Niet geschikt voor baby's zijn maatjesharing, ansjovis, gerookte vis, schaal- en schelpdieren (garnalen, oesters, mosselen, enz.). Omwille van mogelijke contaminatie met methylkwik beperk je het gebruik van verse tonijn voor je baby tot max.1 keer per week. Kies gefileerde vis.
Af te raden voor jonge kinderen
Vissen uit verontreinigd water (bv.rivierpaling) en roofvissen zoals haai, marlijn en zwaardvis omwille van het kwikgehalte.
Begin met 1 eetlepel, verhoog de hoeveelheid langzaamaan tot 25 g (rauw gewogen) op 12 maanden. Alle verse zeevis, zoals kabeljauw, rog, schelvis, tong, staartvis, tonijn, pladijs en zalm, is geschikt voor baby's. Koop liefst gefileerde vis en pas op voor graten.
Vanaf 6 maanden kunnen ze in principe alles mee-eten zonder toegevoegd zout, suiker of honing.
Voorbeelden van rauw vlees zijn bijvoorbeeld ossenworst of rosbief. Ook carpaccio kan beter nog even achterwege gelaten worden. Ook rauwe vis is een product dat een kind van 12 maanden niet mag eten. Gekookte, gestoomde of gebakken vette vissoorten mogen wel 1 keer per week gegeven worden.
Zout kan schadelijk zijn voor kinderen onder de 4 jaar. Tot de leeftijd van vier jaar adviseren wij daarom geen plakjes kaas of smeerkaas met veel zout te geven op de boterham. Ook een blokje kaas als tussendoortje of kaas in een traktatie voor jonge kinderen kun je beter niet doen.
Tot 1 jaar kan een baby niet voldoende ijzer en goede vetten uit vaste voeding en koemelk halen. Daarom geef je borstvoeding of kunstvoeding afgestemd op wat het lichaam van een baby nodig heeft. In koemelk zitten minder ijzer en goede vetten en meer eiwitten dan in borst- of kunstvoeding.
Rauwe of voorverpakte gerookte zalm kun je beter nog niet geven aan baby's tot 1 jaar. Baby's zijn extra gevoelig voor de ziekmakende bacteriën die hier in kunnen zitten.
Tonijn is een van de vissoorten die veel rauw gebruikt wordt in sushi en poké bowls. Wil je dit zelf maken, koop dan superverse tonijn en leg de vis bij thuiskomst meteen in de koelkast.
Zoals bijna bij al het ingeblikte voedsel, zijn onze producten in het blik gekookt, dit is een onderdeel van het conserveringsproces. Dit betekent dat dichte blikjes altijd volledig zijn gekookt en daardoor kan het product rechtstreeks uit het blikje gegeten worden zonder eerst gekookt te worden.
Vis mag vanaf 10 maanden. Is zou dan een stukje kabeljauw, sliptong of zalm doen.
Door tonijn weg te vissen, krijgen de prooivissen de kans om explosief in aantal te gaan groeien. Op hun beurt zullen de prooivissen andere soorten concurreren of teveel eten van een andere soort waardoor deze bedreigd wordt in zijn voortbestaan. Uiteindelijk leidt dit tot een zware verstoring van het evenwicht.
Er zit 0,8 gram vet in 1 portie (120 gram) tonijn(steak), waarvan 0,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Dit vanwege verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik of PFAS. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab of garnalen beter laten staan. Een keer een kleine hoeveelheid op bijvoorbeeld een toastje zal niet meteen schadelijk zijn, maar uit voorzorg kun je ze beter niet nemen.
Geef kleine kinderen geen rauw vlees
Geef baby's, peuters en jonge kleuters geen rauw vlees. Hierin kunnen bacteriën zitten (o.a. listeria) waar je kind ziek van kan worden. Kinderen zijn daar extra gevoelig voor.
Een baby profiteert het meest als hij ten minste 6 maanden borstvoeding krijgt. Vanaf 8 maanden kan wel een beetje halfvolle-, of magere yoghurt of magere kwark in de voeding worden geïntroduceerd als bijvoeding, bijvoorbeeld als toetje.
Kruisbloemige groenten kunnen erg prikkelend zijn voor de darmen van je baby. Het gaat vooral om boerenkool, spruitjes en radijsjes. Wacht met het geven van deze groenten totdat je kindje meer gewend is aan vaste voeding. Bloemkool en broccoli zijn kruisbloemige die minder prikkelend werken.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven. Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën in zitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn.
VLEES, VIS, SCHAAL- EN SCHELPDIEREN EN EIEREN
Rauwe schaal- en schelpdieren. Rauwe of voorverpakte gerookte vis zoals sushi en gerookte zalm. Rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelf- gemaakte mayonaise of tiramisu (uit de supermarkt zijn deze producten wel veilig). Lever.
Start met lichtbruin brood. Zo kunnen de darmpjes van baby's rustig wennen aan voedingsvezels. Met witbrood lukt dat niet. Vanaf 12 maanden kan een baby ook cornflakes, gepofte rijstkorrels, havermout en muesli eten.
Snij groente en fruit daarom altijd in vieren tot je kind vijf jaar is, vanaf die leeftijd kunnen kinderen gecontroleerder slikken. Vergeet ook knakworsten niet: die zijn even groot als de luchtpijp en zacht, dus kunnen vervormen. Snijd knakworsten altijd in de lengte en in stukjes van een centimeter.
Wanneer het gerecht niet verwarmd is, zoals bij tiramisu, geef je het beter niet aan je kids.
Er wordt geadviseerd om pas vanaf 9 maanden olie of boter te gebruiken en hoewel je het korstje eraf haalt, krijgt je baby hier toch wat van binnen. Je kunt heel gemakkelijk verse vis verwerken door bijvoorbeeld wat snippers kabeljauwfilet (visboer) mee te koken met een aardappeltje en wat groente.