Het is misschien wel het grootste misverstand in zonnepanelenland: het idee dat zonnepanelen in de winter helemaal niets opleveren. Een zonnesysteem draait op de zon, maar niet op de warmte ervan. Juist het licht van de zon wordt omgezet in energie. Ook op minder zonnige dagen doen zonnepanelen dus gewoon hun werk.
In Nederland valt er vrijwel elke winter wel een keer sneeuw. Soms blijft dit lang liggen en soms maar enkele dagen, maar het effect is hetzelfde: de zonnepanelen leveren 0 watt op. De sneeuw die op de panelen valt weerkaats al het zonlicht, waardoor er tot de sneeuw eraf is geen zonlicht opgevangen kan worden.
Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.
In totaal kan de piekproductie van zonnepanelen bij licht bewolkt weer tot wel 22 procent hoger liggen dan op dagen met helder weer. Het onderzoek laat zien dat de algemene opvatting 'hoe zonniger, hoe beter voor de zonnepanelen' niet opgaat.
Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.
Met voorschakelapparaten kun je de wasmachine, droger en vaatwasmachine ook automatisch aan laten gaan bij veel zonnestroom. Je moet dan natuurlijk wel 's ochtends zorgen dat deze apparaten gevuld zijn met was of vaat.
Produceren zonnepanelen 's nachts energie? Technisch gezien niet. Zonnepanelen produceren 's nachts geen energie. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen moeten zonlicht hebben om elektriciteit op te wekken.
Ondanks de lagere opbrengst kan de opgewekte energie nog steeds goed van pas komen. Eén zonnepaneel levert in een maand in de winter gemiddeld 2-5 kWh op.
Zonnepanelen vangen daglicht op en zetten dat om in elektriciteit. De opgewekte stroom kunt u direct zelf gebruiken. Als het donker is wekt u geen stroom op, maar verbruikt u vaak wel (voor bijvoorbeeld verlichting of tv). Die stroom neemt u dan van uw energieleverancier af, gewoon zoals u gewend bent.
Regen is niet nadelig voor zonnepanelen, het is zelfs gunstig omdat een schoon zonnepaneel meer opbrengst heeft en de regen spoelt de zonnepanelen regelmatig schoon. Wel is het van belang dat de zonnepanelen onder een hoek gemonteerd zijn zodat het water weg kan lopen en het vuil kan meenemen.
In de maand mei behalen zonnepanelen gemiddeld de hoogste opbrengst, gevolgd door juni en juli. In deze periode is het aantal dagelijkse zonuren het hoogst. De maand mei scoort vaak iets beter dan juni en juli, omdat de gemiddelde temperaturen dan minder hoog zijn.
Zonnepanelen maken zelf geen geluid; Als de installatie echter tweederangs is, is het mogelijk om wat windgeruis te horen. Dit geldt ook voor misvormde daken. Het zoemende geluid dat vaak wordt geassocieerd met zonnepanelen komt eigenlijk van de omvormer; de eenheid die zonne-energie omzet in bruikbare elektriciteit.
Om dezelfde reden kunnen zonnepanelen op bewolkte dagen toch elektriciteit produceren. Maar afhankelijk van de bewolking en de kwaliteit van de zonnepanelen, kan de efficiëntie dalen tot ergens tussen de 10 en 25 procent van de energieopbrengst op een zonnige dag.
Hoewel het sneeuwlaagje voorkomt dat zonne-energie wordt opgewekt is het niet schadelijk voor de zonnepanelen. Op de panelen ligt een stevige vuilafstotende laag, precies voor zulke weersomstandigheden. Regen of sneeuw beschadigt het oppervlak dus niet. De zonnepanelen kunnen zowel tegen lage als hoge temperaturen.
Met 12 zonnepanelen van 360 Wp wekt in jouw eerste jaar al gauw 3.672 kWh op, schatten we zo in. Dat is al meer dan wat een gemiddeld huishouden aan stroom verbruikt (3.500 kWh per jaar). Een set van 12 zonnepanelen helpt je qua opbrengst dus behoorlijk besparen op jouw energierekening.
Wekt u zelf elektriciteit op met zonnepanelen dan kunt u dit direct in huis gebruiken. Hiervoor betaalt u uiteraard niets aan uw energieleverancier. De opgewekte elektriciteit wordt direct naar uw apparaten gestuurd die erom vragen.
Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 5 jaar kunt terugverdienen.
Gemiddeld bespaar je 450 euro per jaar gedurende de levensduur van de zonnepanelen (ongeveer 25 jaar). Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen? Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen? Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je nog tot het einde van 2024 van 100 procent salderen.
Met een pakket van 10 zonnepanelen van 365 Wattpiek (High Power) wek je per jaar ongeveer 3103 kWh op. De gemiddelde dagopbrengst rekenen we als volgt uit: het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh, gedeeld door 365 dagen.
Laten we uitgaan van een zonnepaneel met 360 Wp aan vermogen. Daaruit mag je 260 tot 327 kWh verwachten*, afhankelijk van verschillende factoren die we later zullen benoemen. Wanneer we dit delen door de 365 dagen die een jaar telt, kom je uit op een opbrengst van 712 Wh tot 895 Wh per dag.
Dus een paneel in schaduw kan 0, 1/3 of 2/3 presteren, afhankelijk hoe de schaduw over het paneel valt. De overige panelen in de string doen gewoon mee voor de volle 100 procent (Zie figuur 2).
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
De overheid is van plan om de salderingsregeling af te bouwen vanaf 1 januari 2025. Dat is 2 jaar later dan gepland (het zou eerst in 2023 ingaan). Volgens het nieuwe plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 kan je niets meer salderen.
De stroom van je zonnepanelen gaat eerst naar de omvormer en wordt daar omgezet in bruikbare stroom. Die loopt naar de meterkast en wordt van daaruit verdeeld naar de apparaten in huis die op dat moment stroom nodig hebben. De stroom die 'over' is, stroomt door naar het elektriciteitsnet.