Als het bilirubinegehalte in het bloed van uw kind te hoog is, is behandeling nodig om te voorkomen dat de waarde verder stijgt. Extreem hoge bilirubinewaarden kunnen namelijk hersenbeschadiging veroorzaken. Hersenbeschadiging bij pasgeborenen als gevolg van geelzien komt gelukkig maar zeer zelden voor.
Een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed betekent dat de lever niet optimaal functioneert. Een verhoogd bilirubinegehalte in het bloed gaat vrijwel altijd gepaard met geelzucht. Hierbij kleurt als eerste het oogwit maar later ook de huid geel. Dit komt doordat bilirubine een intense gele kleur heeft.
Om het bilirubinegehalte van het bloed te doen dalen, is reeds het drinken van melk of het eten van rijstebrij of van een barium- sulfaatpap voldoende, na drinken van één Liter water blijft een daling uit.
Bij de afbraak van rode bloedlichaampjes komt als afvalstof bilirubine vrij. Deze afvalstof wordt door de lever verwerkt en via de ontlasting en de urine uitgescheiden. Soms kan de lever deze hoeveelheid afvalstoffen niet aan en stijgt hierdoor het bilirubinegehalte in het bloed.
Na een paar dagen tot twee weken verdwijnt de gele verkleuring meestal vanzelf. In uitzonderlijke gevallen kan de hoeveelheid bilirubine in het bloed zo hoog worden dat het gevaar bestaat dat de hersenen worden beschadigd.
Meestal verdwijnt de gele kleur binnen drie weken. Als de gele kleur na drie weken na de geboorte niet verdwenen is, is het belangrijk de waarde van het bilirubine opnieuw te laten bepalen.
Eén van de processen die in de lever plaatsvinden, is de afbraak van hemoglobine (bloedkleurstof) uit rode bloedcellen. Hierbij ontstaat de afvalstof bilirubine. Dit bilirubine moet in de lever afgebroken en verlaat met de ontlasting het lichaam. Hiervoor krijgt ontlasting zijn bruine kleur.
Een verhoging van de hoeveelheid totaal bilirubine wijst op problemen van de lever of een verstopping van de galwegen waardoor bilirubine niet kan worden uitgescheiden en opstapelt. Ook kan het passen bij een verhoogde afbraak van rode bloedcellen (hemolyse).
Galvloeistof bevat de stof bilirubine: een afvalstof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen. Bilirubine moet met de galvloeistof via de ontlasting uitgescheiden worden. Als gevolg van galstuwing, ontstaat een ophoping van bilirubine in het bloed. Bilirubine heeft een intense gele kleur.
Bij geelzucht stijgt het bilirubine in het bloed (bilirubine is een afbraakproduct van rode bloedcellen). Meestal ontstaat het door leverziekten die gepaard gaan met beschadiging van de levercellen of het stukgaan van de rode bloedcellen.
Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg. Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken.
Wanneer je te veel alcohol drinkt, raakt je lever beschadigd en dat zie je terug in verhoogde leverwaarden in je bloed. Als je daarna enkele weken tot maanden niet drinkt, kan je lever weer herstellen.
Klachten en symptomen Hepatitis A
Volwassenen krijgen vaak wel klachten na besmetting met het hepatitis A-virus. Deze klachten duren meestal niet langer dan 6 weken.
Bij mensen met licht verhoogde ALT-waarden (< 3x de bovengrens) moet de arts de rol van alcohol en obesitas inschatten. Bij dagelijks alcoholgebruik van > 40 gr bij vrouwen en > 60 gr bij mannen zal de arts denken aan door alcohol veroorzaakte leverschade en zo nodig levensstijladvies geven.
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de lever, galwegen en/of galblaas zijn: Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit.
De meest voorkomende klacht bij een galblaasontsteking is scherpe pijn rechtsboven in de buik.Daarnaast kunt u zich misselijk voelen, braken en koorts krijgen. Vooraf aan de galblaasontsteking hebben sommige mensen aanvallen van pijn in de rechter bovenbuik die gepaard gaan met bewegingsdrang.
Omdat geelzucht kan wijzen op een onderliggende aandoening of ziekte, kunt u het best zo snel mogelijk een arts contacteren. Een huisarts zal u onderzoeken en een behandeling adviseren die bij uw situatie past. In veel gevallen is een behandeling tegen geelzucht niet nodig en trekt het vanzelf weg.
Levercirrose ontstaat langzaam. In het begin zijn er vaak niet of nauwelijks klachten of symptomen. Deze ontstaan pas als de lever meer beschadigd raakt.
In veel gevallen is echter geen behandeling nodig en zal geelzucht vanzelf wegtrekken.
Pompelmoes ontgift de lever door de aanmaak van sommige enzymen te stimuleren. Citroen stimuleert de galproductie en maakt het de lever dus makkelijker om vetten te verteren.
Oorzaken zijn onder andere virale hepatitis, alcohol en leververvetting en zonder levertransplantatie is de mediane overleving 2 jaar. De prevalentie van ESLD neemt toe, ver boven het aantal mogelijke levertransplantaties en geeft een slechte kwaliteit van leven voor de patiënt, en heeft grote impact op naasten.
Het bilirubinegehalte kan variëren tussen 17 en 85 umol/l.