Kans op sterfte Zij concludeerden dat de totale sterfte bij de vleeskuikens significant hoger ligt wanneer ze na 36 uur na het uitkomen geen water en voedsel krijgen. Daarom besloot een rechter vorig jaar dat vleeskuikenbroederijen de kuikentjes binnen 36 uur te eten moeten geven.
Kippen drinken vrij veel, tot wel 250 ml per dag, en moeten altijd water ter beschikking hebben. Een dag zonder water kan ervoor zorgen dat de kip een tijd stopt met leggen.
In de meeste gevallen krijgen de kuikens binnen 36 uur te eten en te drinken als ze op de plaats van bestemming zijn. Maar het kan ook drie dagen duren. Anderhalve dag is echt het maximum, daarna verliezen de kuikens gewicht, waarschijnlijk omdat ze uitdrogen, zo stelt WUR-onderzoekster Ingrid de Jong vast.
In principe kunnen kippen prima een paar dagen alleen zijn. Dat is geen enkel probleem. Zorg ervoor dat je genoeg voer klaarlegt en dat de drinkbak goed vol zit. Wees niet bang dat de kippen je zullen missen: met genoeg voer en water, letten ze eigenlijk nergens op.
Als je kip niet meer eet kan dwangvoeren levensreddend zijn. Doordat ze ziek is verliest ze extra energie, als ze ook niet eet verliest ze nog meer energie waardoor ze achteruit zal blijven gaan. Dwangvoeding kan je kip door het ziekteproces heen slepen.
Kippen kunnen niet slikken. Ze gooien hun kop achterover om het water te laten zakken. Daarom is het handig de drinkbak zo te plaatsen dat de rand hiervan gelijk is aan de rughoogte van de kip.
Vooral bij warm weer is er de kans dat kippen zich overdrinken. Overeten kan gebeuren als we iets heel lekkers voeren (terwijl de kip eigenlijk al 'vol zit' ) of als er bijvoorbeeld veel andere kippen zijn, waardoor één kip alles snel opeet om voor zichzelf te hebben.
Een kip lijkt misschien voldoende voor jou, maar het diertje zal zich al snel eenzaam gaan voelen. En dat is gewoonweg zielig. Zorg er dus voor dat je altijd minstens twee kippen koopt of adopteert - sommige organisaties redden afgedankte legkippen van het slachthuis.
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Kleine kipjes kun je zelfs het jaar door in je tuin laten rondlopen. Als je graag kippen wil laten los lopen in de tuin, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo's of cochins, die scharrelen heel oppervlakkig en berokkenen amper schade of vuil.
Ze kunnen de kleuren zien die mensen kunnen zien (rood, geel en blauw). Wij hebben echter drie soorten kegeltjes in ons netvlies, en kippen vier. Hierdoor kunnen ze ook ultraviolet licht zien. Dit zorgt ervoor dat kippen een veel breder scala aan kleuren en tinten kunnen zien dan mensen.
Kippen zijn er dol op als je hen op een koude wintermorgen een kommetje warme havermout voorschotelt. Voor extra smaak kan je er fruit in mengen, zoals banaan. Let wel op met melk, want die kan laxerend werken.
Kippen drinken veel water en zijn daarnaast dol op kippenvoer zoals zaden, granen, groenvoer en wormen. Het is slim om de voerbakken wat hoger te zetten of op te hangen, zo voorkom je dat de kippen erin gaan staan of het gebruiken als sanitaire voorziening.
Van nature leven kippen in grote groepen bestaande uit één haan en meerdere hennen met hun kuikens. 's Nachts slapen de kippen in bomen. Overdag scharrelen ze hun eten bij elkaar. Dit dieet bestaat uit zaden, insecten, wormen en plantjes. Verder houden kippen hun vacht en huid schoon en parasiet vrij middels stofbaden.
Kippen eten wanneer ze het nodig hebben en moeten met een volle maag op stok gaan omdat ze veel energie nodig hebben om eieren te kunnen leggen. Een volwassen kip eet dagelijks ongeveer 120 gram legkorrels. U dient elke dag de voerbak te controleren en aan te vullen (haal het 'oude' voer naar boven).
Niet alleen tijdens de zomer, maar ook tijdens de wintermaanden is het van belang dat het nachthok goed geventileerd is. Slechte ventilatie kan zorgen voor vocht in het hok, waardoor er uiteindelijk waterdamp onderstaat. Deze waterdamp kan neerslaan op de kammen of lellen van jouw kip, waardoor deze kunnen bevriezen.
Gezonde kippen voelen zich gelukkig en zijn daardoor constant bezig in de kippenren.Ze scharrelen erop los en kakelen tegen elkaar. Het is hun instinct om constant in de weer te zijn. Dat gaat over zowel springen en pikken als rustig op hun eieren broeden.
Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
' Superbelangrijk is dat je altijd minstens 3 kippen hebt. Kippen zijn namelijk gezelschapsdieren dus 1 kip is tamelijk zielig. Daarnaast kan je kip gaan vereenzamen, en door haar mentaal niet goed te voelen, kan ze ook lichamelijk achteruitgaan en ziek worden.
Als kippen geen hok met legnesten hebben, zullen ze eieren leggen op een beschutte plek. Zodra het ei is gelegd, kakelt de hen. Dit doet ze hoogstwaarschijnlijk om de rest van de hennen en de haan te laten weten waar ze is.
Kippen zijn levendige en nieuwsgierige dieren die graag actief zijn. Net als mensen kunnen kippen zich gaan vervelen als ze geen stimulatie en afleiding hebben in hun leefomgeving.
Gekookte aardappelen en gekookte groente kun je heel goed aan de kippen voeren. Ook sla (niet teveel) en komkommer, alsmede andere bladgroenten zoals spinazie en andijvie vinden de kippen heerlijk.
Bosdieren
Daarnaast klimmen wilde kippen graag in bomen om te slapen, dit doen ze zodat ze 's nachts beschermd zijn tegen roofdieren. Die instincten zien we nog altijd terug bij de kip uit de veehouderij; dat is namelijk ook de reden dat zij op stok gaan om te slapen.
Er zijn een aantal etensresten die kippen in ieder geval mogen: Fruit als aardbeien, frambozen, bessen, appel, mango, kiwi, druiven, enzovoort. Gekookte noedels.