De Passiflora bestaat uit een groot aantal groenblijvende, bloeiende klimplanten. Ze zijn vaak niet winterhard maar kunnen zowel binnen als gedeeltelijk buiten gehouden worden.
De passiebloem is een echte tuinplant maar kan ook binnenshuis in een pot worden gehouden. Omdat de bloemen onderdeel zijn van de klimplant, hebben deze niet de lange stelen zoals je die bij snijbloemen vaak ziet.
Passiflora staat graag op een zonnige, beschutte plek, maar is vroeg in het voorjaar wat gevoelig voor een teveel aan zon. Planten die binnen overwinterd hebben kunnen daarom het beste op een bewolkte dag buiten gezet worden om zonnebrand te vermijden.
Gemiddeld leeft een passiebloem 5 jaar. Als je hem als kuipplant houdt, dan kan hij als de ijsheiligen geweest zijn op een bewolkte dag naar buiten op een zonnige plaats. In de volle grond kun je hem het beste op een zonnige standplaats zetten.
De passiebloem heeft relatief veel water nodig.
Geef de passiebloem een plekje in de volle zon. Plant haar in een bak gevuld met potgrond voor kuipplanten. Zorg onderin voor afvoergaten met een bodempje potscherven of gebruik hydrokorrels. Overtollig (giet)water kan dan makkelijk weglopen.
De passiebloem heeft in de zomer, als het warm en droog is, wel wat extra water nodig, maar deze klimplant kan ook goed tegen droogte. Te natte grond kan wortelrot veroorzaken. Een passiebloem in een pot kan snel uitdrogen, ook als het heeft geregend.
In de zomer bloeit de passiebloem met zijn typische bloemen. Elke bloem bloeit maar één dag maar doordat de planten zó rijk bloeien zijn er toch veel bloemen in de plant aanwezig.
De Passiflora houdt van een zonnige, beschutte standplaats. Een halfschaduw plek is ook mogelijk, maar volledig in de schaduw is niet geschikt.
Passiebloemen houden namelijk niet van natte grond, en in natte grond zijn planten extra gevoelig voor vorst. Je kunt je passiebloem stekken om eventuele verliezen in de winter voor te zijn.
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom die van u lege knoppen geeft. Als de plant in de volle grond staat kan het zijn dat hij te nat of te koud staat, te weinig zon krijgt of teveel mest. In het laatste geval geeft de plant vooral veel blad, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Blauwe Passiebloem oogsten
Buiten zijn de vruchten 3-4 maanden na de bloei rijp (oktober), in de kas meestal reeds vanaf half september. Pluk de vruchten bij voorkeur als ze volledig op kleur en rijp zijn. De schil is hard en rimpelig en rijpe vruchten komen gemakkelijk los.
De passiebloem is eenvoudig in vorm te snoeien als deze te groot wordt. De bloemen groeien namelijk op de jonge takken. Na de vorst (april-mei) kun je het beste de zware, oude en dode takken eraf knippen. Zijtakken kunnen boven de ogen worden gesnoeid om de plant zo uit te dunnen als dat gewenst is.
Passiflora zijn klimplanten. Met hun hechtranken kunnen ze zich rond alles wentelen. Daarom plant je ze best beschut tegen een zonnige muur of schutting uit de wind. Omdat ze in de vrije natuur bomen en andere planten als steun gebruiken, hebben ze geen stevige stam.
De Passiflora incarnata of Passiflora edulis kunnen zonder meer worden gebruikt, maar bv. de uit Zuid-Amerika afkomstige eenjarige Passiflora gracilis is giftig. Wie de passiebloem wil gebruiken moet daarom zeker zijn dat deze niet giftig is.
Werking passiebloem
Deze bloem wordt, vanwege haar rustgevende eigenschappen, sinds oudsher gebruikt bij stress en rusteloosheid. Passiebloem helpt ook om sneller in slaap te vallen*.
Passiebloem is een meerjarige plant met eetbare vruchten. Omdat de plant een klimmer is kan deze makkelijk gecombineerd worden met andere meerjarige planten zoals rode zonnehoed en de exotische paradijsvogelbloem.
De Passiebloem is semi-groenblijvend / wintergroen: Dat wil zeggen dat de bladeren pas van de plant afvallen op het moment dat de nieuwe bladeren in het voorjaar alweer verschijnen (en dus niet in de herfst). Je hebt dus het gehele jaar door bladdekking waardoor het een van de weinige wintergroene klimplanten is.
De passiflora is winterhard.
Passiebloem (Passiflora caerulea) is een klimplant met prachtige bloemen, de Passiebloem Caerulea heeft een melkwitte bloem, met een lila/blauwe kroon en groen/paarse stampers.
De Passiflora edulis zou heerlijke vruchten geven. Helaas is de Nederlandse zomer vaak te kort om ook daadwerkelijk passievruchten uit eigen tuin te kunnen eten. Als de donker paarse vruchten (de schil) aan de klimplant hangen zouden deze goed rijp en zoet moeten zijn.
De plant kan drie tot vijf meter hoog worden. Gemiddeld leeft een passiebloem 5 jaar. De plant staat met de voeten graag in een licht vochtige, goed doorlaatbare bodem en bloeit van juni tot oktober.
Geef de passiebloem een rek of draad om langs te groeien, ze klimmen namelijk met behulp van ranken die ze ergens omheen willen draaien. Ook staat de plant graag op een zonnige en warme plek, een rek tegen een warme zuidmuur is dan ideaal bijvoorbeeld.
Knip alle takken af die dood, zwak of bevroren zijn. De sterkste takken leid je recht omhoog. Zo krijg je nieuwe takken die al snel nieuwe twijgen zullen krijgen. De bloemen van de Passiebloem groeien op de nieuwe takken.
Verzorging van Passiebloem caerulea 'Constance Elliot'
U verwijdert dan de grootste stengeldelen. Bij strenge vorst rond de wortels bedekken. Bemesting doet u in het voorjaar met DCM Meststof Terrasplanten & Mediterrane planten en herhaalt u in het groeiseizoen nog een keer.