Ovendrogen: Voor de meeste toepassingen is het 't beste om de kamille te drogen. Het tuinMeisje doet dat in de oven. Ze verwarmt de oven op een lage stand en laat de bloemhoofdjes een uur of twee drogen. Pluk de kamille op een zonnige dag zodat de bloemen droog zijn.
Bij mooi weer kamille droogt in 5-7 dagen. Het kan worden gedroogd op de zolder onder de dakranden of in de droger bij de temperatuur beneden de 40° C. De houdbaarheid van de bloemen is goed voor 1 jaar. De geur van het kruid heeft een sterke aromatische kruidige smaak, een beetje bitter.
Kamillebladeren kun je in de keuken onder andere gebruiken voor het zetten van een kalmerende thee. Hierbij kun je eventueel wat lindebloesem, melisse en citroen toevoegen voor wat meer smaak. De zoetheid van kamille kun je echter ook prima gebruiken voor het maken van siropen en sauzen voor bij (witte) visgerechten.
Als je graag kamille wilt neerzetten als droogbloem, moet je de bloemetjes vroeg in het seizoen oogsten. Het liefst op een zonnige middag. Pluk alleen de stengels met de bloemetjes die helemaal open zijn en met de blaadjes die in een hoek van 90º staan. Niet degene die naar beneden hangen.
De beste kruiden om te drogen zijn munt, citroenverbena, lavendel, citroenmelisse, goudsbloem, oregano en marjolein; droog gerust de bloempjes mee, die zitten bomvol smaak. Tijm, salie, rozemarijn en laurier hoef je niet te oogsten: die houden hun bladeren in de winter, je kunt er het jaarrond van blijven knippen.
Oogst kamillebloemen als ze helemaal open zijn, laat ze door en door drogen en bewaar ze in een goed afsluitbare pot op een koele, droge en donkere plek. Gebruik de bloemen in een lekker kopje kamillethee.
In de keuken. Kamille wordt vooral gebruikt in kruideninfusies, maar er zijn meer en meer mensen die experimenteren met het gebruik ervan. De jonge bladeren zijn bijvoorbeeld heel aangenaam en verfrissend in het voorjaar, dan zijn ze nog niet bitter. Ze hebben een heel milde smaak die je rauw perfect kan verwerken.
Echte kamille herken je gemakkelijk aan de meestal sterke geur. Ook de hoofdjes zijn een goed kenmerk: tijdens de bloei groeit de bloembodem sterk omhoog, zodat die aan het eind van de bloei 2-3 maal zo hoog als breed is. Bij Echte kamille slaan de lintbloemen na de bloei sterk naar beneden terug.
Echte Kamille is een eenjarige plant, die goed tegen kou kan en zichzelf gemakkelijk uitzaait. Kamille bloeit van mei - oktober. Hij kan vanaf juni geoogst worden - september.
Drie of vier glazen thee per dag moet een goed therapeutisch effect geven. Als dat niet werkt, kun je ook 30 tot 45 minuten voor het naar bed gaan een kopje kamillethee drinken. Als je kamillethee niet zo lekker vindt, kun je ook proberen om het met honing of bruine suiker te drinken.
Kamille geeft bovendien glans aan je haar. Glans, zonder het haar te verzwaren. De bloem werkt als natuurlijk verzachtend middel en daardoor werkt het goed bij kroeshaar, pluis en gespleten haarpunten. Voor natuurlijk lichtblond haar wordt bovendien al eeuwenlang kamille gebruikt.
Kamille zit bomvol antioxidanten, die goed zijn voor je huid. Het ingrediënt doet je huid stralen en maakt deze egaler. We zeiden het al, kamille is een antioxidanten-bommetje. Hierdoor helpt het de huid beschermen tegen vrije radicalen, die je huid kunnen beschadigen.
Eetbaar: Theekruid. Verfplant: De bloemen leveren een gele verfstof (tinctoria).
Kamille thee, in het Engels Camomile genoemd, is een kruidenthee gemaakt van de kamille plant Matricaria recutita. Voor de thee worden zowel de bloemetjes als een combinatie van stelen en bloemetjes gebruikt.
Hang op een droge plek, uit de zon (gedroogd in de volle zon of bij hoge temperaturen verliezen kruiden veel van hun smaak en kracht). Zorg voor voldoende ventilatie. Beste droogplek: onder een veranda, terrasoverkapping of in de schuur. Tip: spoel het blad niet af voor het drogen, dan verliest het veel smaak.
De bladeren zijn veervormig gekarteld. Reukeloze kamille heeft bolvormige vruchten met 3 ribben aan een kant en de andere kant bevat 2 oliekliertjes (klierkamille). De reukeloze kamille bevat geel stuifmeel en nectar en is een lekkernij voor wilde bijen, hommels, honingbijen en vlinders.
Kamille is een heel algemeen voorkomend onkruid. Je vind het in akkers, wegbermen en ruigten. Het schijnt een voorkeur te hebben voor kleigrond, maar in de zandgrond van de Achterhoek groeit het ook prima. Kamille vormt zaad dat al vóór de winter kiemt en een rozet van fijn vertakte bladeren vormt.
Is echte kamille een vaste plant? Nee, echte kamille (Matricaria recutita) is een eenjarige en moet niet worden verward met roomse kamille (Chamaemelum nobile), een vaste plant.
Kamillethee wordt gemaakt van gedroogde kamillebloemen. De smaak is zacht bloemig en erg geschikt voor mensen die het liever cafeïnevrij houden.
Reukeloze kamille, Tripleurospermum maritimum (L.) W.D.J. Koch, hoort tot de Composietenfamilie en heeft een zeer zwakke geur. De tot 50 cm groot worden planten lijken in sterke mate op die van Echte kamille.
Zaaien van kamille
Je kan het doen in de volle grond van je tuin, of in een grote bloempot of bloembak op het balkon of op het terras. De zaden kunnen gezaaid worden vanaf maart. Kies een zonnige plek voor het zaaien van kamille.
Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en huidklachten.
Kamille thee is er voor je om tot rust te komen, te ontspannen of te ontstressen. Het is een écht wonderkruid. Naast rustgevend en kalmerend, werkt het namelijk ook ontstekingsremmend en verlichtend. Bovendien zijn de zacht bloemige en milde smaken om helemaal verliefd op te worden!
Kamillethee bevochtigd
Heb je meer vocht nodig bij bijvoorbeeld uitdrogingsverschijnselen? Drink dan deze thee.