Elk jaar geven we de maggiplant een kleine hoeveelheid oude stalmest en compost. Verder hebben we weinig omkijken naar onze enorme la. Jonge plantjes kunnen af en toe wel wat water gebruiken maar oudere planten kunnen zichzelf prima redden. Lavas heeft weinig last van ziekten of plagen.
Een maggiplant snijden doe je met een scherp snoeimes. Snij een tak ongeveer 10 cm boven de grond af. Je zult zien dat de tak vanzelf weer uitloopt. Verwijder in de keuken de blaadjes van de stengel en snij de blaadjes fijn.
Maggiplant kan op een goede plek, dus in de zon en in licht-vochtige, voedzame grond, wel anderhalve meter hoog worden. Op een minder ideale plek blijft 'ie wat kleiner. Lavas groeit met stengels recht de lucht in waaraan dunne bladeren verschijnen.
Oorzaak: Als je jouw planten teveel water geeft, kan dit leiden tot bruine randen aan de bladeren. Zeker wanneer overtollig water niet weg kan lopen.
De blaadjes van de maggiplant voeg je toe aan stoofschotels en sauzen, of gebruik je als basis voor een bouillon. Vooral in erwten- en bonensoep komt de smaak van lavas goed tot zijn recht. Knip de blaadjes fijn en verwerk ze in een eigengemaakte kruidenboter, samen met bieslook en peterselie.
Veel zonlicht heeft dit kruid niet nodig. Met zijn grote bladeren kan Lavas steeds voldoende zon opvangen om te groeien. Je kan het dus perfect een plaatsje in de halfschaduw toewijzen. Lavas wordt heel groot dus is het ook belangrijk om even te kijken dat hij je andere planten niet in de schaduw zet.
De plant is ook wel bekend onder de naam maggiplant, omdat de sterke geur ervan doet denken aan het maggi-aroma, Lavas is echter geen ingrediënt van het originele recept van Maggi. Lavas is een kruidachtige plant die afkomstig is uit Zuid-Europa.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Bladeren met bruine punten duiden meestal op een probleem met water geven, en kunnen veroorzaakt worden door zowel te veel als te weinig water.
Het blad verbrandt bij te veel direct zonlicht. Delen van het blad worden geel en bruin of ze verdrogen. De oplossing voor dit probleem is zorgen voor meer schaduw. Zet de plant verder van het raam af, of creëer schaduw door het rolluik te laten zakken.
Bemesting. Selder verlangt voldoende, doch geen overdreven organische bemesting. Bleekselder en vooral knolselder krijgen een zwaardere organische bemesting dan groene selder. Doe dit met goed verteerde stalmest of compost die je voor de winter of in het vroege voorjaar inwerkt.
Lavas als blad is zowel rauw als gekookt te gebruiken in:
· Lavas mag al vroeg in een gerecht worden toegevoegd. Als het wordt meegekookt geeft het veel meer smaak af.
Je kunt het ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Zo kun je het maggikruid enkele maanden bewaren.
Het kruid heeft namelijk een verlichtende werking op jouw metabolisme. Verder werkt lavas ook ontsmettend voor de urinewegen en geneest kruid ook blaasontstekingen. Ook kan je met lavas jouw huid zuiveren door een afkooksel van de blaadjes in jouw bad te gieten.
Fijngesneden blaadjes geven smaak aan soepen, bouillon, stoofschotels en sauzen. Je mag lavas meekoken, de smaak gaat niet verloren. Lavasstengels kun je klaarmaken als selder. De wortel van de lavas bereid je als knolselder of kan je raspen om salades op smaak te brengen.
Lavas is een veelzijdige smaakmaker. De verse bladeren verfijnen soepen, sauzen of salades. Het maggikruid kan een waardevolle bijdrage leveren aan een gezond (plantaardig) dieet, omdat door de intense kruidenkracht je veel minder of zelfs helemaal geen zout hoeft te gebruiken om het gerecht op smaak te brengen.
Pak een schone, scherpe snoeischaar en knip het aangetaste blad zo dicht mogelijk bij de aarde of de stengel af. Is slechts een deel, bijvoorbeeld de punt of de rand, van het blad verdord, dan kun je beginnen met eerst alleen het lelijke deel weg te knippen. Wie weet blijft de rest van het blad wel mooi!
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
Te veel water
Te zien aan: de bladeren zien en verwelkt en geel uit. Oplossing: als het water niet goed genoeg wordt opgenomen en/of afgevoerd, 'verdrinken' de wortelen van de plant. Voeg aarde toe aan de aarde, of zorg voor een waterdoorlatende pot met een schotel eronder.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.
Plantenvoeding voor blije planten
Plantenvoeding zorgt ervoor dat je plant weerbaar is, nieuwe groei ontwikkelt en er gewoon veel beter uit ziet. Geef je planten vooral in het groeiseizoen, vanaf maart, extra voeding en geef nooit meer dan de verpakking aanraadt.
Bruine bladpunten zijn vaak het gevolg van te koude lucht of een tochtige standplaats. Afstervende en dorre bladeren kun je wegsnoeien door de bladeren dicht op de stam af te knippen.
Bewaar de blaadjes in vershoudfolie in de groentelade van de koelkast. Je kunt lavas ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord of plaat los in. Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes.
Lavas kan verlichtend werken bij reumatische pijnen. Het werkt vochtafdrijvend en daardoor kan het meehelpen om de bloeddruk te verlagen. Ook werkt het ontgiftend op de lever, zeker als je het combineert met paardenbloemblad in een thee. Lavas kan helpen tegen winderigheid.
Lavas doet het goed op een zonnige plek maar heeft het ook naar haar zin in halfschaduw. De plant houdt van goed doorgankelijke grond. In onze ervaring doet de plant het overal goed: in onze vorige moestuin op zware klei deed de plant het net zo goed als in ons huidige zanderige moestuin.