Wijting is geschikt om te bakken, stoven en roken.
Vissoorten als makreel, paling, forel, schar en zalm worden het meest als gerookt product verkocht.
Voor een goed resultaat, moet je de kabeljauw gedurende een uur roken. Veel hangt echter af van de grootte van je kabeljauw. Eenmaal klaar, haal je de gerookte kabeljauw van de grill en laat de trostomaatjes nog enkele minuten grillen zonder deksel. Serveer de gerookte kabeljauw met tartaar en verse dille.
Probeer voor rood vlees zoals rundvlees, varkensvlees en lamsvlees hickory of mesquite voor een sterkere smaak. Fruithout zoals appel en kers geeft een subtielere smaak aan lichter vlees zoals kip, kalkoen, vis en zelfs groenten.
De wijting is een vissoort die voornamelijk leeft op modderige, zandige of grindrijke zeebodems. Zijn dieet bestaat uit garnalen, krabben, mosselen, weekdieren, borstelwormen, inktvissen en visjes.
Wijting is meestal zo'n 25 cm lang bij de vangst, maar kan tot 70 cm bereiken. Het visvlees is zeer mager en zeer licht verteerbaar, maar bevat veel graatjes.
Nicotine maakt in de hersenen een grote hoeveelheid dopamine vrij, waardoor de roker in een gelukkige roes komt. Hoe meer je rookt, hoe meer je lichaam gewend raakt aan nicotine en dus ook dopamine. Gevolg: je moet méér roken om diezelfde gelukkige roes te krijgen.
Roken verhoogt vooral het risico op allerlei vormen van kanker.Maar ook op andere ernstige aandoeningen, zoals longaandoeningen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn (ref: VZinfo). Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte.
Roken is wat dat betreft slechter voor de gezondheid dan alcohol drinken. Roken veroorzaakt bijna tien procent van al het gezondheidsverlies onder Nederlanders. Mensen die roken zijn dus veel meer jaren in hun leven ziek. Alcohol veroorzaakt iets minder vaak problemen bij Nederlanders.
Één van de meest gebruikte ingrediënten voor in de rookoven is zalm. En hoewel je gerookte zalm ook in de supermarkt kan kopen, is het natuurlijk veel lekkerder om het zelf te roken.
Roken van voeding is een lang gebruikte methode om voedsel langer te bewaren. Vlees, vis, schaaldieren en zelfs kazen kunnen gerookt worden. Hoe vetter de soorten, hoe beter het resultaat.
Er zijn verschillende manieren om snoekbaars te bereiden, zoals bakken, grillen, stomen, pocheren en roken.
Schadelijke stoffen
Over het algemeen hebben roofvissen de meeste last van vervuiling. Dat geldt vooral voor grote roofvissen, zoals haaien en zwaardvissen.
De meest schadelijke componenten naast nicotine zijn, koolmonoxide en teer.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen.
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret. We weten echter nog niet goed welke schadelijke effecten een e-sigaret heeft bij langdurig en structureel gebruik.
Van zware rokers is de levensverwachting gemiddeld 13 jaar korter dan van mensen die nooit hebben gerookt. Matige rokers (minder dan twintig sigaretten per dag) verliezen naar schatting 9 levensjaren, lichte rokers (niet dagelijks roken) 5 jaren.
Slijm en andere overblijfselen van het roken worden door de longen opgeruimd. Al na 72 uur gaat ademhalen makkelijker. Na ongeveer 3 maanden kunnen de longen zichzelf weer goed schoonhouden.
Wat gebeurt er als je 1 sigaret rookt? Je lichaam raakt eraan gewend en gaat steeds een bepaalde hoeveelheid nicotine vragen. Als je die nicotine niet aan je lichaam geeft, ga je je niet lekker voelen. Je voelt je dan chagrijnig en onrustig.
Er zijn een aantal signalen waaraan je zou kunnen merken dat je kind rookt, zoals adem en kleding die ruiken naar rook, verminderde eetlust, verminderde conditie, kortademig, hoesten, minder geld, en subtiele stemmingswisselingen.
Nee, roken helpt niet om te vermageren. Mensen die stoppen met roken, komen soms bij omdat ze eten als vervanging voor hun sigaret. Maar dat betekent niet dat je van roken mager wordt.
De smaak van wijting lijkt op kabeljauw, maar de structuur van het 'visvlees' is zachter. Wijting is geschikt om te bakken, stoven en roken. De filets vragen om weinig bereidingstijd vanwege het kwetsbare vlees, dat snel gaart. Van wijting maak je lekkere lekkerbekken.
Wijting is onder vishandelaren ook wel bekend onder de Latijnse naam Merlangius Merlangus. Het is een goedkope vis die vaak samen met kabeljauw gevangen wordt. Wijting komt voor in de Atlantische Oceaan, Noordelijke IJszee, Noordzee, Zwarte Zee en in de Middellandse Zee.
Wijting (lekkerbekje)
Wijting is een witvis en directe familie van de kabeljauw, net als pollak, koolvis en schelvis. Wijting leeft dicht bij de bodem, op dieptes tot 100 m. Het is een langlevende kabeljauwachtige, die 20 jaar oud kan worden.