3D beeldbron en bijbehorende apparatuur
Qua apparatuur is een digitale tv ontvanger benodigd die met de 3D televisie wordt verbonden. Om een 3D-film via een blu-ray schijf te bekijken is uiteraard een blu-ray speler nodig. Deze blu-ray speler dient speciaal geschikt te zijn voor het afspelen van een 3D schijf.
3D-films worden gemaakt door bij het filmen twee camera's te gebruiken, één die het beeld opneemt voor het linkse oog, en één voor het rechtse oog. De camera's staan daarvoor ongeveer 6 cm uit elkaar, wat overeenkomt met de afstand tussen de twee ogen.
Driedimensionaal kijken door een 3D-bril
Wat de 3D-bril doet is het volgende: door het verschil in kleur van de glazen, filtert de bril de beelden voor het linker- en rechteroog. Hierdoor ziet uw rechteroog de beelden bedoelt voor het rechteroog, en vice versa.
Oftewel: we zien de wereld in 3 dimensies, namelijk hoogte, breedte en diepte. Dit mechanisme werkt alleen met 2 ogen: uit kleine verschillen in het beeld dat het ene oog en het andere oog op het netvlies krijgen, kunnen de hersenen opmaken hoe ver een object verwijderd is van de waarnemer.
3D staat voor drie dimensionaal. Naast hoogte en breedte, biedt 3D beeld ook diepte. Feitelijk is diepte een illusie; onze ogen zien elk een 'plat' beeld, maar omdat wat het linker- en het rechteroog ziet een beetje van elkaar verschilt, maken onze hersenen er een nieuw beeld van met diepte.
RealD 3D films worden via een digitale 3D bioscoopprojector geprojecteerd. Er wordt gebruikgemaakt van een speciaal scherm om het beeld nog helderder te maken en de polarisatie te behouden.
Om een 3D film te maken, moet de werkelijkheid om ons heen gefilmd worden met twee camera's. Je maakt dan een film voor het rechteroog en een tweede film voor het linkeroog. Lees ook: Hoe maak je een striptekening?
Een 3D animatie wordt niet getekend, maar gemaakt met digitale hulpmiddelen en programma's. 3D biedt veel mogelijkheden om objecten op dynamische wijze tot leven te wekken. Vaak creëer je hiermee meer dimensie dan met een 2D animatie.
Gaat u naar een bioscoop waar men gebruik maakt van de RealD 3D technologie, of heeft u thuis een LG 3D TV staan? Dan dient u gebruik te maken van een circulair gepolariseerde 3D bril. De bril heeft geen gekleurde glazen, deze zijn gewoon doorzichtig zoals een gewone bril.
Om een verhaal te kunnen verfilmen, moet er eerst een scenario worden gemaakt. Daarin staat het verhaal van de film beschreven. Van het scenario wordt vervolgens een script gemaakt waarin dialogen worden uitgeschreven en handelingen uitgebreider worden vastgelegd.
Voor elke projector staat een polarisatie filter onder een bepaalde hoek. Je krijgt dan een dubbel beeld op het scherm te zien, dat alleen in 3D te bekijken is na het opzetten van een polarisatie bril. Deze hebben grijsachtige filters. Veranderlijke beeld opeenvolging met LCD shutter bril.
De speciale 4DX-zalen hebben twintig effecten die synchroon lopen met de actie van de film. Waaronder bewegende stoelen, weersimulaties en zelfs geuren! De stoelen bewegen omhoog en omlaag, van links naar rechts en van voor en naar achteren. Deze bewegingen kunnen je bijvoorbeeld het gevoel geven van vliegen of duiken.
De verschillen nog even kort op een rijtje
Om een idee te geven: een IMAX-scherm is meestal ongeveer 5 verdiepingen hoog. Normale 3D-films bevinden zich op een filmscherm van regulier formaat. IMAX 3D vult je gezichtslijn waardoor je het gevoel hebt in de film te zitten, en de film heeft ook het normale 3D-effect.
Inmiddels zijn al meerdere beeldschermen op de markt gebracht waarmee je naar beelden in 3D kunt kijken, zonder dat je daarvoor een 3D bril nodig hebt. Tegenwoordig zijn deze brilletjes dus niet meer noodzakelijk. Deze speciale vorm van kijken in 3D is Auto 3D.
Voor IMAX 3D voorstellingen heb je een IMAX 3D bril nodig. Deze is te koop voor € 1,75 aan de kassa in de bioscoop. Reguliere 3D brillen zijn niet te gebruiken. Voor IMAX met laser heb je een speciale IMAX met laser 3D bril nodig, deze is te verkrijgen aan de kassa van de bioscoop.
De term verwijst naar scènes, effecten en beelden die worden gemaakt met computersoftware. Deze door de computer gegenereerde beelden (CGI) kunnen statisch of dynamisch en 2D of 3D zijn en subtiel of opvallend worden gebruikt.
Een 2D animatie bevat geen diepte en bestaat slechts uit platte beelden. Een 3D animatie hebben wel diepte en kan ook alleen maar op de computer gemaakt worden. Bij een 3D animatie kan je dus om de beelden heen draaien en alles vanuit elke hoek bekijken.
Als je dus een echte tekenfilm wilt maken, dan moet je zo'n 24 tekeningen maken voor een seconde film. Wanneer je deze tekeningen achter elkaar zet in een filmpje, bijvoorbeeld met Windows Moviemaker of I-movie, dan heb je een animatiefilm gemaakt.
Tekenen in 3D gaat niet over improvisatie. Je moet echt je ogen gebruiken en de verhoudingen van je object zo getrouw mogelijk opnemen. Het representeren van karakters of objecten door het goed observeren van de effecten van diepte is cruciaal voor geweldige 3D-tekeningen.
Het maakt gebruik van twee projectoren. Die projectoren spelen elk de film af, maar met lichte verschillen. De linker projector projecteert het “linkerdeel” van de film in het rood. De rechter projector projecteert het “rechterdeel” van de film in het blauw.
Kinepolis Laser ULTRA is een unieke combinatie van de beste laserprojectie met het overweldigende geluid van Dolby Atmos. Laser ULTRA is exclusief bij Kinepolis te beleven.
Vind je de goedkope plastic brilletjes die je bij de bioscoop krijgt niet prettig, dan kun je bij sommige bioscopen of winkels ook een luxere 3D-bril kopen. Die kosten rond de 20 euro en zijn in allerlei soorten en maten beschikbaar, zoals in de vorm van een clip-onbril als je al brildrager bent.
Je rechter oog ziet de vierkantjes en je linkeroog de rondjes, terwijl de projector als het ware rondjes en vierkantjes doorlaat en deze beide op het scherm projecteert. Op deze manier kan er een 3D illusie worden gecreëerd, waardoor diepte in de film zien, mogelijk wordt.