Kippen zijn alleseters, maar geef geen ze gekruide of gezouten etenswaren! Fruit en groenten vinden ze heerlijk, maar geef alles met mate. Onze zijdehoenders zijn dol op yoghurt en rijst en springen graag naar een krop sla of andijvie dat aan een touw net iets buiten bereik hangt.
Ze zijn donzig, vriendelijk, leuk om naar te kijken en leuk in de omgang. Vanwege hun vriendelijke karakter staan ze bekend als geschikte kippen voor gezinnen met voor kinderen. Zijdehoenders, of silkies, komen voor in verschillende kleuren.
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer. Dit voer kun je het beste onbeperkt aanbieden in een trapbak.
Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate. Een beetje hard of droog is geen probleem voor de kippen, maar beschimmeld brood is altijd voor de vuilnisbak.
De zijdehoender is niet echt gevoelig voor ziektes en bereiken met een gemiddelde leeftijd van 7 jaar een vrij lang kippenleven. Wel is het belangrijk dat de zijdehoen niet alleen gehouden worden, ze kunnen letterlijk wegkwijnen van eenzaamheid.
Kippen eten wanneer ze het nodig hebben en moeten met een volle maag op stok gaan omdat ze veel energie nodig hebben om eieren te kunnen leggen. Een volwassen kip eet dagelijks ongeveer 120 gram legkorrels. U dient elke dag de voerbak te controleren en aan te vullen (haal het 'oude' voer naar boven).
Kippen zijn dol op eten, vooral mais en andere vetrijke granen en zaden zijn hun favoriet. Ze zitten vol belangrijke vitamines en mogen ook zeker niet ontbreken in hun dieet. Maar een overschot aan vetten is slecht voor hun gezondheid en remt de eierproductie.
De eieren zijn net zo goed eetbaar als van andere kippen, ook het vlees is heel fijn van structuur, al heeft het een donkere kleur.
Legkippen leggen ongeveer 5-7 eieren per kip per week, dus bijna 1 per dag. Een sierkip legt een stuk minder eieren, maar het hangt van het ras af hoeveel dit er precies zijn. Dit kan verschillen van 2 eieren tot 4 eieren per week. De Zijdehoen legt bijvoorbeeld maar zo'n 100 eieren per jaar, dus ongeveer 2 per week.
klein van formaat: hennen wegen ongeveer 1 kg, hanen 1.5 kg. makkelijk handelbaar. leggen ongeveer 110 eieren per jaar.
Als u kippen houdt dan is het handig om te weten dat kippen doorgaans slecht tegen wind, regen of extreme warmte kunnen. Niet alleen kunnen dergelijke omstandigheden stress veroorzaken, maar ze kunnen ook gezondheidsproblemen opleveren, zoals onderkoeling of oververhitting.
Het zijdehoen is een erg rustige kip, wat haar een populair huisdier maakt. Je kan het zijdehoen ook makkelijk handtam maken, zodat je haar zonder problemen kan oppakken. Deze kippen zijn niet enkel rustig naar mensen toe, maar ook naar andere kippen zullen ze niet snel agressief reageren.
Verversen van drinkwater
Net als elk ander huisdier is het voor kippen van levensbelang dat ze altijd vers water tot hun beschikking hebben. Een kip drinkt relatief veel – je moet uitgaan van zo'n 250 milliliter per dag. Zorg dat het water schoon is en ververs het dagelijks.
Vers drinkwater is voor kippen van levensbelang. Een kippendrinkbak die het water schoonhoud heeft daarom de voorkeur. De bajonetdrinker 3L in combinatie met een ophangkoord wordt het meest verkocht. Drinkbakken komen in allerlei vormen, van flesjes met nippels eraan tot grote drinkemmers.
Gekookte aardappelen en gekookte groente kun je heel goed aan de kippen voeren. Ook sla (niet teveel) en komkommer, alsmede andere bladgroenten zoals spinazie en andijvie vinden de kippen heerlijk.
Het nachthok bij voorkeur wekelijks verschonen en bij een grondige schoonmaak van het hok een sopje aanmaken met Dettol of Halamid (ontsmettende werking). Zorg in de winter voor een goede laag gehakseld stro in het hok voor extra warmte. De wanden van het nachthok kun je eenvoudig wit verven of kalken.
Het zijn sterke dieren. Ze kunnen niet vliegen, omdat ze geen veerstructuur in hun vacht hebben. Daarom is een lage omheining van ongeveer 50 cm meestal voldoende.
Met 110 eitjes per jaar legt dit krieltje in het voorjaar en zomer ongeveer 4 eitjes per week.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Je kunt als hoofdvoer legkorrel/meel geven. Daarnaast kun je ze een paar handjes graan per dag geven door het lekkere. Aangevuld met wat groenvoer; Andijvie, Boerenkool, Sla, Komkommer, Courgette, Wortel. Af en toe een beetje fruit kan ook, zoals Appel, Peer, Banaan.
Groene aardappelen, schillen en groene tomaten bevatten een giftige stof genaamd solanine, die een reeks gezondheidsproblemen bij kippen kan veroorzaken, waaronder spijsverteringsproblemen, ademhalingsmoeilijkheden en zelfs de dood.