Glaswol is niet duur, het isoleert uitstekend en kan makkelijk gebruikt worden in smalle ruimtes. Glaswol wordt gemaakt van gerecycled glas en zand en wordt over het algemeen geproduceerd in dekens. Door het gebruik van glaswol wordt de lucht ingesloten waardoor het niet kan circuleren en geen warmte af kan voeren.
Houd rekening met een prijs van 6 tot 15 euro per m2 voor glaswol. Kijk hier voor de actuele prijzen van glaswol en van steenwol.
Isolatieplaten prijs
EPS platen zijn in het algemeen de goedkoopste platen, je betaalt rond de €10/m2 voor een plaat van 10cm. Voor PIR platen (600mm x 1200mm) betaal je tussen de 9 en 20 euro per m2. XPS isolatiepanelen vallen tussen de prijscategorie van 12-18 euro per vierkante meter, afhankelijk van de dikte.
De lambda waardes van beide wolsoorten liggen tussen de 0,031 en 0,040, wat overigens een prima score is en betekent dat glaswol en steenwol alle twee goede isolatiematerialen voor warmte isolatie zijn. Toch geldt over het algemeen dat glaswol net wat beter isoleert dan steenwol.
Bij dakisolatie en vloerisolatie wordt er gebruikt gemaakt van steenwol of glaswol rollen / platen. Glaswol gaat met gemak 55 of langer jaar mee voordat de isolerende werking begint af te nemen. Steenwol gaat ongeveer 75 jaar mee.
De diktes van glaswol beginnen vanaf 60mm en lopen omhoog per 20mm ( 80, 120, 140, 160, 180,…). Voor een hellend dak wordt een minimumdikte van 160mm aangeraden. Om geen naden te hebben kan je ook werken met twee lagen die geschrankt worden.
Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
Glaswol is aanzienlijk goedkoper dan steenwol. Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
Ondanks alle voordelen heeft het gebruik van glaswol ook nadelen. Het materiaal is vochtgevoelig en als het nat wordt, verliest het een deel van zijn isolatiewaarde. Sterker nog, glaswol kan inzakken waardoor delen van uw spouw niet meer geïsoleerd zijn.
Irritatie en luchtwegproblemen: Het verwerken van glaswol kan irritatie van de ogen, huid, gezicht, keel en luchtwegproblemen veroorzaken als gevolg van de vrijkomende glasvezels. Fabrikanten hebben echter aanzienlijke inspanningen geleverd om deze problemen te minimaliseren.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Door Corona, de prijsstijging van grondstoffen en materiaalschaarste is isolatiemateriaal de voorbije maanden steeds duurder geworden. Verwacht wordt dat die prijsstijging zich nog zal verderzetten. Wil je isoleren, dan doe je het dus beter nu dan later.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Als we kijken naar de isolatiewaarde van glaswol, dan kunnen we zeggen dat deze gewoonweg goed is te noemen. In vergelijking met de isolatiewaarde van steenwol is dit aardig hetzelfde, behalve als het om warmte-isolatie gaat. Dit is bij glaswol over het algemeen beter dan bij steenwol.
2) Isolatiewaarde glaswol en de lambda
De lambdawaarde voor glaswol ligt tussen de 0,031 – 0,044 W/mK (Watt per meter Kelvin). Voor de lambda geldt; hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal kan isoleren.
Glaswol isoleert uitstekend
Glaswol isoleert heel goed. Het is een van de meest gebruikte isolatie materialen in de bouw en je kunt het gebruiken voor de isolatie van gevels, vloeren, daken en binnenwanden.
Vooral glaswol is aantrekkelijk voor muizen.
Nee, er kan geen asbest in glaswol zitten. Glaswol wordt gemaakt van gesmolten glasvezels en heeft geen enkele relatie of connectie met asbest. Het is dus veilig voor mensen om met glaswol te werken zonder het risico op blootstelling aan asbestvezels.
Glaswol met een bedekkend laagje met dampdichtheid kun je gebruiken voor de isolatie van zolders door de dampremmer aan de warme kant aan te brengen. Met nietjes of spijkertjes kun je glaswol vastzetten. Let wel op dat het materiaal niet nat wordt.
Bij huidcontact met glas- en steenwolvezels kan irritatie ontstaan, doordat de vezels de huid binnendringen. Glasvezels zijn scherper dan steenwolvezels. Bij kortdurende bloot- stelling is deze irritatie (kleine rode bultjes en jeuk) meestal de volgende dag weer ver- dwenen.
Minerale wol, glaswol, inblaaswol en steenwol zijn de meest effectieve geluidsabsorptie om geluidsoverdracht en nagalm te verminderen. De open vezelstructuur van minerale wol zorgt namelijk voor een zeer goede absorptie van geluid. Geluidsgolven botsten tegen de vezels en worden omgezet in warmte-energie.
Van de vloer tot het dak
Ook voor muren is glaswol geschikt. Omdat het materiaal dampopen is, kun je er zowel de spouw als binnen- en buitenmuren mee isoleren. Bovendien staat glaswol bekend voor zijn goede geluidsisolatie, waardoor het ook voor de isolatie van gemene muren en vloeren een prima keuze is.
In principe kan glaswol nat worden, het is namelijk waterafstotend. De vezels van de minerale wol zorgt ervoor dat het geen water op kan nemen. Zolang je ervoor zorgt dat glaswol goed droogt, verlies je geen isolatiewaarde. Als het vochtig blijft kan het wel isolatiewaarde verliezen.
Glaswol, minerale wol en steenwol zijn als isolatiemateteriaal van nature niet brandbaar en zijn daarmee als brandveilige isolatie een goede keuze voor brandveilig bouwen.