Marrakech heeft voor ieder wat wils, zoals theater, dans, film en een bruisend nachtleven. Er zijn heel wat cafés en bars en de betere hotels hebben een bar of zelfs een danszaal bij hun complex. De bekende discotheken vindt u voornamelijk in het nieuwe stadsgedeelte, rond en op de Avenue Mohammed V.
Geen alcohol drinken
Marokko is een islamitisch land. Volgens hun geloofsovertuiging mogen moslims geen alcohol dronken. Er wordt daarom ook niet overal alcohol geschonken, al schenken de meeste restaurants en hotels waar veel toeristen komen wel alcohol.
Alle grote supermarkten en gespecialiseerde winkels verkopen verschillende soorten alcohol. Officieel mag na 19:00 geen alcohol verkocht worden, maar als toerist is het geen probleem om een biertje of fles wijn te bemachtigen na dit uur. De bars in Marokko hebben geen terras en zijn meestal afgesloten.
Is Marrakesh een dure stad? De prijzen van basisproducten in Marrakesh zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.96 keer minder betalen om te winkelen in Marrakesh dan in Nederland.
Criminaliteit komt voor in heel Marokko. Houd rekening met zakkenrollers, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken. In toeristische gebieden zoals in de stad Marrakesh zijn gevallen bekend van toeristen die slachtoffer werden van overvallen en diefstal.
Eten bij lokale tentjes kost rond de 40 dirham en ontbijt is bij veel plekken te krijgen voor rond de 20 dirham. Water kost in Casablanca en Fes rond de 5 a 6 dirham en in Marrakech 10 dirham. Marokko is niet bijzonder goedkoop maar wie een beetje oplet kan met zo'n 30-40 euro per dag een heel eind komen.
Leidingwater in Marokko is niet veilig om te drinken.
Marokko is niet duur, maar evenmin spotgoedkoop. Het is één van de meer welvarende landen in Afrika en dat zie je aan het prijs niveau. Toch is Marokko nog altijd een stuk goedkoper dan Nederland en is bijvoorbeeld een busrit echt geen geld. Ook kun je voor weinig geld overnachten.
Marokko is een tolerant Islamitisch land en zeker in grote toeristische steden als Marrakesh mag je in principe alles dragen wat je wil. Enkel als je topless ligt te zonnen, zal je wellicht worden gearresteerd. Anderzijds is het zo dat bepaalde kleding beter wordt gewaardeerd dan andere.
Met een pinpas of creditcard betalen is in een stad als Marrakech niet altijd mogelijk en het is daarom verstandig om geld op zak te hebben. In Marrakech betaalt men doorgaans met de Marokkaanse Dirham.
Qua dranken zijn vooral muntthee met veel suiker, koffie, karnemelk, frisdrank en fruitsap populair. Veel gebruikte voedingsmiddelen in de Marokkaanse keuken zijn brood (khubz), couscous (seksu), bloem, olijfolie, honing, schapen- of lamsvlees, rundsvlees, kip, vis, olijven, konijn, dadels en zonnebloempitten.
Het beste uitgaansleven van Marokko vindt u in Marrakech en Casablanca. In meer conservatieve steden is vrijwel geen uitgaansleven te vinden en al helemaal niet voor vrouwen. Bars zijn in een stad als Fès vrijwel uitsluitend voor mannen.
- Wat je niet mag overslaan is het 19e -eeuwse Bahia paleis, een architectonisch meesterwerk; - De schitterende Saadigraftombes, uit de late 16e eeuw, zijn rijk versierd met marmer en mozaïek; - Bezoek ook zeker Medersa Ben Youssef (Koranschool).
Dit zijn de plaatsen waar je voorzichtig moet zijn met kraanwater: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Georgië, de Griekse eilanden, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Roemenië, Servië en Oekraïne.
Winnaar van De Gouden Kraan
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.
Net als in veel andere landen geldt in restaurants in Marokko een fooi van ongeveer 10%. Drink je alleen iets, dan rond je af naar boven. Bij taxichauffeurs doe je hetzelfde. De kamermeisjes geef je 5-10 dirham per persoon per dag (45-90 eurocent).
In Marokko zijn er dus geen verplichtingen qua kleding. Echter het één wordt wel meer gewaardeerd dan het ander. Het is, zeker als vrouw, respectvoller om jezelf te bedekken. Niet van top tot teen, maar in ieder geval je schouders tot aan je knieën.
U mag maximaal 2.000 Marokkaanse dirham in- en uitvoeren. Vreemde valuta met een tegenwaarde van meer dan 100.000 MAD dient te worden aangegeven bij de Marokkaanse douane.
Veilig reizen in Marokko
Marokko is absoluut een veilig land om doorheen te reizen, ook als je bijvoorbeeld met alleen vrouwen reist. Het is heel goed te doen om zelf met de huurauto door het land te reizen. Marokkanen zijn van nature zeer vriendelijk, gastvrij en behulpzaam.