Lange tijd hoesten is vaak de eerste klacht bij longkanker.Andere klachten die u kunt krijgen: bloed ophoesten, moe zijn, geen zin in eten en afvallen als u dat niet wilt. Longkanker komt vaak door lang en veel roken. Soms ontstaat het bij mensen die nooit gerookt hebben.
Een deel van de long krijgt dan geen zuurstof. Dit geeft vooral pijn bij diep zuchten. Andere klachten zijn benauwdheid, sneller ademen, moeheid of veel hoesten. Verder kan een klaplong pijn op de borst geven.
Vaak gaan de longklachten gepaard met een verslechterende conditie. Je bent kortademig, hebt minder eetlust, verliest zonder aanwijsbare reden gewicht, geeft soms wat bloederig slijm op en in sommige gevallen is de smaak veranderd.
Een vlekje op de longen wijst op een afwijking; deze kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Om te kunnen vaststellen wat de oorzaak is van de afwijking, is verder onderzoek nodig. Deze folder geeft u informatie over de longen en de verschillende onderzoeken.
Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid. Bij uitzaaiingen zijn er behandelingen mogelijk die uw leven verlengen en klachten verminderen, bijvoorbeeld bestraling tegen pijn.
Bij longfibrose vormen zich littekens (fibrose) in de longen. Dit littekenweefsel gaat niet meer weg. Vaak verdwijnt steeds meer gezond longweefsel. Het gevolg is dat de longen minder goed zuurstof kunnen opnemen; ademen wordt moeilijker.
Als je benauwd bent, voelt het alsof je niet genoeg adem en lucht krijgt. Andere woorden die gebruikt worden voor benauwdheid zijn: kortademigheid, buiten adem zijn, ademnood, of naar lucht happen. Met een moeilijk woord wordt benauwdheid ook wel dyspneu genoemd.
Chantal Driesen legt uit: 'De longen reageren overmatig op prikkels, zoals temperatuurwisselingen, stof en pollen. Stress is ook zo'n prikkel. Hierdoor knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen.
Hoge rugpijn bevindt zich meestal tussen de schouderbladen en kan gevoeld worden in de ribbenkast of vlak onder de nek. In sommige gevallen zit de pijn in de bovenrug bij de longen. De één voelt de pijn op een specifieke plek, de ander voelt pijn en stijfheid in de hele bovenrug.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Na griep, een verkoudheid of keelontsteking kan de infectie zich uitbreiden naar de longen. Bacteriën kunnen ook een longontsteking veroorzaken of de ziekte verergeren. Er komt meer slijm in de longblaasjes, waardoor u benauwd kunt worden. Er zijn verschillende websites met informatie over een longontsteking.
Veel mensen met een longziekte hebben moeheid als klacht. Daarom is het goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je bent zo snel moe dat je je dagelijkse bezigheden niet meer kan doen. Je bent moe en kortademig of benauwd, in rust of bij inspanning.
Hebt u een piepende ademhaling of kunt u moeilijk ademen en is dit steeds erger geworden? Veel mensen hebben soms moeite met ademen. Bent u echter ouder dan veertig en moet u regelmatig naar lucht happen, dan hebt u mogelijk een chronische obstructieve longziekte, oftewel COPD.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u COPD heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
Wist u dat uw longen de oorzaak kunnen zijn van uw rugpijn? Onze longen hebben als functie om het lichaam te voorzien van zuurstof. Daarnaast zorgen zij ervoor dat koolstofmonoxide uit het bloed verwijderd wordt. Wanneer de longen niet naar behoren werken, kan dit o.a. (hoge) rugklachten en rugpijn veroorzaken.
Als je arts een longontsteking vermoedt, kan hij een röntgenfoto van je longen laten maken. Die foto kan de diagnose bevestigen, en helpen om het onderscheid te maken tussen een longontsteking en een bronchitis.
In het kort. U kunt last hebben van hoesten, benauwd zijn, koorts en moe zijn. Drink veel, neem rust en rook niet. Vaak krijgt u medicijnen (antibiotica).
Hoe snel groeit longkanker? De tijdspanne tussen de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen en het ontstaan van kankercellen bedraagt vele jaren (soms meer dan 20 jaar).
Jaarlijks overlijden meer dan 10.000 mensen in Nederland aan longkanker. De helft van de gevallen wordt pas ontdekt als er uitzaaiingen op afstand zijn. Door late diagnose is een operatie niet meer mogelijk en is de kans op overleving klein. De 5-jaarsoverleving van deze patiënten in stadium 4 is slechts drie procent.
Bij sarcoïdose in de longen raakt het longweefsel langzaam vol met littekens, waardoor de longen na verloop van tijd blijvend beschadigd raken. Op longfoto's ziet deze ernstige vorm eruit als een patroon van streepjes en vlekjes, meestal in het midden van de longen.
Af en toe hoesten is normaal. Als u een periode vaak moet hoesten, is dat meestal ook niet erg. Het hoesten gaat bijna altijd binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Soms komt er door het hoesten slijm in uw mond.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest meer slijm op dan eerder. De slijm is van kleur veranderd of je hoest steeds meer slijm op. Naast dat je last hebt van veel slijm, voel je je ook benauwd of piept je ademhaling veel.