In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.
Probeer niet te focussen op calorieën tijdens je zwangerschap, behalve als je BMI boven de 30 komt. Dit kan gezondheidsgevolgen hebben voor de baby. Er wordt gezegd dat je het eerste trimester 1-2 kilo aankomt, het tweede trimester ongeveer 6 kilo en in het derde, en laatste trimester, kom je ongeveer 3-4 kilo aan.
Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan.
In het tweede trimester buik je uit. En flink. Reken op het bijtellen van zo'n 8 kilo. Je baarmoeder groeit in deze periode enorm, net als je baby en de placenta.
Tips & tricks om je gewichtstoename te beperken
Zorg ervoor dat je steeds een grote drinkfles met water bij je hebt. Geen zin om te koken maar wel om gezond te eten? Ga dan voor diepvriesgroenten! Trakteer jezelf minstens elke week op wat zoetigheid: een gebakje, een ijsje, een stuk chocolade, …
Elke kilo die je af wilt vallen staat gelijk aan 7.000 calorieën. Met een vermindering van 500 calorieën per dag zou je dus ongeveer een halve kilo per week kunnen afvallen. Wanneer je 5 zwangerschapskilo's kwijt wilt raken, is het dus realistisch hier in ieder geval tien weken voor uit te trekken.
Niet lijnen of vasten tijdens je zwangerschap
Te weinig eten kan (uiteindelijk) de groei van je baby in gevaar brengen en je kunt er zelf extreem vermoeid van raken. Als je wilt lijnen of vasten, wacht dan tot je bevallen bent.
Sporten kan vanaf het begin tot het einde van de zwangerschap (hoewel misschien steeds minder intensief). Sport niet meer als je vliezen gebroken zijn, bij voortijdige weeën, vaginaal vloedverlies, te hoge hartslag, te hoge bloeddruk, hartkloppingen of het vroegtijdig samentrekken van de baarmoeder.
Je lichaam kan tijdens de zwangerschap (naast de gebruikelijke extra zwangerschapskilo's) wel 2 tot 3 kilo aan extra vocht gaan vasthouden! Dit overtollige vocht trekt na de zwangerschap gelukkig wel vanzelf weer weg. Wanneer je vocht vasthoudt merk je dit vooral in je benen, enkels en voeten.
Ga niet op dieet tijdens de zwangerschap
Als je lijnt, komen er schadelijke stoffen vrij die zijn opgeslagen in je lichaamsvet. Die kunnen de placenta passeren, bij je baby terechtkomen en zo invloed hebben op de groei en ontwikkeling.
Voor twee eten? Een volwassen vrouw heeft zo'n 2.000 kcal per dag nodig en tijdens de laatste 3 maanden van je zwangerschap neemt dit toe met 300-400 kcal. Dit komt neer op een extra boterham, een schaaltje yoghurt of wat meer vlees, vis of vleesvervanger.
Groei buik bij 40 weken zwanger
Gemiddeld ben je nu 16 kilo aangekomen, maar dit kan ook wat meer of minder zijn. Gemiddeld is het gewicht verdeeld over de volgende dingen: Baby: 3400 gram. Baarmoeder: 900 gram.
Een gezonde gewichtstoename is belangrijk, maar zegt niks te zeggen over de grootte van je kind. Gemiddeld komen vrouwen met een gezond gewicht zo'n 12-15 kg aan in de hele zwangerschap. Het verschilt alleen erg hoeveel je aankomt tijdens de zwangerschap en wanneer deze kilo's erbij komen.
jij in week 17 zwangerschap
Je lichaam blijft gedurende je volledige zwangerschap veranderen, je hoeft dus niet te schrikken als je ziet dat je gewicht inmiddels met 2,5 tot 5kg is toegenomen. Doordat je baby blijft groeien, komt er ook steeds meer vruchtwater in de baarmoeder te zitten om de baby te beschermen.
Het tweede trimester van je zwangerschap loopt van 14 tot 27 weken en duurt 14 weken of ongeveer drie en een halve maand.
Als je baarmoeder groeit, kan dit extra druk zetten op de bloedvaten die bloed vervoeren van je onderrug naar je hart. Door deze druk hou je vocht op waardoor je enkels, benen en voeten opzwellen tijdens de zwangerschap. Deze zwelling wordt in de medische wereld ook vaak een oedeem genoemd.
Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam extra vocht aan. Bij sommige vrouwen is dat maar twee of drie liter, bij anderen kan dat veel meer zijn. Door de zwaartekracht zakt het vocht af en daardoor kun je dikke enkels en voeten krijgen.
Ja, je mag je buikspieren trainen als je zwanger bent! Sterker nog, het levert heel veel voordelen op wanneer je de buikspieren blijft trainen tijdens je zwangerschap. Zo kan het verschillende zwangerschapskwaaltjes voorkomen en herstel je na je bevalling sneller als je al een sterke core hebt.
Een dagelijkse lichte fysieke activiteit is aangeraden, zowel voor zwangere als niet-zwangere vrouwen. Een 30- tot 45-tal minuten per dag wandelen of naar de bakker of school fietsen heeft een positief effect op je gezondheid.
Zwemmen is een ideale sport voor zwangeren. Omdat het water je – zwaarder wordende – lichaam ondersteunt, kun je veilig en prettig bewegen. Ook je baby vindt het prettig als je zwemt. De langzame en schommelende bewegingen hebben een rustgevend effect.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Probeer dagelijks 2 tot 3 stukken fruit te eten. Vers fruit is een heel goed broodbeleg. Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden.
Onze tips om je honger onder controle te houden
Eet naast de drie hoofdmaaltijden, 's morgens, 's middags en 's avonds, nog twee tussendoortjes, bijvoorbeeld om 10u en om 16u. Let erop dat je gezond voedsel kiest, zoals fruit of yoghurt. Dat is ook goed voor je spijsvertering. Eet zoveel groenten als je wil.