Beginnende relatie twijfels
Om te beginnen: af en toe twijfelen aan je relatie is niet erg. Iedereen doet dat wel eens. Soms krijg je twijfel aan je relatie door depressie of door de impact van een overlijden van een dierbare. In het leven zijn komen gebeurtenissen en situaties voor die veel impact op jullie hebben.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Als één van beiden niet meer wil, dan is er eigenlijk al geen sprake meer van een relatie. In ieder geval niet op emotioneel niveau. Als je allebei de wil hebt om er nog iets van te maken, dan kun je zeker vechten voor je relatie.
Er bestaan een aantal symptomen waaraan je verliefdheid kan herkennen: Concentratiestoornissen: je bent afgeleid. Je zit veel te dromen en kan je aandacht nog moeilijk op andere zaken richten. Lichamelijke aantrekking: de geliefde voortdurend willen aanraken, kussen…
'Weinig seks in een relatie kan je zelfvertrouwen drastisch verlagen, en vermindert daarnaast de aanmaak van verbindingshormonen, zoals oxytocine,' zegt psycholoog Les Parrott. Het vergroot ook de kans dat één van jullie bang wordt dat de ander het ergens anders gaat zoeken.
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
Wat is een toxische relatie? Een toxische relatie is een verbinding tussen twee personen die schadelijk is. Het is een vorm van een negatieve menselijke energieke besmetting. Dit betekent dat je iemand anders' energie met die van jou uitwisselt, en dat deze giftig voor jou is.
Oorzaken onzekerheid in relatie
Zo kan je bijvoorbeeld onzeker zijn binnen je relatie omdat je een negatief zelfbeeld hebt: hoe kan mijn partner mij leuk vinden terwijl ik helemaal niet leuk ben? Maar ook ervaringen uit het verleden die emotionele littekens hebben achtergelaten kunnen zorgen voor een onzeker gevoel.
WAT IS EEN DESTRUCTIEVE RELATIE? Destructieve relaties zijn relaties die je meer kwaad doet dan goed. Ze gaat heel erg op en af. Het gaat goed en alles is fijn totdat er een confrontatie is die uitmondt in een heftige ruzie.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van.
Wetenschappelijk onderzoek is er nooit naar gedaan, maar volgens relatietherapeuten zou ongeveer de helft van de koppels die een pauze inlassen wel degelijk terug bij elkaar komen. Dat een pauze niet altijd het einde van jullie relatie hoeft te betekenen, staat dus vast.
Je relatie verbreken zou dan een optie kunnen zijn, want soms kom je erachter dat het echt niet meer werkt tussen jullie. De intimiteit tussen jullie is weg. Dit gaat vaak geruisloos, maar soms merk je dat jullie al tijden geen sex hebben gehad - laat staan dat jullie elkaar nog regelmatig een kus en een knuffel geven.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Een fijne snelheid die Meyers hanteert is om elkaar tijdens een beginnende relatie in de eerste maand zo'n één keer per week te zien. Als dat goed gaat, kun je geleidelijk aan opbouwen naar twee of drie keer per week. Het is belangrijk dat jullie je niet gehaast of opgejaagd voelen in het begin van de relatie.
', is dus ongeveer een à twee keer in de week. Kortom, je kunt dus niet zomaar conclusies trekken over wat een normale hoeveelheid is. Een gezonde hoeveelheid zou volgens de literatuur 1 á 2 keer per week zijn. Toch zegt dit niet heel veel.
Bijna 1.300 mensen - 1.044 vrouwen en 223 mannen - hebben de online seksvragenlijst van het magazine ingevuld. Uit hun antwoorden blijkt dat 70 procent van de koppels in het eerste jaar van hun relatie twee keer per week (of vaker) tussen de lakens duikt. Na vijf tot tien jaar is dat nog maar 23 procent.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Als we vaststellen dat we verliefd zijn geworden op iemand, gebeurt dit vaak op basis van euforische gevoelens van verliefdheid. We denken constant aan de persoon en verlangen naar verbinding met de ander, zowel fysiek als emotioneel. We willen de gedachten, gevoelens, wensen en behoeften van de ander kennen.