In een arbeidscontract staan de afspraken die gemaakt zijn tussen een werknemer en werkgever, zoals de ingangsdatum van het contract, de duur van de overeenkomst, de functie van de werknemer, de arbeidsduur, het salaris en de van toepassing zijnde cao.
Er zijn verschillende voorwaarden voor een rechtsgeldige overeenkomst. Zo moet er een aanbod zijn gedaan dat voldoende bepaalbaar is. Ook moet dit aanbod zijn aanvaard. Alle partijen moeten de wil hebben om de overeenkomst aan te gaan volgens de besproken inhoud en voorwaarden.
Om van een rechtsgeldig contract te kunnen spreken moet er aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Zo moet er gekeken worden naar aanbod en aanvaarding, naar de wilsverklaring en eventueel gerechtvaardigd vertrouwen.
De totstandkoming van overeenkomsten is in beginsel geheel vormvrij. Dat kan dus mondeling en ook schriftelijk. Dit kan per mail, WhatsApp, op geprint papier, et cetera. Een handtekening is geen vereiste en is voor het sluiten van een overeenkomst niet nodig.
Een contract wordt gesloten tussen twee of meer partijen waarbij afspraken worden gemaakt. De partijen die betrokken zijn bij het contract kunnen natuurlijke personen zijn maar ook rechtspersonen. Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding en kan betrekking hebben op vele relaties en onderwerpen.
Een mondelinge overeenkomst is net zo geldig als een schriftelijke, tenzij de wet voorschrijft dat een overeenkomst per se schriftelijk moet worden overeengekomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor een koopovereenkomst van een woning of een concurrentiebeding die een werkgever met een (beoogd) werknemer wil sluiten.
De meest bekende arbeidsovereenkomsten zijn een vast contract, een tijdelijk contract, een oproepovereenkomst, nulurencontract, min-maxcontract, oproepcontract met voorovereenkomst, uitzendcontract, detacheringscontract (of interimcontract), payrollovereenkomst en modelovereenkomst voor zzp'ers.
Zo moet het duidelijk zijn wie de opdrachtgever en wie de opdrachtnemer is, wat de werkzaamheden precies inhouden, hoelang de opdracht duurt en wat de vergoeding voor de werkzaamheden is. Ook moet in het contract worden opgenomen welke kosten er worden vergoed, hoe er betaald wordt en wat de betalingsvoorwaarden zijn.
Voorbeelden van overeenkomsten zijn de koopovereenkomst en de overeenkomst van opdracht zoals de bemiddelingsovereenkomst en de vaststellingsovereenkomst. Overeenkomsten kunnen zowel mondeling als schriftelijk aangegaan worden. Op overeenkomsten zijn vaak ook algemene voorwaarden van toepassing.
In de overeenkomst van opdracht wordt wel een deadline afgesproken, maar bepaalt de opdrachtgever niet hoe en waar het werk gedaan moet worden; de opdrachtnemer verbindt zich niet aan één en hetzelfde bedrijf. Hij of zij kan meerdere opdrachtgevers hebben en aan diverse opdrachten werken.
De afspraken die je maakt vormen het belangrijkste deel van het contract. Denk daarbij aan duidelijke beschrijvingen van een dienst, product of functie, aan prijzen, termijnen, garantie en de gevolgen als de afspraken niet nagekomen of geschonden worden. Zo weten alle partijen waar ze aan toe zijn.
Een overeenkomst, contract of convenant is een afspraak tussen ten minste twee natuurlijke personen of rechtspersonen – de partijen, of specifieker contractanten – over wat ze met elkaar of voor elkaar zullen gaan doen – de te leveren prestatie – of laten.
Een schriftelijke overeenkomst dient als bewijs
Deze bewijsfunctie is een belangrijke reden om een overeenkomst op papier te zetten. Als partijen een schriftelijke overeenkomst tekenen, levert deze overeenkomst 'dwingend bewijs' op.
Om een overeenkomst te vernietigen dien je expliciet een beroep te doen op de vernietigbaarheid. Dat kan door een eenvoudige verklaring of bij de rechter. Als je er geen beroep op doet, dan blijft de overeenkomst tot stand. In dat geval moet je de overeenkomst gewoon nakomen.
Het Burgerlijk Wetboek noemt vier wilsgebreken die ervoor kunnen zorgen dat de overeenkomst vernietigbaar is: bedreiging, bedrog, misbruik van omstandigheden en dwaling.
De nietigheid is een sanctie in het geval dat de overeenkomst gebrekkig tot stand is gekomen, door bijvoorbeeld de aanwezigheid van wilsgebreken, zoals bedrog, geweld en dwaling. Andere sancties, zoals de ontbinding of de schadevergoeding hebben betrekking op specifieke tekortkomingen in de uitvoering van het contract.
Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn.
Een mondelinge overeenkomst is rechtsgeldig
Ook zonder jouw handtekening te plaatsen kan je dus worden gehouden tot wat door de partijen werd overeengekomen.
De aan een overeenkomst deelnemende partijen kunnen het toepasselijke recht kiezen. Dit recht kan van toepassing zijn op de overeenkomst in haar geheel of op slechts een onderdeel daarvan. Het toepasselijke recht kan te allen tijde worden gewijzigd, mits alle partijen hiermee akkoord gaan.
Zakelijke overeenkomsten zijn overeenkomsten die tot stand komen door de materiële afgifte van de zaak of (een gedeelte van) de prijs aan de schuldeiser wordt overhandigd of ter beschikking gesteld. Als voorbeeld denken we aan het pand, de bewaargeving en de handgift.
Op basis van de dienstverleningsovereenkomst wordt duidelijk welke dienst, van welk kwaliteitsniveau er op welk moment, tegen welke prijs verleend wordt. De hoogte van de kosten die verbonden zijn aan de dienst worden vastgelegd, hetgeen afhangt van het soort diensten en de invulling daarvan.
Overeenkomsten zijn vormvrij, tenzij de wet iets anders voorschrijft. Zij kunnen dus zowel mondeling, schriftelijk als stilzwijgend tot stand komen. En een mondelinge afspraak hoeft dus ook niet schriftelijk te worden bevestigd om geldig te zijn.