Ongeacht de kleur kun je de pitjes er best niet uitpeuteren of uitspuwen, maar gewoon op smullen aangezien ze boordevol eiwitten en voedzame vitaminen zitten!
Hoeveel watermeloen kun je eten? Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor elke andere soort fruit: ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl. Af en toe (of regelmatig) wat meer fruit eten is in mijn ogen totaal geen probleem.
Halveer de watermeloen in de lengte. Leg beide helften met het vruchtvlees naar beneden op de snijplank en halveer de helften opnieuw in de lengte (je hebt nu 4 parten). Snijd elk part in schijven van ongeveer 1 centimer. Et voila!
Eet je liever pitloze druiven? Geen probleem, ook die voorzien je van vitaminen en mineraalstoffen. De positieve eigenschappen van druivenpitten kan je dan bijvoorbeeld ook in de vorm van druivenpitolie of druivenpitmeel in smoothies of muesli gebruiken.
Verrassend veel voedingsstoffen!
Een watermeloen heet niet voor niets watermeloen: het bestaat voor 95% uit water! Maar daarnaast bevat het onder andere ook ijzer, vezels, kalium, vitamine C, lycopeen en bètacaroteen. Bètacaroteen is een antioxidant: deze beschermt de lichaamscellen tegen schadelijke invloeden.
Je kunt de meloen zo uit de schil eten of schillen en in blokjes snijden. Watermeloen wordt vaak gebruikt in een fruitsalade, door de yoghurt of bij ijs.
Watermeloen bewaren
Bewaar gesneden watermeloen (stukken of schijven) ook in de koelkast. Verpak ze dan in aluminiumfolie of plastic folie. Ze zijn dan maximaal 3 dagen houdbaar. Houd er rekening mee dat meloenen een sterke, zoete geur afgeven.
Maar let op: Net zoals andere fruitsoorten bevat watermeloen fruitsuiker (fructose). Wanneer je veel watermeloen eet, krijg je ook veel van deze fruitsuikers binnen. Dit zou het afvallen kunnen tegenwerken. Het is belangrijk om watermeloen met andere gezonde voedingsmiddelen te combineren.
Watermeloen kan gebruikt worden als natuurlijk Viagra voor een betere erectie. Dat blijkt uit onderzoek van Italiaanse wetenschappers onder 122 mannen met een erectiestoornis, waarbij lage bloedwaarden van citrulline en arginine werden gevonden.
Ondanks de lage hoeveelheid calorieën in watermeloen, bevat deze vrucht wel veel van een soort fruitsuiker genaamd fructose. Krijg je grote hoeveelheden van deze stof binnen, dan kan dat voor maag- en darmproblemen zorgen. Zo kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel, kramp of diarree.
Alle meloenpitten zijn gewoon eetbaar. Was de pitten van bijvoorbeeld watermeloen of cantaloupe en laat goed uitlekken. Meng de pitten met een scheutje olijfolie en rooster ze op een bakplaat in de oven op 180°C in 15-20 minuten lichtbruin en knapperig. Lekker in je granola of met wat zeezout als snack.
Maar wat maakt deze meloenen nu zo duur? Net als bij champagne kan het fruit alleen in een bepaalde regio groeien. De zoetigheid van vrucht schijnt een bijzonder fenomeen te zijn, waar mensen graag wat (veel) geld voor neerleggen. De perfecte Yubari-meloen is rond en heeft een uitzonderlijk gladde schil.
Eén schijf meloen van 120 gram kun je rekenen als één stuk fruit. Het advies is om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Om van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen te krijgen, is het belangrijk af te wisselen tussen soorten.
U kunt watermeloen wel voor een korte tijd invriezen, een paar dagen, zonder dat de watermeloen zijn smaak verliest. Ingevroren watermeloen is een perfecte gezonde snack. Snijd de watermeloen in stukjes, vries ze een paar uurtjes in en steek er een prikker in. Heerlijk tijdens een warme zomerdag.
Onderzoekers zeggen dat het fruit buiten de koelkast ook langer houdbaar is. Een meloen blijft gemiddeld twee tot drie weken goed op kamertemperatuur, in tegenstelling tot één week in de koeling.
Bewaar een aangesneden meloen altijd in de koelkast en dek af met folie. Als je meloen invriest, verwijder dan eerst de schil en snijd in stukken. Vries in in een afgesloten bakje of plastic zakje.
4. Goed voor je nieren. Je hebt het misschien al gemerkt, maar van watermeloen moet je vaker plassen. Dat komt niet alleen door het hoge watergehalte, maar ook door het natuurlijke diureticum, een vochtafdrijvend middel.
DALLAS - Mensen die een hoge bloeddruk hebben, doen er goed aan om groenten en fruit te eten die rijk zijn aan kalium. Dit zeggen voedingsexperts van University of Texas Southwestern Medical Center. Vooral meloenen, zoals bijvoorbeeld een cantaloupe of een watermeloen, bevatten veel kalium.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
De pitten van citrusvruchten als citroenen en sinaasappels zijn eetbaar. Ze zouden zelfs veel vitaminen en antioxidanten bevatten. Van citroenpitten wordt bovendien lekkere olie gemaakt.
Behalve dat witte en rode druiven ieder een andere kleur hebben, verschillen ze ook iets in voedingswaarde. Ook al is dit niet een groot verschil, rode druiven bevatten net iets meer vitamine C, magnesium, calcium en vezels dan witte druiven.
Van origine bevatten druiven natuurlijk pitten. Helaas worden dezer dagen vooral pitloze druiven verkocht. Dat is jammer, want druivenpitten bevatten waardevolle stoffen die OPC's heten.