Mijten. Huidaandoeningen bij honden en katten komen erg vaak voor. Een deel wordt veroorzaakt door een allergie, maar sommige huidziekten kunnen ook worden veroorzaakt door parasieten, zoals vlooien, luizen en mijten.
De meest voorkomende verschijnselen van oormijt infectie zijn schudden met de kop, krabben aan de oren en een grote hoeveelheid donkerbruin gekleurd oorsmeer. Vaak ruiken de oren sterk. De mijten kunnen ook op de huid van met name de kop voorkomen waar ze voor algemene jeukklachten kunnen zorgen.
Oormijten bij katten
De oormijt wordt overgedragen via direct lichaamscontact met een reeds geïnfecteerde viervoeter. Vooral jonge katten hebben last van deze mijtsoort. De mijten kunnen in principe dieren van elke leeftijd besmetten en kunnen in één of beide oren voorkomen.
Wat zijn de symptomen van vachtmijt? Symptomen van vachtmijt bij een hond kunnen zijn; veel schilfers (roos), een doffe vacht en losse haren. Ook kan vachtmijt jeuk veroorzaken bij de hond, echter is dit niet altijd duidelijk aanwezig. Vachtmijt veroorzaakt vaak weinig tot geen overlast voor de hond.
De eerste zichtbare verschijnselen zijn meestal het schilferen en rimpelen van de huid. Het vrouwtje van de schurftmijt graaft gangen in de huid van je kat om haar eitjes te leggen. Daarmee veroorzaakt ze hevige irritatie, jeuk, roodheid en huidaandoeningen. De klachten gaan gepaard met overmatig krabben en haaruitval.
Bij katten met vachtmijt zien we veel losse schilfers op de rug, romp en nek en meestal ziet het baasje dat de kat zich meer wast dan normaal. Ook bij het konijn zien we een toegenomen huidschilfering en kaalheid. Sommige dieren hebben geen jeuk, andere dieren hebben wel veel jeuk.
Schimmel, ook wel ringworm genoemd, is een geregeld voorkomende huidinfectie bij de kat. Vaak uit een schimmelinfectie bij de kat zich in kale plekken met schilfers en eventueel korstjes. Meestal geven schimmelinfecties bij de kat geen jeuk. Niet iedere kat die schimmel bij zich draagt krijgt plekken.
Ze zijn onder, op en in ons, maar gelukkig zijn ze niet allemaal schadelijk voor ons. Sommige zijn zelfs heel nuttig omdat ze eieren en larven van insekten eten en op die manier insektenplagen helpen bestrijden. De huismijt is niet echt een kwaaie.
Mijten zijn over het algemeen niet met het blote oog te zien, omdat ze meestal een stuk kleiner zijn dan een millimeter. Ze bewegen zich, voor ons doen langzaam, maar gezien hun afmeting best snel, voort op acht poten, leggen talloze eitjes en voeden zich met huidschilfers van dieren en met dode planten.
Hoe lang leeft een schurftmijt? Een schurftmijt kan in de huid 4 tot 6 weken oud worden. Buiten het menselijk lichaam zijn de meeste mijten na 3 dagen bij kamertemperatuur (18-20ºC) dood. De over- gebleven mijten zijn dan zo verzwakt dat ze zich niet meer kunnen voortplanten.
De vrouwtjes leggen eieren en deze kleven vast aan een haar ongeveer 3-4 mm boven de huid. De larven ontwikkelen zich tot poppen en daarna tot een volwassen mijt. Deze cyclus duurt ongeveer 5 weken. Je konijn kan besmet raken met vachtmijt door direct contact met andere besmette konijnen, honden en katten.
Mijten eten onder andere dode dieren, planten of rottende stoffen. Roofmijten leven vaak van andere mijten en worden wel in de kastuinbouw als plaagbestrijding ingezet. Enkele soorten veroorzaken ziekten bij mens en dier en het besmet zijn met mijten wordt acariose genoemd.
We vinden ze vooral op de kat en de hond, maar ook mensen, konijnen en fretten kunnen last hebben van vlooien. De vlo is ongeveer 1-3 millimeter groot en heeft krachtige springpoten. Een vlo maakt van begin tot eind een hele gedaantewisseling mee.
Schilfers of roos bij een kat kan veroorzaakt worden door uiteenlopende mogelijke oorzaken. Een tekort aan essentiële voedingsstoffen spelen een grote rol bij huid- en vachtproblemen. Maar ook parasieten, schimmels of een allergie kunnen een oorzaak zijn van roos.
Wat is de behandeling van oormijt? Een oormijtinfectie wordt behandeld met pipetten die in de nek worden toegediend. (Advocate/Stronghold®). Deze pipetten werken niet alleen tegen de oormijt, maar ook tegen vachtmijt, vlooien en sommige wormen.
Roos is een van de symptomen van ringworm, een schimmelinfectie waarbij sporen door een beet of krasje in de huid van uw kat komen en de buitenste laag aantasten. Naast roos kunt u ook onregelmatige of cirkelvormige plekken van haarverlies, zwak of broos haar en roodachtige huidvlekken opmerken.
Leefwijze en eetpatroon
Mijten verzamelen, leven en paren overal waar ze maar voedsel kunnen vinden. Plekken met veel stof en vezels is waar huisstofmijten hun meeste voedsel kunnen vinden. Daarom kom je ze ook veel tegen in matrassen, kussens, dekens, tapijten, gordijnen, honden- en kattenmanden, en ga zo maar door.
Of kies bijvoorbeeld voor producten met lijnzaadolie als energiebron, naast je ruwvoer. Als paarden al wondjes en korstjes hebben door een mijteninfectie, dan geeft dat veel jeuk en ongemak. Behandel de aangetaste huid met Finecto+ Spray. Dit zorgt er ook voor dat de kanaaltjes van de mijten in de huid uitdrogen.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Een beet van de korenmijt of oogstmijt is niet voelbaar. Binnen de 24 uur kunnen de eerste gevolgen van de beet ontstaan: een grote rode vlek met een klein blaasje op de plek van de beet. Deze verschijnselen lijken erg op vlooienbeten.
De behandeling bestaat uit het toedienen van het antiparasitaire middel Stronghold®, 3 maal met telkens 2 weken tussentijd (druppels in de nek). Eventueel kan er ook gewassen worden met antiparasitaire middelen (Amitraz) of injecties met ivermectine gegeven worden.
Hoe ziet ringworm eruit ? We zien één of meerdere scherp begrensde ringvormige roodschilferende huidafwijkingen. De rand is wat verheven en rood, in het middendeel lijkt de huid te genezen. Vaak klagen patiënten over lichte mate van jeuk of branderigheid.
Ringworm is al besmettelijk voordat iemand klachten krijgt. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden.
Eén van de vele redenen dat zalmolie voor de kat wordt aangeraden is vanwege de positieve uitwerking op de huid en vacht. De ontstekingsremmende en cel-versoepelende werking hebben grote invloed op de vacht en huid van een kat. Vocht wordt beter vastgehouden dat is terug te zien in de huid en vachtconditie van je kat.