Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Zuid-Afrika doorgaans veilig gereisd worden. Zuid-Afrika is een zeer gewaardeerde toeristische bestemming met duizenden bezoekers per jaar en heeft een ideale reisinfrastructuur. Het overgrote deel van bezoekers of reizigers ondervindt geen problemen.
Het is te allen tijde verstandig om goed voorbereid op reis te gaan. Indien u uw gezonde verstand gebruikt en enkele voorzorgsmaatregelen neemt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Het is een feit dat Zuid-Afrika een hoog misdaadcijfer heeft. Echter is dit ontstaan doordat in de townships veel misdaad voorkomt.
Ja, autorijden in Zuid-Afrika is zeker veilig. Het verkeer is erg relaxed en totaal niet chaotisch. Het is wel handig om van een aantal dingen op de hoogte te zijn voordat je de auto instapt. Zo rijden ze in Zuid-Afrika dus aan de linkerkant van de weg en dat kan in het begin even wennen zijn.
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Kaapstad een veilige stad waar de meerderheid van de mensen geen problemen ondervinden. Maar net als in elke andere grote stad zijn moet je een paar voorzorgsmaatregelen wanneer je op ontdekkingstocht gaat in deze prachtige regio. Loop niet te koop met dure juwelen.
Onveilige gebieden in Zuid-Afrika
De veiligheidsrisico's hebben vooral te maken met criminaliteit in en rondom de grote steden en de luchthavens. Er wordt aangeraden de townships, de woongebieden aan de rand van de grote steden, en de sloppenwijken niet zonder gids te bezoeken.
Johannesburg, ook wel Jo'burg, stond ooit bekend als de misdaadhoofdstad van de wereld. In sommige delen van de stad en ook in de townships vinden regelmatig mishandelingen, roofovervallen en zelfs moorden plaats. Ook zijn carjackings in Jo'burg (en in heel Zuid-Afrika) aan de orde van de dag.
De verkeersregels zijn bijna identiek aan die van Groot-Brittannië. Je rijdt aan de linkerkant van de weg en je haalt aan de rechterkant in. Op gelijkwaardige kruispunten is de auto die het eerst bij de kruising is degene die voorrang heeft.
De verkeersregels
Veiligheidsgordels zijn verplicht en je mag niet bellen tijdens het rijden. Alle snelheidslimieten in Zuid-Afrika zijn in kilometers per uur. In het algemeen is de maximumsnelheid voor stedelijke gebieden 60 km/u, op secundaire wegen 100 km/u en op de nationale snelwegen 120 km/u.
Het budget voor Zuid-Afrika. Vergelijk je Zuid-Afrika met Nederland, dan is Zuid-Afrika een goedkoop land. Ook in vergelijking met andere Europese landen, is Zuid-Afrika goedkoop. Wel is het land duurder dan de meeste andere Afrikaanse landen aangezien dit een van de populairste landen in Afrika is.
Veiligheid is een 'issue' in Port Elizabeth, maar wees realistisch. Overdag kunt u in de stad veilig over straat - geen probleem. Maar 's avonds kan het stadscentrum beter worden gemeden. De zuidelijke stranden zijn daarentegen ook 's avonds een veilig gebied.
Beste reisperiode
De beste reisperioden zijn maart en april (najaar) en september en oktober (voorjaar). Maar door de overvloedige zonneschijn is elk jaargetijde in feite geschikt. De beste tijd om de bloemenpracht te bewonderen is in de maanden augustus en september en om wild te spotten september en oktober.
Voor de Nederlanders die het wél durfden, is Zuid-Afrika en Kaapstad in het bijzonder, een populaire bestemming om te wonen.
Ter achtergrondinformatie: op dit moment kunnen buitenlanders land, huizen en appartementen in Zuid-Afrika kopen zolang de geldstromen maar transparant zijn en dat betaling plaatsvindt via een officiële makelaarsorganisatie.
Een verhuizing naar Zuid-Afrika kost gemiddeld tussen de €4.200 en €8.300 euro.
In Zuid-Afrika betaalt u met de Rand. In de meeste steden en dorpen kan u gemakkelijk met een bankkaart betalen.
De minimum leeftijd om te kunnen rijden in Zuid-Afrika is 18 jaar maar sommige verhuurbedrijven houden een leeftijd van 25 jaar aan. In principe is 23 jaar met twee jaar rij-ervaring ook goed. In Zuid-Afrika rijdt men aan de linkerkant en afstanden staan aangegeven in kilometers.
Als u in Zuid-Afrika een auto wilt huren moet u minstens 18 jaar oud zijn (de minimumleeftijd verschilt per autocategorie) en minstens 1 jaar lang uw rijbewijs hebben. Bestuurders jonger dan 25 jaar moeten een extra toeslag betalen. Veiligheidsgordels zijn verplicht voor alle inzittenden.
De wijk Melville is een van de veiligere wijken. Hier hebben wij ook geen problemen qua veiligheid ervaren. Andere wijken waar je goed kunt verblijven zijn Sandton, Newtown en Maboreng. De wijken Hillbrow en Central Business District zijn onveiliger.
De zon gaat om 7 uur 's avonds ook weer onder, en de zonsondergang in Kaapstad is rond 8 uur. In de wintertijd is er even lang daglicht (zo'n 12 uur), alleen is het vroeger donker, tussen 6 en 7 uur 's avonds wordt het donker.
Voor een vrouw is het risicovol om alleen door Zuid-Afrika te reizen. Ook mannen raden we aan om voorzichtig te zijn op een soloreis. Je begeeft je nou eenmaal in een ontwikkelingsland waar berovingen en dergelijken geregeld voorkomen. Tijdens een soloreis loop je hier meer kans op dan wanneer je met een groep reist.
Is Kaapstad een dure stad? De prijzen van basisproducten in Kaapstad zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.75 keer minder betalen om te winkelen in Kaapstad dan in Nederland.
Zuid-Afrika heeft een gematigd klimaat. Hierdoor zijn de Afrikaanse zomers heet en zonnig en de Afrikaanse winters koel en droog. Tijdens de lente (half september tot november) ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 26 graden. De zomer (december tot en met maart) loopt de temperatuur op tot ongeveer 30 °C.