Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
Aansluitend bij het vorige punt: zet de kooi niet op een plek in huis waar het erg tocht, zoals naast of voor de achterdeur. Zet de kooi niet op of dichtbij een verwarming of een andere vorm van air-conditioning. Plotselinge temperatuurschommelingen zijn niet goed voor parkieten.
Tocht is namelijk een boosdoener. Realiseer je dat als je een kooi of een zitstok in huis plaatst, een vogel toch vaak vele uren van de dag op die plek te vinden is. Als je vogel dan op de tocht zit is de kans dat hij ziek wordt een stuk groter.
Grasparkieten kunnen slecht tegen tocht. Als er te grote temperatuurverschillen in zijn omgeving zijn, zal hij vaker dan tweemaal per jaar in de rui gaan. De kooi moet in een zonnige of lichte kamer staan, maar niet in de directe zon en niet op de tocht. De grasparkiet is een sociaal dier en stelt gezelschap op prijs.
wat frisse lucht is inderdaad goed voor de parkieten en gezond. laat ze inderdaad niet in de tocht. je kunt ze beter niet voor het raam zetten.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
Grasparkieten en draaiende ventilatoren gaan niet samen. Het is fysiek gewoon te gevaarlijk voor je vogels.
Er zijn verschillende giftige of potentieel gevaarlijke voedingsmiddelen waarvan u op de hoogte moet zijn. Een aantal voor de hand liggende dingen zijn tabak, rietsuiker, alcohol en cafeïne. Andere producten zijn misschien minder voor de hand liggend.
Als de parkiet het koud heeft of een beetje ziek is zet hij zijn veren op ('bol zitten'). De laag warme lucht rond het lichaam wordt dan dikker. Om warmte kwijt te raken gaat hij sneller ademhalen (80 tot 100 keer per minuut is normaal) of met z'n vleugels uitgespreid zitten.
Parkieten zijn als het donker is volledig gedesorienteerd. Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan.
Kou kost vogels extra energie om warm te blijven. Ze beschikken over een uitstekende isolatielaag; dons geldt als een van de best isolerende materialen ter wereld en de buitenlaag van veren maakt dat vogels veel kunnen hebben.
Vogels verjagen met geluiden en geuren
Muziekinstallaties met harde muziek jagen vogels weg, maar ook geïmiteerde geluiden van roofvogels stellen de andere vogels niet op prijs. Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals:peper.
Een kip herkent gezichten
Daarnaast kunnen kippen gezichten van mensen herkennen en onderscheiden – en geven daarbij klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. Uit een onderzoek uit 2002 kwam naar voren dat kippen een mensengezicht beoordelen op dezelfde criteria als mensen.
Een parkietenkooi moet ten minste eenmaal per week worden schoongemaakt.
Kies een rustige, schaduwrijke plek, bij voorkeur bij een venster, zodat de vogels natuurlijke lichtinval hebben en beweging zien. Plaats de kooi bij voorkeur met een kant tegen een muur, zodat de dieren zich veilig voelen. Parkieten houden van interactie en afwisseling.
Parkieten slapen zo'n tien tot twaalf uur per dag, waarvan meestal 's nachts. Dit doen ze eigenlijk gewoon staand! Ze leggen hun kopje in hun nek en trekken vaak één pootje in.
Een vogel in een losse houding is meestal blij en comfortabel in het bijzijn van zijn baasje. Een vogel die zijn hoofd buigt naar zijn baasje, wil graag geaaid worden. Wanneer je vogel stijf zit met geplooide veren kan dit vaker duiden op ongemak of een onplezierige ervaring bij jouw vogel.
Een gezonde papegaai kan goed temperaturen tussen de 5 en de 32 graden doorstaan mits de vogel geleidelijk aan deze temperaturen gewend wordt. Papegaaien en parkieten voelen zich het lekkerst bij een temperatuur tussen de 18 en de 26 graden.
Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem. De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken.
Grasparkieten worden gemiddeld 5-10 jaar oud.Maar als je jouw grasparkiet goed verzorgt met goede voeding, klimaat, UV-licht, enzovoorts, dan kunnen ze zelfs wel tot maximaal 15 a 20 jaar oud worden.
Inrichting van de kooi
Plaats een waterflesje en/of bakje met áltijd vers drinkwater. Zorg daarnaast voor diverse voerbakjes, namelijk één voor voer, één voor ei-voer en een bakje voor grit en maagkiezel. Er zijn ook eetbare plantjes of andere aantrekkelijke vogelsnacks te koop.
Geef uw parkiet gerust eens een stukje fruit of wat groenvoer, bv.Andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinaasappel.
Elke vogel ervaart een storm op zijn eigen manier. Voor een klein zangvogeltje is vliegen met windkracht acht al een pittige opgave maar voor een noordse stormvogel of albatros is dat geen probleem. De Engelse bioloog Lyall Watson heeft een biologische windschaal gemaakt voor de invloed van de wind op vogels.
Oververhitte vogels zijn goed te herkennen. Ze zijn lusteloos en ademen snel. Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via tong en bek vocht te verdampen. Zet de komende dagen dus een platte waterschaal neer met vers water.
Parkieten kunnen niet zien in het donker.