Je pasgeboren baby slaapt vaak nog lang overdag. Vaak begint je baby kortere slaapjes te maken wanneer hij of zij 8-10 weken oud is. De hazenslaapjes zijn in de eerste 6 maanden normaal.Alle baby's slapen vaker kortere slaapjes, dit komt veel voor met name rondom de zogenaamde slaapregressies.
De meest voorkomende reden waarom jonge baby's 's nachts wakker worden, is omdat ze honger hebben en honger krijgen! Hun kleine buikjes kunnen maar weinig bevatten en moeten regelmatig worden bijgevuld. Naarmate ze groeien, kunnen die buikjes meer bevatten en zal de behoefte aan nachtvoedingen afnemen.
Als je baby 's morgens vroeg wakker wordt, dan kan dat door verschillende dingen komen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je baby honger heeft, dat het te koud of te warm is in de slaapkamer of dat er teveel geluid is in de kamer. Het kan natuurlijk ook dat je kind wat minder slaap nodig heeft.
Een van de manieren om je baby's te helpen 's nachts langer te slapen, is ervoor te zorgen dat hun buikje overdag vol zit. Daarom is het beste om de dutjes overdag te beperken tot 2-3 uur en je kleintje wakker te maken om te eten zodra ze de drie uur nadert.
Er zijn verschillende redenen voor het slechter slapen overdag. Je baby kan in een slaapregressie zitten, oververmoeid zijn of juist niet moe genoeg, honger hebben of niet zelf in slaap kunnen vallen.
Een oververmoeide baby ziet vaak bleek. In tegenstelling tot een baby die moe wordt en dromerig uit zijn ogen kijkt, zijn de ogen van een oververmoeide baby juist groot. Je baby heeft rust en slaap nodig.
Zorg zoveel mogelijk voor een vast dag- en nachtritme.Probeer je baby op zijn vaste slaapplek te laten slapen en bijvoorbeeld niet in de box. De baby went er zo aan dat de slaapplek is om te slapen en de box om te spelen. Maak van het naar bed gaan een positief en rustig ritueel van ongeveer 20 tot 30 minuten.
Als je baby oververmoeid is, dan is de kans groot dat hij of zij veel hulp nodig heeft om in slaap te vallen. Wieg, knuffel of blijf erbij zodat je baby rust kan vinden. Voor temperamentvolle baby's is het soms beter als je even de kamer uit gaat, doe dat als je het idee hebt dat dit beter werkt op dat moment.
Wat is een powernap bij baby's? Een powernap is een kort dutje van 10 tot maximaal 25 minuten. Dit dutje is bedoeld om eventjes op te laden zonder het ritme te verleggen.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.
Als je kindje zelf in slaap kan vallen maar hazenslaapjes blijft doen, dan is dit een stukje gewenning. Ga dan lekker wandelen en zorg dat je rond de 30-40 minuten ook echt in beweging bent.Door de schommelende beweging kun je je baby helpen zijn slaapje te verlengen.
Iedere baby krijgt te maken met slaapregressies, maar baby's reageren hier heel verschillend op. Bij sommige kinderen merk je vrijwel niets, terwijl andere kinderen hun ouders de hele nacht wakker houden.
Hij gooit zijn hoofd in zijn nek, strekt zijn benen, balt zijn vuisten en ligt als een plank op je arm. Zijn strekspieren zijn sterker dan zijn buigspieren. Het is rot om te zien dat je baby zich zo naar voelt, meestal huilen baby's er hard bij. Maar vaak overstrekken kan ook gevolgen voor de langere termijn hebben.
Sommigen zijn meteen zware slapers zijn, terwijl anderen heel vaak wakker worden. De redenen waarom je baby moeilijk in slaap valt, kunnen uiteenlopen: hij heeft honger, hij heeft koorts, hij heeft nachtmerries, enz.
Sommige baby's huilen zichzelf vaak in slaap, ook als ze 's nachts even wakker worden. Dat kan erbij horen. Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten.
Rond 4 maanden vindt de eerste slaapregressie plaats. Rond de leeftijd van 4 maanden is je baby waarschijnlijk druk bezig met leren omrollen. Dit zorgt vaak voor onrust tijdens het slapen.
Je pasgeboren baby slaapt vaak nog lang overdag. Vaak begint je baby kortere slaapjes te maken wanneer hij of zij 8-10 weken oud is. De hazenslaapjes zijn in de eerste 6 maanden normaal.Alle baby's slapen vaker kortere slaapjes, dit komt veel voor met name rondom de zogenaamde slaapregressies.
Een baby die in de wakkere tijd teveel indrukken (prikkels) heeft opgedaan, heeft vaak ook wat meer moeite om in slaap te vallen. Een overprikkelde baby wordt, soms al huilend, steeds drukker in zijn bewegingen en draait zijn hoofdje weg van licht, speelgoed en/of mensen.
Een kind geniet.
Het kind glundert, babbelt spontaan, zingt, glimlacht, schatert, ... Voelt een kind zich goed, dan geeft het een ontspannen indruk. Het voelt zich in geen enkel opzicht bedreigd. Het gezicht is open en de spieren zijn niet gespannen.
Baby's hebben een aangeboren behoefte aan lichamelijke intimiteit. Die hunkering naar aanraking heet bij baby's tot ongeveer zeven weken huidhonger. Vandaar dat heel wat baby's vlak na de geboorte op je blote huid worden gelegd.
Dag-en-nachtritme
Als je baby zes à acht weken oud is, kun je beginnen met een patroon aanbrengen in het naar bed gaan. Door hier al vroeg mee te beginnen, pluk je er in de toekomst de vruchten van!