Op een planeet waar het wemelt van de merkwaardige dieren, is de capibara echt een buitenbeentje. Dit Zuid-Amerikaanse dier ter grootte van een klein mens is zestigmaal groter dan zijn moderne verwanten en is daarmee het grootste knaagdier op aarde.
De bever (Castor fiber) is met een kop-romp-lengte van 70-100 cm het grootste knaagdier van Europa. Bevers waren in 1826 in Nederland uitgestorven.
De capibara is het grootste knaagdier ter wereld. Hij is familie van de cavia, die van oorsprong eveneens uit Zuid-Amerika komt. De knaagtanden en kiezen van de capibara blijven het hele leven doorgroeien, net als bij andere knaagdieren trouwens.
Konijnen en hazen behoren niet tot de knaagdieren, maar tot de haasachtigen (of dubbeltandigen), een aparte diergroep. Het voornaamste verschil is dat haasachtigen achter de grote bovensnijtanden een paar stifttanden hebben staan, in tegenstelling tot knaagdieren. Ook hebben ze een gespleten bovenlip.
En capibara's zijn groepsdieren: in het wild leven ze in groepen. Wil je een blije capibara, dan zul je dus minstens twee capibara's moeten houden. En alleen al de grote hoeveelheden hoogwaardig grashooi die je per dier in huis moet halen, maken de capibara niet bepaald een voordelig huisdier.
Eén met de natuur. Capybara's staan op het menu van onder meer jaguars. Maar ook mensen jagen op deze dieren die veel vlees opleveren en van wier huid leer wordt gemaakt.
Konijnen zijn slimmer dan veel mensen denken en het is zelfs mogelijk om hen dingen aan te leren. Bovendien kunnen konijnen zowel in huis als in de tuin gehouden worden en heeft u de keus uit allerlei rassen en maten. Wie konijnen wil gaan houden, moet echter wel goed weten waar men aan begint.
Een konijn eet harde dingen om zijn tanden te slijten anders worden ze te lang. De voornaamste vijanden van het konijn zijn de buizerd, de hermelijn, de wezel, de bunzing, de vos en natuurlijk de mens.
Leusden-Zuid wordt al enige tijd geteisterd door een sluipmoordenaar, die kippen en konijnen de kop afbijt. Het blijkt te gaan om een bunzing, een marterachtig roofdier. Dit meldt RTV Utrecht.
De grootste muis ter wereld is de relmuis, die ook wel 'zevenslaper' wordt genoemd. Deze muizensoort komt voor in Midden-Europa en Zuid-Europa. Het beestje weegt 70 tot 200 gram en kan bijna 20 centimeter lang worden.
Van nature zijn cavia's nachtdieren. Dit houdt in, dat ze over het algemeen 's nachts actief zouden zijn. Doordat cavia's nu al langere tijd als huisdier worden gehouden, is dit patroon niet altijd meer te herkennen. Veel cavia's zijn ook overdag actief.
Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.
Bever, zo weten we na het eten ervan, doet qua textuur nog het meeste aan rundvlees denken. Wel rundvlees met een uitgesproken sterke wildsmaak. GebradenWe kunnen er nu over meepraten omdat we in Duitsland werden uitgenodigd om bever te eten. Gebraden en gestoofd en ook nog een versie met portsaus erbij.
De cavia-achtigen (De cavia-achtigen zijn knaagdieren uit Zuid-Amerika. De familie bestaat uit drie groepen : de mara's, de cavia's en de capibara's. Deze laatste dieren zijn de grootste knaagdieren die er bestaan. Alle soorten hebben een grote kop met grote oren en ogen, maar geen staart.
Otter. Een otter is ongeveer even groot als een bever, al heeft de bever een veel bredere rug. Otters hebben een smallere, langere, ronde staart. Ook de kop ziet er anders uit: de otter heeft een brede snuit die uitsteekt naast de neuspunt.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns.
Steenmarters zijn roofdieren. Ze eten veel muizen en ratten, maar ook vruchten, insecten, spinnen, en (keuken)afval staan op hun menu. Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven.
Opportunistisch in voedselkeuze. Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen. Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Waarom niezen konijnen? Konijnen niezen omdat hun neusholte geïrriteerd raakt. Dit kan gebeuren doordat een voorwerp van buitenaf, zoals een klein stofdeeltje, in de neus van het konijn terechtkomt. De neus kan ook geïrriteerd raken door een inwendige infectie of slijmophoping in de neusholte.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Door zijn zwemvliezen kan hij zich gemakkelijk door het water voortbewegen. Bij gevaar vlucht hij het water in en kan dan tot vijf minuten onder water blijven. Zijn ogen, oren en neusgaten zitten boven op zijn hoofd. Zo blijven deze boven water als de capibara gaat zwemmen.
In dierentuin Artis zijn op de Pampa deze week drie capibara's geboren. De capibara lijkt op een cavia en is daar ook aan verwant, maar wordt ruim 1 meter lang en kan als volwassen dier wel 60 kilo wegen. Een jonge capibara weegt bij de geboorte ruim een kilo, dat is net zoveel als de gemiddelde volwassen cavia.
Levensduur. Een capibara kan in het wild wel acht jaar oud worden. Dat is voor een knaagdier best oud, aangezien konijnen en cavias ongeveer vier jaar oud worden en ratten nog geen drie. De gemiddelde leeftijd ligt wel lager: gemiddeld zo'n vier jaar.