Azitromycine wordt relatief snel geabsorbeerd en een plasmapiekconcentratie wordt bereikt na 2-3 uur (Farmacotherapeutisch kompas, geraadpleegd 4-6-2014).
Artsen schrijven in dat geval een antibioticum voor, zoals azitromycine. Het bestrijdt de bacteriën. De tabletten en drank beginnen na 2 tot 3 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen. Eén dosis werkt 6 tot 12 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
In het algemeen werkt azitromycine binnen enkele dagen. Je zult merken dat de klachten snel verminderen. Doorgaans duurt de behandeling drie tot vijf dagen. Als je na de kuur restverschijnselen hebt van de infectie, kan de arts de diagnose heroverwegen.
Van azitromycine tabletten en suspensie is bekend dat zeer vaak maagdarmklachten optreden, zoals misselijkheid, buikpijn, winderigheid en diarree. Verder komen de volgende bijwerkingen van azitromycine bij minder dan één op de gebruikers voor: Braken. Verstoorde spijsvertering.
Er zijn geen beperkingen voor azitromycine en alcohol. Azitromycine versterkt de werking van alcohol niet. Alcohol vergroot ook niet de kans op bijwerkingen en zorgt niet voor een verminderde werking van het medicijn.
Andere bijwerkingen: hoofdpijn, duizeligheid, smaakverlies, tintelend gevoel in handen of voeten en slaapstoornissen. De kuur duurt meestal tussen de 1 en 5 dagen. Maak de hele kuur af. Ook als de infectie genezen lijkt, want er kunnen nog bacteriën over zijn.
Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner. Chlamydia nestelt zich in slijmvlies en beschadigt dit. Door zeven dagen te wachten, laat je het slijmvlies volledig herstellen.
Als je chlamydia hebt, krijg je medicijnen die bacteriën dood maken (antibiotica): Meestal krijg je azitromycine. Slik in 1 keer 2 pillen van 500 milligram. Een ander medicijn is doxycycline.
Wanneer bacteriën resistent worden tegen antibiotica, dan moeten sterkere antibiotica worden ingezet om infecties te genezen. Chinese onderzoekers melden dat ze bacteriën hebben gevonden die ook resistent zijn tegen de sterkste antibiotica die er vandaag bestaan, namelijk polymyxinen (1, 2).
Capsule of drank: u kunt de capsule of de drank het beste op een lege maag innemen. Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit medicijn.
Het is verstandig om geen alcohol te drinken tijdens een antibioticakuur, ongeacht welke antibiotica je gebruikt. Alcohol droogt uit en veroorzaakt soms onrustige slaap, twee dingen die je lichaam niet kan gebruiken bij het bestrijden van een infectie.
Dosering azitromycine: volwassenen 500 mg 1×/dag, kinderen 10 mg/kg lichaamsgewicht (max. 500 mg) 1×/dag. Behandelduur: 5 dagen.
De behandeling kan bestaan uit 2 pillen die je in 1 keer inneemt of een kuur van 2 pillen per dag die je 1 a 2 weken slikt. Heb je klachten door de chlamydia infectie, dan merk je dat na inname van de medicijnen de klachten gaan afnemen danwel verdwijnen. Zo weet je dat de medicatie zijn werk doet.
Na de antibioticakuur is chlamydia nog tot ruim een week besmettelijk. Zorg dus dat je gedurende die tijd helemaal geen seksueel contact hebt, ook niet met condoom. Soms wordt na je behandeling nogmaals een soa test afgenomen, om zeker te weten dat je niet meer geïnfecteerd bent.
Enkele dagen na een volledig afgemaakte antibiotica kuur ben je niet meer besmettelijk voor anderen. De chlamydia is dan gedood. Vaak wordt er echter geadviseerd om dan nog minimaal een week te wachten voordat je weer seksueel actief wordt. Dit om te zorgen dat de slijmvliezen zich kunnen herstellen.
Chlamydia-infecties komen relatief veel voor onder jongeren en jong volwassenen. Soms ruimt het lichaam de infectie zelf op, in andere gevallen kan een chlamydia-infectie tot complicaties leiden. Bij vrouwen uit zich dat bijvoorbeeld in een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en soms zelfs in onvruchtbaarheid.
Kan je een soa oplopen via een vieze wc-bril? FABEL: Je kunt een soa krijgen door op een vieze wc-bril te gaan zitten. FEIT: Een soa is alleen overdraagbaar via contact tussen slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen. Slijmvliezen zitten onder meer in je mond en geslachtsorganen.
Chlamydia en gonorroe oplopen zonder seksueel contact
Gonorroe of chlamydia oplopen zonder seks (penetratie) is ook mogelijk door orale seks. Deze SOA's kunnen zich dan namelijk nestelen in de keel waardoor er een grote kans is dat je de SOA weer doorgeeft.
Als vrouw merkt u vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat u lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kunt u de ziekte ongemerkt doorgeven.
Overgevoeligheid voor zonlicht, waardoor u ernstige zonnebrand kunt krijgen met roodheid, huiduitslag en jeuk. Heeft u hier last van, blijf dan uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur en ga niet onder de zonnebank. Overgevoeligheid voor dit medicijn.
Of je alcohol mag drinken tijdens de behandeling van een SOA hangt af van het middel waarmee wordt behandeld. Dit hangt weer af van of de verwekker een virus, een bacterie of een parasiet is. In sommige gevallen kan alcohol de werking van medicijnen beïnvloeden, bijvoorbeeld bij azitromycine.
Dat is helder. Antibiotica verminderen de werking van de pil dus niet.