De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de werkgever. Denkt u maar eens aan werkkleding / beschermkleding die in contact komt met schadelijke stoffen. Het laten wassen van deze kleding en de bijkomende kosten vallen onder de verantwoordelijkheid van de werkgever.
De werkgever is in beginsel gerechtigd voorschriften te geven met betrekking tot de uiterlijke verzorging van het personeel en de tijdens het werk te dragen kleding. Deze bevoegdheid is aan de grenzen van de redelijkheid en de billijkheid gebonden.
Wanneer je de werknemer zelf kleding of schoenen laat kopen, dan ben je als werkgever dit niet verplicht. Maar er zijn ook uitzonderingen. Bijvoorbeeld wanneer er afwijkende afspraken staan in de arbeidsovereenkomst of het gebruikelijk is in de branche om de werknemer te laten betalen.
De werkgever moet altijd de werkschoenen betalen als dit verplicht is. De werkgever moet werkschoenen betalen die voldoen aan de gestelde veiligheidseisen voor het werk dat u uitvoert. Bent u eigen baas? Ook u moet dan werkschoenen dragen als dit verplicht is voor het werk wat u uitvoert.
Het wassen van de eigen werkkleding wordt vaak aan de medewerker zelf overgelaten. In ruil daarvoor ontvangt de medewerker een wasvergoeding. Goed om te weten: de fiscus behandelt de kosten van bedrijfskleding wassen op dezelfde wijze als de aanschafkosten van de kleding.
Gaat het om vuil werk of is er verplichte kledij, dan moet u die als werkgever in principe zelf bezorgen en onderhouden. Zo niet, moet u een kledijvergoeding betalen. Werkgevers die wel kledingvoorschriften aan hun personeel opleggen, maar die niet zelf bezorgen, kunnen eventueel in de plaats een vergoeding betalen.
Een set bedrijfskleding gaat een jaar mee. Voor een fulltime kracht worden doorgaans 3 sets aangeschaft. Hiermee wordt 3 tot 4 jaar gedaan. Wanneer je meer sets per personeelslid aanschaft, dan doe je er langer mee.
Meestal moet je werkschoenen na een jaar vervangen. Soms zien ze er dan nog prima uit. Je denkt dat je ze nog wel een jaartje kan gebruiken. Maar schijn bedriegt: lang niet alle slijtage is zichtbaar.
Voor de vergoeding van orthopedische schoenen geldt een wettelijke eigen bijdrage van 138 euro per paar. Voor kinderen tot 16 jaar is geldt er een wettelijke eigen bijdrage van 69 euro. Als je maar één orthopedische schoen nodig hebt, betaal je de helft van de wettelijke eigen bijdrage.
De werkgever verantwoordelijk is voor het verzorgen van gecertificeerde veiligheidsschoenen. Het dragen van veiligheidsschoenen met steunzolen alleen mag als de schoenen én steunzolen zijn gecertificeerd. Er meestal een vergoeding mogelijk is via het UWV.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Voor het verstrekken van werkkleding geldt een nihilwaardering. Dit betekent dat u werkkleding onbelast aan uw werknemers kunt geven. Dit geldt niet voor het vergoeden van werkkleding. Een vergoeding aan uw medewerkers vormt loon waarover zij loonheffing moeten betalen.
Ook moet je reservekleding op de werkplek hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je de kleding gesloten draagt. Zorgprofessionals met open jas zijn niet bepaald hygiënisch bezig.
In bepaalde sectoren is de lange broek een persoonlijk beschermingsmiddel (PBM). Dat is het geval in de horeca, zorg- en bouwsector. In dat geval moeten de wettelijke (kleding)voorschriften worden nageleefd en kan een short sowieso niet.
Werkkleding is kleding die u (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van uw onderneming. Dit moet blijken uit de uiterlijke kenmerken van de kleding, bijvoorbeeld: een uniform of overall.
Via de werkkostenregeling (WKR) kunt u als werkgever onbelaste vergoedingen aan uw werknemers geven. U mag ook zaken vergoeden waar een werknemer privé voordeel van kan hebben. Denk aan gereedschap, tablets, sportabonnementen of kerstpakketten.
Vergoeding van de kosten medewerker
Vaak zijn dat kosten die de medewerker maakt om zijn werk goed te kunnen vervullen, hierbij moet men denken aan maaltijdvergoeding, lunchvergoedingen, overnachtingen etc. Deze vergoedingen kunnen in beginsel door de werkgever vergoed worden zonder dat dit wordt belast.
Een veiligheidsschoen die aan de Europese standaarden voldoet, moet echter minstens een impact van 200 joule aankunnen. Dit betekent dat zo'n schoen bescherming moet bieden tegen een vallend voorwerp van minstens 20 kilogram.
Magazijn/Logistiek. Werk je in een magazijn? Dan heb je waarschijnlijk vaak te maken met zware materialen zoals bijvoorbeeld pallets. Om te voorkomen dat deze materialen op jouw voeten vallen en voor schade zorgen zijn werkschoenen met de normeringen S1, S1p, S2 of S3 verplicht.
Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby's en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren.
Bedrijfskleding is kleding die werkgevers kopen voor hun medewerkers ter representatie of voor de veiligheid. Bedrijfskleding wordt ook wel beroepskleding, uniform, corporate fashion of werkkleding genoemd.
Goedkope bedrijfskleding beschadigt je imago
Dit straalt slecht af op het (professionele) imago van je bedrijf. Maak je de investering, doe het dan goed. Vermijd ook als mogelijk unisex bedrijfskleding; dit staat bij vrouwen vaak erg lelijk en dat is ook niet goed voor je imago.