Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is. Het Voedingscentrum adviseert om na het openen de fles maximaal drie tot zeven dagen in de koelkast te bewaren.
Het pure water van SPA® Reine is beschermd tegen licht en lucht, waardoor het risico op bacteriële besmettingen wordt vermeden. Je kan het water dus gerust tot 4 weken na opening drinken.
Doorgaans blijft bruisend water tot 24 uur na opening bruisen. Om het zo lang mogelijk bruisend te houden, is het belangrijk de fles goed te sluiten en er niet mee te schudden, want daardoor verdampt het gas sneller. De bubbels blijven ook langer als je de fles na het openen in de koelkast zet.
U hoeft het dus eigenlijk niet te bewaren. Toch (langer dan één dag) bewaren? Zet dan vers kraanwater in een schone fles of afgesloten karaf in de koelkast. Dan blijft het twee tot drie dagen vers.
Als een glas water al dagen op je nachtkastje staat, kun je het dan nog drinken? Of krijgen micro-organismen de overhand? Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken.
Ja, ook wanneer een flesje water volgens het etiket niet langer houdbaar is, kun je het veilig drinken.
In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
De onderzoeker vergeleek hydratatie door bruisend water, plat water en andere drankjes. Er bleek geen verschil te zijn. Wel is er een verschil in hydratatie als de producent bijvoorbeeld elektrolyten zoals natrium toevoegde.
Schimmels en bacteriën kunnen niet in je flesje water, zolang deze gesloten blijft. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is.
Water met koolzuur (prik) is iets zuurder dan water zonder koolzuur. Maar het is niet zo zuur dat het slecht is voor je tanden. Je kunt het elke dag drinken, al is het beter om te kiezen voor kraanwater, vanwege het milieu en je portemonnee.
Conclusie. Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Zo houd je je water het langst goed
Daarnaast is het belangrijk om je fles met water niet in direct zonlicht te leggen, de warmte van het zonlicht zorgt ervoor dat bacteriën sneller groeien. Ook je water in een fles van roestvast staal (RVS) of glas bewaren, zorgt ervoor dat je water langer houdbaar is.
Geschikte flessen om water in te bewaren zijn bijvoorbeeld de Dopper of plastic 'wegwerp'flesjes, volgens het Voedingscentrum.
Wanneer water stilstaat, wordt er door microbiële processen een slijmlaag, de zogenaamde biofilm, in het leidingnet gevormd. Dit zorgt voor ideale levensomstandigheden voor waterbacteriën en ziektekiemen, zoals pseudomonas aeruginosa en legionella.
Waarom heeft water dan toch een houdbaarheidsdatum? Waarom er toch een houdbaarheidsdatum op een flesje bronwater staat? Omdat de Warenwet verplicht dat er een tenminste-houdbaar-tot-datum op de etiketten van lang houdbare levensmiddelen staat.
In water zonder prik zitten geen calorieën. De toevoeging van koolzuur aan het water zorgt er niet voor dat er opeens calorieën in het water zitten. In spa rood zitten dus evengoed geen calorieën. Op het gebied van calorieën is spa rood net zo gezond als water.
Standaardtaal in het hele taalgebied zijn spuitwater, bruisend water en bruiswater. Deze aanduidingen worden vaker in België dan in Nederland gebruikt. Spa rood is standaardtaal in Nederland voor koolzuurhoudend water uit een fles; spa bruis is standaardtaal in België.
Dit meldt een woordvoerster van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn.En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet.
Een gekochte, goed afgesloten fles bronwater kun je gekoeld jaren bewaren, zegt Ralf Hartemink, opleidingsdirecteur levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit. 'Water bevat namelijk geen stoffen waardoor het uit zichzelf gaat bederven.
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg, omdat de houdbaarheidsdatum (THT) is verstreken? Dat hoeft niet! Zulke producten kunt u veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon zonder risico gebruiken.
Dit meldt een woordvoerster van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn. En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet.
,,Water kan wel degelijk van smaak veranderen door het een nachtje in een glas te laten staan. Dat komt omdat de chemie van het water ondertussen kan veranderen.”
Bewaar het water op een donkere, koele plek. Zo krijgen algen en bacteriën geen kans en kun je het water tot wel zes maanden lang bewaren. De stelregel is dan ook om je drinkwatervoorraad elke zes maanden te verversen.