Een analoge elektriciteitsmeter is te herkennen aan een draaiende schijf.De meterstand wordt weergegeven op een telwerk met cijfers op draaiende wieltjes. Heb je een telwerk met wieltjes en ook een knipperend lampje, in plaats van een draaiende schijf, dan heb je een digitale elektrameter.
Een klassieke meter of Ferrarismeter of analoge meter is een 100 jaar oude methode om met een ronddraaiende schijf en teller het verbruik van elektriciteit te meten. Hoe meer u verbruikt, hoe sneller de schijf draait en de teller vooruitgaat.
Ben je in het bezit van een dubbele meter? Dan zie je dat in je meterkast beide stroommeters in werking zijn. Dan betaal je een piektarief (voor stroomverbruik overdag) en een daltarief (voor je verbruik 's nachts). Het daltarief is lager omdat 's nachts stroom goedkoper is.
De klassieke watermeter kan enkel meten hoeveel water je verbruikt. Je moet zelf jaarlijks de meterstand doorgeven, of iemand in je huis laten die de meterstanden opneemt. De digitale watermeter stuurt de meterstand automatisch door. Je kan je verbruik dan zelf online opvolgen.
Wilt u weten welk type slimme meter u in de meterkast hebt hangen? Op de pagina De meter en uw meterkast kunt u opzoeken welke meter u in de meterkast hebt hangen en kunt u de handleiding van de slimme meter downloaden.
Waar vind ik mijn meters? De meeste meters hangen in de meterkast in je gang of hal. De stroommeter hangt op ooghoogte, de gasmeter vaak op kniehoogte. Al hangt die laatste soms ook in de hal of onder de trap, vooral in oudere woningen.
De digitale elektriciteitsmeter bestaat in twee modellen: voor eenfasig (klein) en driefasig (groot) net. De technicus van Fluvius plaatst de digitale elektriciteitsmeters in een meterkast. Alle meters zijn wit en hebben een elektronische display.
Weigeren van de slimme meter
U behoudt uw huidige energiemeter. Dan kunt u geen gebruik maken van nieuwe diensten en toepassingen om energie te besparen. Ook moet u zelf uw meterstanden doorgeven. Is uw oude meter echt aan vervanging toe, dan ontvangt u een andere meter.
Wie in Vlaanderen zonnepanelen heeft en nog een analoge meter heeft, kan die analoge meter behouden tot 1 januari 2025. Zo valt nog een beetje langer van de terugdraaiende teller te genieten.
De slimme meter is niet verplicht in Nederland. U kunt de slimme meter laten blokkeren.
Enkelvoudig telsysteem
Hoe kan u achterhalen welk telsysteem u hebt? Hebt u een analoge meter, dan kan u dit op de meter controleren: u ziet één (enkelvoudig) of twee (dag/nacht) rijen met bewegende cijfers. Ook op uw jaarlijkse afrekeningsfactuur vindt u deze info terug.
Het verschil tussen dag- en nachtstroom zit in het tarief. Het tarief voor nachtstroom is namelijk lager dan het tarief voor dagstroom. Hoog en laag tarief dus. Als je vooral 's avonds of 's nachts energie verbruikt, kan dag- en nachtstroom dus gunstig voor jou zijn.
Heb je een dubbele meter maar wil je graag tegen enkel tarief verrekend worden? Dat kan. Nadat je de contractbevestiging hebt ontvangen kun je bij je leverancier aangeven dat je graag tegen enkel tarief verrekend wilt worden.
Nee, je kan de plaatsing van een digitale meter niet weigeren. De digitale meter is verplicht binnen de Europese Unie, en dus ook in Vlaanderen. Daarom plaatst Fluvius sinds 1 juli 2019 alleen nog digitale meters voor elektriciteit en aardgas.
Vanaf 1 juli 2019 worden er alleen nog maar slimme meters geplaatst en dus zullen de oude, terugdraaiende tellers stelselmatig verdwijnen. De plaatsing van een digitale meter weigeren is verboden. Je zal dus sowieso verplicht worden om een nieuwe digitale meter te laten plaatsen.
De bekendste meter is de Ferrarismeter. Dit is een analoge draaischijfmeter. Als uw zonnepanelen meer stroom leveren dan dat u verbruikt dan draait deze meter automatisch terug. Als u zonnepanelen aanschaft, dan hoeft u deze meter dus niet te laten vervangen.
Dat hangt af van je situatie. De digitale meter weigeren kan als jij: Last hebt of beweert te hebben van elektrosensitiviteit (en dan tot 2023); Prosument bent, maar nog niet langer dan 15 jaar een terugdraaiende teller hebt (tot 2025).
Bij zonnepanelen is een slimme meter niet verplicht. Het is alleen wel een vereiste dat u een meter heeft die kan terugtellen, zodat ook het terugleveren van stroom geregistreerd wordt. Dit kan met een slimme meter. Een digitale meter kan, zoals eerder aangegeven, de geleverde energie niet meten.
Tegelijk heeft Fluvius met de Vlaamse overheid afgesproken dat prosumenten tot 1 januari 2025 zelfs zonder gevolgen kunnen laten weten dat ze nog geen digitale meter willen, met uitzondering van nieuwe prosumenten en prosumenten die al 15 jaar lang een terugdraaiende meter hebben gehad.
Ja, iedereen met een aansluiting tot 56 kVA krijgt verplicht een digitale meter . De meeste bedrijven vallen onder die regeling. Alleen voor grootverbruikers met een zwaardere aansluiting wordt een ander type meter verplicht, de zogenaamde AMR-meter.
Met alleen de slimme meter bespaar je nog geen energie. Maar door het maandelijkse verbruiks- en kostenoverzicht van de energieleverancier hou je je verbruik wel bij. Je kunt makkelijker en sneller controleren of je verbruik niet onverwachts omhoog gaat.
De digitale meter met terugleverregistratie is het meest geschikt. Deze meter registreert hoeveel aan het net wordt teruggeleverd. Meld je aan bij je netbeheerder zodat je teruglevering wordt geregistreerd en verrekend met afgenomen stroom. De analoge meter zonder draaischijf is niet geschikt.
Meternummer elektriciteit digitale meter en digitale budgetmeter: Bij een slimme meter en digitale budgetmeter is het meternummer gelijk aan de identificatiecode van de energiemeter. Je kunt deze code onder de streepjescode op de meter vinden.
Geef altijd eerst de bovenste/linker meterstand door, daarna de onderste/rechter. Eenvoudig besparen? Vergelijk energie! Een slimme meter wordt op afstand uitgelezen als je je netbeheerder hier toestemming voor hebt gegeven.
De digitale meters worden sinds juli 2019 geleidelijk aan overal in Vlaanderen geïnstalleerd. Bouwers, verbouwers en klanten met een budgetmeter zijn eerst aan de beurt. Wie niet tot deze doelgroepen behoort, maar toch al een digitale meter wil, kan deze zelf aanvragen.