Trix werd in 2013 opgegraven in de Amerikaanse staat Montana. Wetenschappers wisten een groot deel van het skelet te bergen. Trix is daarmee een van de meest complete skeletten van een T. rex ooit gevonden.
Deze dame was ongeveer 30 jaar oud, toen ze stierf zo'n 66 miljoen jaar geleden. Ze woog tot wel 5000 kilo en was 13 meter lang. Ze was een Tyrannosaurus rex, ook wel T.
Het gigantische skelet van de bekendste vleesetende dinosauriër, Tyrannosaurus rex, werd in 2013 in Montana (VS) gevonden. Een team onder leiding van Naturalis-paleontoloog Anne Schulp groef het vervolgens botje voor botje op, in samenwerking met het Black Hills Institute in Hill City, South Dakota.
Trix leefde ongeveer 66 miljoen jaar geleden in wat nu Amerika is.
De kosten van het project waren in november 2013 geschat op zeven miljoen euro. In Amerika is het skelet aanleiding geworden tot een juridische strijd om het eigendom.
Tyrannosaurus is een geslacht van vleesetende theropode dinosauriërs. Tyrannosaurus behoort tot de groep van de Tyrannosauridae en leefde ongeveer zeventig tot zesenzestig miljoen jaar geleden, tijdens het late Krijt, in het westelijk deel van het huidige Noord-Amerika.
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar. Dat is ongeveer even zwaar als twaalf Afrikaanse olifanten (momenteel de grootste landdieren).
LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.
Bij de volwassen Triceratops zijn ooghoorns ontdekt die wel meer dan een meter lang waren. Met deze wapens kon hij gevaarlijke vleeseters zoals de Tyrannosaurus rex van zich af houden.
Het skelet van T. rex 'Trix', de bekende Tyrannosaurus rex van Naturalis, gaat opnieuw op reis. Binnenkort vliegt een door Naturalis geprinte reconstructie naar het Dinosaur Museum in Nagasaki, Japan. Zo kan het skelet ook daar het verhaal van het belang van wetenschappelijk onderzoek vertellen.
Wel zeker is dat de grote dinosauriërs makkelijk een leeftijd van 40 jaar haalden. En misschien werden ze dus nog een stuk ouder. Helemaal precies kunnen we de leeftijd van dino's dus niet aflezen. Maar we weten wel dat sommige dinosaurussen net zo oud worden als de middelbare leeftijd van mensen.
Onderzoekers van de VUB hebben de leeftijd van de tot nog toe oudste Tyrannosaurus rex achterhaald. "Het dier was om en bij de 30 jaar oud toen het 66 miljoen jaar geleden overleed." De T. rex in kwestie -die Trix is gedoopt- is sinds vorig weekend te bewonderen in het museum Naturalis in Leiden.
De Rexperience is geen gewone museumzaal, de Rexperience is een beleving! Hier maak je een reis terug naar de tijd dat T. rex Trix leefde. Stap binnen in het futuristische reisbureau, betreedt de ruimtecapsule en beleef het avontuur.
De allerbekendste dino in Naturalis is de tyrannosaurus rex van 13 meter lang. Het skelet komt uit Montana in Amerika en werd door het museum omgedoopt tot Trix.
Unieke vondst in Bernissart
De meeste restanten waren afkomstig van Iguanodon, een grote plantenetende dinosaurus die dus duidelijk in onze contreien leefde. Het verhaal van de iguanodons van Bernissart is uniek: nooit eerder werden er zoveel haast volledige skeletten bij elkaar ontdekt.
Hoe zagen ze eruit? Dat weten we niet precies. Vroeger werd gedacht dat dinosaurussen erg leken op hagedissen, en dus een geschubde huid hadden. Maar tegenwoordig weten paleontologen behoorlijk zeker dat veel dinosaurussen veren hadden, ook de meeste grotere.
Volgens een nieuwe studie communiceerden dinosaurussen echter niet door te brullen, maar maakten ze koerende geluiden, zoals duiven dat doen.
De domste dino? Arme stegosaurus. Hij staat breed bekend als één van de domste dino's die geleefd hebben.
De 30 centimeter brede rechthoekige bek van Nigersaurus taqueti oogt als een mechanische grijper. Die grijper is volgepropt met meer dan 500 snijtanden. In het oog springen twee kaarsrechte tandenrijen van elk circa 60 stuks in de boven- en onderkaak van het fossiel.
Je denkt misschien dat Tyrannosaurus rex de gevaarlijkste dino ooit was, maar dat hangt er helemaal vanaf aan welke tijdgenoot van T- rex, zo'n 67 miljoen jaar geleden, je het zou vragen. Een Triceratops zou het daarmee waarschijnlijk wel eens zijn. Die was er als de dood voor.
De in Canada gevonden Tyrannosaurus rex (T-rex) 'Scotty' is de allergrootste T-rex ooit. Het dier was langer dan 13 meter en woog meer dan 9.000 kilogram, ruim 3.000 kilogram meer dan het allergrootste landdier ter wereld, de Afrikaanse olifant. Dat blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in The Anatomical Record.
De T-rex kan je zien
Niks van waar, de T-rex kon prima zien, waarschijnlijk zelfs beter dan mensen!
rex was natuurlijk indrukwekkend. Maar er zijn nog veel grotere dino's geweest dan deze vleeseter. Het grootste exemplaar werd onlangs teruggevonden: Patagotitan mayorum. Deze dino zou zo'n 40 meter lang zijn geweest!