Vul een maatbeker met 500 milliliter water en doe hier 3 ontkalkingstabletten bij. Laat de tabletten enkele minuten oplossen. Giet het water met het ontkalkingsmiddel in het waterreservoir en plaats het waterreservoir terug in het
Hoe het waterreservoir ontkalken? Verwijder je het waterreservoir en de Jura Claris waterfilter indien je deze gebruikt. Vul je het waterreservoir volledig met water en los je er 3 ontkalkingstabletten van Jura in op. Laat je het waterreservoir met het ontkalkingsmiddel meerdere uren staan.
Verwijder het gebruikte waterfilter voor het ontkalken. Als het ontkalken klaar is, moet de tank grondig worden geleegd en moet de filter worden vervangen. Het ontkalken duurt 40 minuten, maar u moet tijdens de procedure niet naast de machine staan ;).
Ontkalk het waterreservoir eens in de zoveel tijd, bij voorkeur om de 3 maanden. Dit kun je doen met speciale ontkalkingstabletten van JURA. Zorg er wel voor dat je eerst het waterfilter verwijdert en het pas terug plaatst wanneer je klaar bent met het ontkalken.
Azijn is erg krachtig en maakt korte metten met kalk. Gebruik geen schoonmaakazijn om het koffiezetapparaat te ontkalken, maar koop de gewone azijn uit de supermarkt (waar je ook mee kunt koken). De azijn laat je een kwartier inweken en spoel je daarna uit met normaal kraanwater.
Een eenvoudig koffiezetapparaat kun je gemakkelijk ontkalken met verdund natuurazijn of citroenzuur. Veel fabrikanten van koffiezetapparaten verkopen zelf ook ontkalkingsmiddelen, maar deze zijn vaak duur en altijd zeer milieubelastend. Zo pak je het aan met azijn: Vul het reservoir van het koffiezetapparaat.
Let op je hoeft de ontkalker niet aan de kook te brengen en te laten doorkoken. Laat dit 40 minuten inwerken. Giet de oplossing weg, wees voorzichtig. De waterkoker drie keer naspoelen met warm water.
Plaats daarom altijd een beker/bakje onder het melksysteem na gebruik van het melksysteem. De spoeling alleen, is echter niet genoeg. Voor een correcte werking van het melksysteem, hygiëne en optimaal melkschuim, moet je het dagelijks reinigen als je melk hebt bereid. Dit geeft jouw JURA machine in de regel zelf aan.
Gewoon de machine zonder waterfilter gebruiken (in Nederland hebben we heerlijk helder water). JURA adviseert ze zelfs pas bij een hardheid van 12 graden.
Uw Jura machine moet worden gereinigd na 180 koffies (of brouwsels) of na 80 spoelbeurten bij het inschakelen. U kunt wachten tot de machine een reiniging aanvraagt of u kunt de reiniging afdwingen door op de "P"-toets te drukken (programmering-toets).
Hier informeren wij jullie natuurlijk graag over. Klein tipje van de sluier, Jura koffiemachines hebben een technische levensduur (huishoudelijk) van 8 tot 12 jaar.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water. Schoonmaakazijn werkt echter sneller omdat het zuurder is.
Je ziet snel genoeg wanneer je waterkoker toe is aan ontkalking. De bodem ligt bezaaid met kalkresten, of ze drijven in het water rond. Maak hier ook een mengsel van een derde deel azijn (witte of schoonmaak) en twee derde water. Een halve liter bij elkaar is vaak voldoende.
Wanneer de gebruiker het door de machine gevraagde onderhoud nauwkeurig heeft uitgevoerd en de juiste kwaliteit koffiebonen heeft gebruik, zal in de meeste gevallen een Servicebeurt Categorie 1 worden uitgevoerd. De kosten voor deze complete JURA servicebeurt zijn €189,-.
De melkschuimreiniger voor Jura – 250 ml levert de beste resultaten voor het verwijderen van melkresten in uw koffiemachine. Het melksysteem in uw koffiemachine laat geregeld melkresten achter die voor problemen kunnen zorgen als ze niet verwijderd worden.
pak een maatbeker en doe er 15 milliliter JURA melksysteem reiniger in met 250 milliliter water. Plaats een bak onder de Melkschuim. Haal het melkslangetje uit het melksysteem en doe het melkslangetje in de maatbeker. Druk op volgende het systeem wordt nu gereinigd.
De zuurtegraad is echter ook een van de nadelen van ontkalken of schoonmaken met azijn: na verloop van tijd tast het chroom en andere oppervlakken aan. Een ander nadeel is dat schoonmaakazijn niet lekker ruikt.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Een vaatwastablet is niet alleen goed in het ontvetten, maar ook in het ontkalken van apparatuur. Breek hiervoor een klein stukje van een vaatwastablet af – meer dan een kwart heb je niet nodig. Doe dat in de waterkoker en vul de waterkoker met water. Zet het apparaat aan, laat het water koken en daarna nog even staan.
Citroenzuur is de veiligste en meest verantwoorde manier van ontkalken. Citroenzuur ontkalkt het beste bij een lichte verhitting. Gezien de espressomachine de oplossing verwarmt zorgt dit voor een snelle ontkalking. Evenals citroenzuur is ook sulfaminezuur zeer geschikt voor ontkalking.
Die zetten zich overal in het apparaat af als kalkaanslag. Des te langer een koffiezetapparaat niet ontkalkt wordt, des te minder goed gaat het functioneren. Dit beïnvloedt de levensduur én de smaak van de koffie nadelig. Het kan er zelfs in resulteren dat de machine op den duur kapot gaat en gerepareerd moet worden.
Tip 1: Ontkalken badkamer met (baking) soda
Doe gewoon wat baking soda op een vochtige doek en poetsen maar. Je doucheknop ontkalk je desgewenst ook met baking soda. Neem in dat geval één deel baking soda, vier delen azijn, een plastic tas of zak en iets om de tas of zak mee af te sluiten.