Je zou het misschien niet denken, maar je kunt je lichaam heel goed ontzuren met citroen. De smaak van eten heeft helemaal niets te maken met het verzurende of ontzurende effect op je lichaam. De mineralen zijn bepalend. Citroen heeft wat dat betreft een zeer gunstige samenstelling om het lichaam te ontzuren.
Citroenzuur kan de werking van ons maagzuur versterken, waardoor het eten iets sneller verteert. Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen.
Citroensap bevat veel vitamine C en kalium, welke je weerstand een handje helpen. Vitamine C versterkt natuurlijk je immuunsysteem en de kalium bevordert de werking van je hersenen en zenuwsysteem en helpt je bloeddruk op peil te houden. Het drinken van het verse sap kan helpen om gewicht te verliezen.
Als we het internet moeten geloven, zou een glas warm water met citroen op de nuchtere maag wonderen doen voor het reinigen van je lichaam. Zo zou het onder andere de spijsvertering op gang brengen, zouden gifstoffen afgevoerd worden door het drankje en zou het ontstekingen voorkomen en pijn bestrijden.
Citroen smaakt namelijk zuur maar is voor ons lichaam juist basisch. Wanneer je elke dag een glas met een beetje citroensap drinkt, help je je lichaam een gezonde PH-waarde te behouden. Citroensap prikkelt de lever om beter te ontgiften.
Een gemiddeld verzuurd lichaam kan last hebben van vermoeidheid, gewrichtspijnen, haaruitval, weinig energie en huidongemakken. Een sterk verzuurd lijf gaat een stapje verder. Je kunt dan kampen met aandoeningen zoals jicht, artrose, fibromyalgie en eczeem,” aldus Peter-Ernst.
Beperk de consumptie van verzurende voeding en dranken. Hierbij moet u denken aan voedsel dat bestaat uit dierlijke eiwitten, suikers, koolzuurhoudende dranken, alcohol, koffie etc. Eet daarentegen meer basischvormend (ontzurend) voedsel zoals groentes, aardappelen, noten, etc.
Natuurlijk zijn citroenen wel een goede bron van vitamine C, zo zit er ongeveer 30 mg vitamine C in een citroen en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt 65 tot 90 mg per dag. Toch hoef je daarvoor niet per se citroenwater te drinken.
Door elke dag een glaasje citroenwater te drinken, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Een glas citroenwater kan ook helpen tegen misselijkheid of maagpijn. Vooral als je 's ochtends een glas citroenwater drinkt, zorgt het ervoor dat je minder maagproblemen zult hebben. Ook voor je huid is citroenwater goed.
Je stofwisseling zou worden aangedreven, je lichaam ontgift en je verbrandt vet. Zo makkelijk kan het niet zijn, zou je denken. En dat is het ook niet. Er is geen bewijs dat citroensap helpt bij gewichtsverlies of het metabolisme versnelt.
Conclusie. Je buikvet gaat niet weg met citroen toevoegen aan je eetpatroon. Citroen bevat uiteraard gezonde stofjes die goed voor je zijn. Maar een echt verschil in vetverlies zul je niet gaan merken.
De hoge zuurgraad in het drankje kan bij overconsumptie van het citroenwater het glazuur van de tanden aantasten. De tanderosie heeft tot gevolg dat je gevoelig wordt voor het eten van hele hete of koude producten.
“Het drinken van warm water met citroen in de ochtend kan een zeer positief effect hebben, niet alleen op de hydratatie van het lichaam, maar ook op de pezen, spieren en luchtwegen. Wanneer je hoest, bijvoorbeeld, of de griep hebt, zal het de afscheidingen verdunnen.
In citroenen zitten veel citraten; meer dan in andere citrusvruchten. Uit een recent onderzoek blijkt dat citraten helpen om de vorming van een niersteen tegen te gaan.
Goed voor de bloeddruk
Mensen met een hoge bloeddruk kunnen baat hebben van dagelijks een glas citroenwater. Citroenwater houdt de aderen namelijk zacht en flexibel en doordat oneffenheden in de aderen daardoor verminderen, wordt de druk op de aderen wat verminderd, wat resulteert in een lagere bloeddruk.
Lekker verfrissend, zo'n schijfje citroen. Het voegt smaak én kleur toe. Geen wonder dat het bij ieder café en restaurant in je frisdrank, water of thee dobbert. En ook bij alcoholische dranken als gin of tequila hoort een citroentje.
Ontgiften of detoxen is een gebruikte term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Veelgebruikte methoden hierbij zijn: vasten, warmwaterbaden, kleibehandelingen (op huid en oraal), klysma's of darmspoelingen, oil-pulling, detoxkuren en supplementen.
Vermindert ontstekingen
Citroenen hebben anti-inflammatoire eigenschappen. Ze helpen ook de zuurtegraad te neutraliseren. Dat is de belangrijkste oorzaak van weefselontsteking.
Citroensap werkt in principe een klein beetje bloedverdunnend, maar dan zou je het moeten drinken. Het grote probleem is echter dat bij toevoeging van (veel) citroenzuur aan het bloed de pH van het bloed daalt, omdat citroenzuur reageert met natriumbicarbonaat onder vorming van koolzuur en natriumcitraat.
Net als met andere fruitsapjes blijft er in het sap nauwelijks tot niets over van de vitaminen en mineralen en vezels. Wat betreft citroenen blijft er vooral erg veel citroenzuur over wat zeer schadelijk is voor je gebit en maagklachten kunnen geven .
Bacteriën bestrijden: door het drinken van warm water op een lege maag kunnen bacteriën zich niet zo snel in je lichaam nestelen. Het is dus een natuurlijke remedie tegen een opkomend griepje. Het maakt daarnaast slijm los en helpt het te verwijderen uit de luchtwegen. Ook verzacht warm water de keelpijn.
Citroen helpt bij het exfoliëren van dode huidcellen. Dit komt doordat citroensap alfahydroxyzuren (AHA) zoals glycolzuur bevat. Deze zuren worden vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten, omdat ze de celvernieuwing verhogen en dode huidcellen verwijderen.
Ontzuren moet comfortabel zijn
Ontzuren kunt u als een kuur van enkele weken doen (bijvoorbeeld om de 2 maanden), maar de producten lenen zich zeer goed om dagelijks te gebruiken en zo uw lichaam gezond te houden.
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.