Wat is een goede ROE (Return on Equity)?
De ROE wordt dus vooral gebruikt om de prestaties van bedrijven in dezelfde branche te vergelijken. Return on Equity's van rond de 10-20% worden over het algemeen als goed en efficiënt beschouwd, maar dit is dus afhankelijk van de branche.
Bij Return On Equity is de maatstaf van een gezonde ROE tussen de 10 en 15%.
Rentabiliteit van het eigen vermogen (ROE)
De rentabiliteit van het eigen vermogen (ROE of return on equity) is een veelgebruikte maatstaf. Het percentage toont de verhouding tussen de nettowinst in een bepaalde periode en het eigen vermogen waarmee die opbrengst is verkregen.
ROA of Return on Assets is een indicator van de winstgevendheid van een bedrijf in verhouding tot het totale vermogen. De ROA toont hoe efficiënt het management de activa aanwendt om winst te genereren.
Indien de rendabiliteit bijvoorbeeld onvoldoende is betekent dit op lange termijn een risico voor het voortbestaan van het bedrijf. Bij een negatieve rendabiliteit kan het zelfs sneller gaan. De onderneming kan dan al op korte termijn in problemen komen.
Solvabiliteit is een rekenformule waarmee je de financiële gezondheid van je onderneming meet. Het getal geeft aan of je op de lange termijn aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Een hoge solvabiliteit is gunstig voor je leveranciers en financiers.
Current ratio.
Is de uitkomst hiervan hoger dan 1, dan wil dat zeggen dat er op korte termijn voldoende 'liquiditeit' is om aan de korte schulden te voldoen. Een uitkomst lager dan 1 kan leiden tot liquiditeitsproblemen.
Een goede marge verschilt aanzienlijk per bedrijfstak, maar als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% als gemiddeld wordt beschouwd, een marge van 20% als hoog of goed en een marge van 5% als laag.
Het gemiddelde eigen of totale vermogen bereken je door de beginstand van het vermogen en de eindstand van de periode bij elkaar op te tellen, en dit te delen voor twee.
De nettowinst staat gelijk aan de brutowinst minus de bedrijfskosten, rente en belastingen. Onder het eigen vermogen verstaan we de restpost van de balans. Hier valt ook het aandelenkapitaal onder. Het gemiddelde eigen vermogen kun je ook makkelijk vinden in de jaarcijfers.
ROS (Anglicisme): Return on Sales(Afkorting)
Resultaat op basis van de omzet: de verhouding tussen het resultaat voor aftrek van interest en belastingen (EBIT) en de netto-omzet. Deze breuk levert een onbenoemd getal op: [euro per periode / euro per periode], dus bijvoorbeeld 0,4.
Rentabiliteit betekenis. Rentabiliteit is een kengetal dat inzicht geeft in de opbrengsten van een bedrijf. Het woord rentabiliteit refereert naar het rendement dat een onderneming maakt en heeft niets met rente te maken. De berekening geeft de verhouding weer tussen het inkomen en de bezittingen van een bedrijf.
Wat is eigen vermogen nu precies? In essentie is eigen vermogen het saldo van de bezittingen ('activa') en schulden ('passiva') van je eigen onderneming of organisatie. Pak de jaarrekening er eens bij, dan zie je links op de balans je bezittingen, zoals inventaris, vorderingen en banksaldo.
ofwel REVvb is gelijk aan RTV plus de extra bijdrage van het vreemd vermogen gecorrigeerd voor de verhouding van vreemd en eigen vermogen. De correctie van de verhouding tussen vreemd en eigen vermogen, de breuk VV/EV noemen we ookwel de hefboomfactor.
* Een gezond bedrijf heeft 100.000 euro omzet per jaar per medewerker (VTE). Dat kan lager zijn (bv. 70.000) of hoger zijn (bv. 130.000).
Wat een goede marge is, verschilt per branche. Hoe exclusiever en duurder het product, des te hoger in de regel de marge is. Zo heeft een juwelier of een autodealer een veel hogere winstmarge dan een supermarkt. Ook bekende merken hebben doorgaans een hogere winstmarge.
De meeste ondernemers weten wel dat de hoeveelheid omzet niet zoveel zegt, de hoeveelheid winst is belangrijker. Maar je moet óók de cashflow goed in de gaten houden, zodat je altijd weet hoeveel geld er in je bedrijf zit en wat je financiële mogelijkheden zijn.
Op deze pagina leggen we de vier belangrijkste kengetallen: werkkapitaal, liquiditeit, solvabiliteit en rentabiliteit uit. Daarnaast leggen we zo goed mogelijk uit hoe je deze kerngetallen uitrekent en geven we enkele praktische tips om dit te verbeteren.
Kengetallen zijn verhoudingscijfers van gegevens uit de jaarrekening, zoals voor liquiditeit, solvabiliteit, rendabiliteit, de omloopsnelheid van debiteuren of voorraden etc. Kengetallen worden gebruikt om bedrijfsinformatie op een compacte manier te kunnen beoordelen en om bedrijven met elkaar te kunnen vergelijken.
Om te kunnen kijken hoe een onderneming zich financieel ontwikkelt, wordt niet alleen naar de balans en winst- en verliesrekening van een onderneming gekeken, maar ook naar onderlinge verbanden in die overzichten over een langere tijd. Deze onderlinge verbanden worden ook wel ratio's of kengetallen genoemd.
Hoe hoger de uitkomst, des te gezonder het solvabiliteitsratio van uw onderneming. Maar dat wil niet zeggen dat een laag solvabiliteitsratio betekent dat het niet goed gaat met uw bedrijf. Dit verschilt namelijk per bedrijf. Een solvabiliteitsratio tussen de 25% en 40% wordt meestal als goed gezien.
Bij een hoge solvabiliteit staat er veel eigen vermogen tegenover de schulden en is de kans groot dat het bedrijf de schulden zal afbetalen. Wordt het eigen vermogen te klein dan verslechtert de solvabiliteit waardoor kredietverschaffers en leveranciers minder snel bereid zijn krediet te verstrekken.
Met een current ratio van minimaal 1,5 wordt je bedrijf over het algemeen beschouwd als financieel gezond. De vlottende activa zijn dan 1,5 keer groter zijn dan de kortlopende schulden.