De tjiftjaf is (vooral) een bosvogel die houdt van een rijke ondergroei; veel struikgewas en lage bomen. Wordt in uiterlijk vaak verward met de fitis, maar door het herhaald roepen van zijn eigen 'tjif-tjaf' is snel duidelijk welke van de twee het is.
“Lap, de middelste bonte specht, mijn zwart beest! Ik schaam me te pletter dat ik hem nog nooit gespot heb.” Zo ging het er tijdens onze eerste ontmoeting aan toe. Tijdens een opname van de Fwiet-podcast wisselden wij, ornithologen van het vierde knoopsgat, onze 'on the field'-ervaringen uit.
Elk jaar in Zuid Frankrijk horen wij tegen schemertijd een vogel die een geluid maakt dat klinkt als "tuut". Wij noemen deze vogel dan ook de tuut vogel. Het is telkens een eenmalig geluid dat na een aantal seconden herhaald wordt.
De sprinkhaanzanger dankt zijn naam aan de zang van het mannetje; een voortdurend rinkelend geluid dat sprekend lijkt op dat van een sprinkhaan.
De watersnip kan een heel merkwaardig 'mekkerend' geluid produceren. Tijdens de paar- en broedtijd vliegt de watersnip tot grote hoogte en stort zich zo nu en dan naar beneden. Doordat hij daarbij zijn buitenste staartveren spreidt, gaan deze heel snel trillen.
Als de vogel met zijn hele lichaam trilt zou dat volgende oorzaken kunnen hebben: Angst – Onzeker – Spanning of soms ook wel opwinding. 34) Lichaam en veren wat opgebold en trillen. Vogel vraagt om aandacht of eten.
Liervogels staan vooral bekend door hun buitengewone vermogen om natuurlijke en kunstmatige geluiden uit hun omgeving te imiteren. De roep van de liervogel is een rijke mengeling van zijn eigen lied en een willekeurig aantal geluiden dat het dier ooit eens heeft gehoord.
De trendsetters zijn doorgaans merels, roodborsten winterkoningen en heggenmussen.Koolmezen en pimpelmezen zijn er ook wel vlot bij.
Roep. En zoals we ook hier bij beleef de lente al hebben gehoord en gezien beschikken Oehoes over een relatief rijk repertoire aan geluiden. Misschien niet zo rijk en gevarieerd als zangvogels, maar de krachtig uitgeroepen OE-HOE is onmiskenbaar. En op relatief grote afstand hoorbaar.
Meestal twee, soms drie, zelden vier bijna vlieg vlugge ransuilen. Ze maken urenlang een hoog piepend 'pii-ih' geluid, dat eigenlijk nog het meest lijkt op het geluid van een slecht geoliede scharnier van een deur.
Koolmeesje klinkt als een fietspomp
"Als je je fietsband oppompt met een pomp die wat stroef loopt, nou ja, dát is de zang van de koolmees.”
Piepend badeendje
De smient wordt vanwege zijn kenmerkende roep ook wel 'fluit'eend genoemd. Op een herfst- of winteravond is hun grappige fluitende roep te horen als de smienten over vliegen: op weg naar het zuiden of op weg naar de rijke graslanden rondom woonwijken, om hun buikjes vol te eten.
Geluiden die worden gemaakt door zowel volwassen als jonge dassen. Een kort geluid dat lijkt op het blaffen van een kleine hond. Meestal te horen tijdens het spelen, of bij schrik/verrassing en waarschuwing / verdediging.
De mus doet tjilp tjilp en de tjiftjaf zingt gewoon tjiftjaf. Maar er zijn ook vogelsoorten die hun zangrepertoire (op)pikken van andere soorten.
De fitis behoort tot een groep kleine bruingroene zangvogels die in uiterlijk sterk op elkaar lijken. De fitis laat zich binnen deze groep moeilijk onderscheiden van de tjiftjaf. Maar de zang van de fitis is onmiskenbaar: een zacht, melancholiek fluitend, aflopend riedeltje.
Geluid. Hoboachtig gefluit, lager en vloeiender dan merel. Daarnaast gaaiachtig gekrijs en spechtachtige roepen.
Ransuil. Hoe-oe! Ik ben de ransuil!
Ga 's winters maar eens stilletjes in het bos tegen een boom zitten als de schemering invalt. Met een beetje mazzel hoor je de spookachtige roep van het mannetje: een diepzacht 'oe- hoe-hoe-hoeee'. Zo laat de uil zijn territorium aan andere mannetjes weten.
Het geluid van kleine zwanen lijkt er veel op, maar klinkt wat meer als een toeter en wordt niet steeds in series herhaald als bij de wilde zwaan. Het is niet altijd makkelijk om de vogels op hun geluid te herkennen, maar mooi is het zeker!
BirdNET is een app waarmee je makkelijk vogelgeluiden herkent. De app gebruikt kunstmatige intelligentie om computers zo te trainen dat ze meer dan 3000 vogelgeluiden herkennen. Neem het geluid van de vogel op en de app raadt welke het is. Klik op het resultaat en lees online meer over het vogeltje.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Krekels strijken hun nachtconcert. Keer op keer maken ze een 'krrrrrrrrrrr'-geluid met hun achterpoten. Het lijkt op het geluid van nachtzwaluwen, mysterieuze vogels die op de grond broeden en 's nachts op jacht gaan naar insecten. Maar het allermooiste nachtgeluid maakt de nachtegaal.
Er zijn onder de zangvogels notoire nachtzangers. Zoals natuurlijk de nachtegaal; maar ook rietzangvogels en de roodborst zingen vaak 's nachts. Al heel vroeg, vaak al twee uur vóór zonsopkomst beginnen zanglijsters en merels te zingen, niet toevallig vogelsoorten met grote ogen. Die vangen veel licht.