Een bunker is meestal voorzien van ijzeren haken, bedoeld om bommen en dergelijke te laten ontploffen voordat deze bij het schietgat of de ingang kunnen komen. Een enkele keer is een bunker niet van beton, maar van gietijzer. De oudste Nederlandse bunker staat bij Slot Loevestein en is gebouwd in 1883.
Het betreft een overdekt zelfstandig, klein verdedigingswerk dat soms voorzien is van een schuilkelder. Bunkers hebben meestal een enkelvoudige functie zoals geschutsopstelling, commandopost of schuilplaats. Het merendeel van de bunkers werd gebouwd van hout of baksteen, al dan niet versterkt met beton.
'Kazemat' is het Nederlandse woord voor het Duitse 'bunker'. Er is ook een wezenlijk verschil: de muren van bunkers zijn veel dunner dan de driemeter dikke muren van de Nederlandse kazematten.
Een bunker werd gebouwd uit met staalijzer versterkt beton. De Duitsers noemden dit Ständiger Ausbau in Stahlbeton. Zo'n bunker moest bestand zijn tegen zware vliegtuigbommen van 500 kilo en granaten van 22 centimeter. De dikte van de muur en het dak varieerden tussen de 2 en 3.5 meter.
Waar staan de meeste bunkers? Waar staan de meeste bunkers? Verspreid over het hele waddengebied, zijn nog veel bunkers uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Van Den Helder tot aan Delfzijl, en van Texel tot Schiermonnikoog.
Sinds de jaren negentig zijn in Nederland officieel geen atoombunkers meer in gebruik. Schuilkelders maken geen deel meer uit van de huidige voorbereidingen op een ramp. Sterker nog, Nederland heeft geen aparte strategie klaarliggen voor hulp aan burgers bij een nucleaire aanval.
Er hangt wel een aardig prijskaartje aan. Wie er wil gaan wonen, moet zeker 2.850.000 euro neerleggen. De bunker is in 2007 omgebouwd tot woning en heeft een status als gemeentelijk monument.
Je kunt er alleen op uitnodiging terecht en een kamer kost 5 miljoen dollar: de Vivos Europa One. Deze schuilplaats voor de rijken der aarde staat in Rothenstein, Duitsland. Het zou de grootste en veiligste bunker ter wereld zijn.
Diogenesbunker. De grootste bunker van Nederland is 60 meter lang en 40 meter breed, heeft drie verdiepingen, 249 ruimten, 6000 vierkante meter vloeroppervlak en muren van 3 tot 4 meter dik. Als de Duitsers tegen het einde van de oorlog op de vlucht slaan, doen ze een poging de bunker op te blazen.
Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig zette de Rijksoverheid een streep door het schuilkelderbeleid.
De term bunker komt uit het Engels en werd voor het eerst in Nederland gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. Daarvóór werd de term groepsschuilplaats of kazemat gehanteerd. De waterlinies in Nederland kennen veel bunkers, die in veel verschillende afmetingen en met veel verschillende materialen zijn gebouwd.
De Duitse bezetter bouwt tijdens de Tweede Wereldoorlog bunkers in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld waarnemersbunkers, commandobunkers, vuurleidingsbunkers, geschutsbunkers, munitiebunkers, telefoonbunkers, slaap- en woonbunkers, toiletbunkers, eenmansbunkers (Tobruks/Tobroeks),…
In de O-Lijn zijn 32 kazematten gebouwd van het type S3a. Van deze kazematten zijn er met zekerheid nog 16 aanwezig waarvan het grootste gedeelte zich bevind in de nabijheid van een brug of sluis.
Er zijn in Nederland geen bunkers of schuilplekken voor de bevolking, voor het geval we betrokken raken bij een groot gewapend conflict. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende ministeries.
Een eenvoudige mini-schuilkelder kost zo'n 30.000 euro, maar de prijs van een ruime, luxe schuilkelder kan oplopen tot bijna 500.000 euro.
In de jaren zeventig en tachtig werden in Amsterdam meerdere schuilkelders aangelegd vanwege de nucleaire dreiging die ontstond door de wapenwedloop tussen het Westen en de toenmalige Sovjet-Unie. Tot op de dag van vandaag bestaan veel van die schuilkelders nog, maar het grootste gedeelte is eigendom van de gemeente.
Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig, na afloop van de Koude Oorlog, zette het ministerie van Binnenlandse Zaken een streep onder het schuilkelderbeleid.
Biberbunker. Deze unieke bunker is de enige toegankelijke in zijn soort. Ook is er een origineel luchtafweergeschut (FLAK) te zien.
De bunker bestaat uit twee verdiepingen. Er hangt een prijskaartje aan van 1,75 miljoen dollar, wat op het moment van schrijven gelijkstaat aan zo'n 1,6 miljoen euro.
„Hier ga je nooit een hele stad in kwijt kunnen.” Een grote betonnen plaat midden op straat in Enschede, een geheimzinnige stalen deur in station Almelo, een megabunker in Hengelo, een verborgen ingang aan de Holterberg. Om met het goede nieuws te beginnen: ja, er zijn nog schuilkelders en atoombunkers in Twente.
In de jaren 1950 kreeg ook het museum voor Kunst en Geschiedenis een atoomschuilkelder. Op nog drie andere plekken in België kwamen er schuilplaatsen om onze nationale kunst in onder te brengen: in Eigenbrakel, Mariemont en Antwerpen.
Poetin zou zijn familie hebben ondergebracht in een Siberische schuilkelder dat ontworpen is om een nucleaire oorlog te overleven. Dat beweert de Russische professor Valery Solovey. De luxe hi-tech bunker zou zich bevinden in het Altai-gebergte en is ontworpen voor bescherming in het geval van een nucleaire oorlog.
Een loodzware betonnen deur van 35 centimeter dik in het Albert Schweitzer ziekenhuis? Daar wordt vast iets waardevols achter bewaard! Toch staat de deur al meer dan dertig jaar wagenwijd open. Het is een zichtbaar restant van de schuilkelder onder het ziekenhuis.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.