Gecontroleerd zaaien: Maart-april in zaaibakje of potje zaaien. Verspenen en koeler opkweken. Verpotten zodra de plant goed ontwikkeld is en in het najaar uitplanten. Ter plekke zaaien in september-oktober.
Hosta's groeien het beste op vruchtbare grond die water vasthoudt. Meng dus compost door de grond, zeker als je tuiniert op klei- of zandgrond. Veel compost is dan het devies! Idealiter is de pH-waarde van de grond 6,5.
De goede zaden zijn zwart tot donkerbruin, met een kleine verdikking aan de basis (de zaadkorrel).
Als je Hosta een jaar of drie oud is, kun je gaan vermeerderen. Doe dat in het voorjaar, als de neuzen van je Hosta uit de grond komen steken. Haal de Hosta uit de grond, en deel je Hosta in een paar stukken. Zet de losse delen weer terug de grond in, ieder op hun eigen plekje.
Ook de hoogte is belangrijk. Een hosta krijgt een hoogte tussen de 20 cm en 1.20 m. Bij middelgrote variëteiten dienen we er rekening mee te houden dat de plant pas na vijf of zes jaar haar volledige grootte heeft bereikt. Er zijn zelfs hosta's die pas na tien of vijftien jaar de maximale grootte bereikt hebben.
Hosta's hoeven nauwelijks gesnoeid te worden, knip de uitgebloeide bloemstengels na de bloei af. Zo rond eind september begint het blad van hosta geel te worden en sterft dan langzaam af in de herfst.
Meestal doen het overgrote deel van de hosta's het goed in de halfschaduw, sommige soorten kunnen in de volle schaduw of volle zon, maar dit zijn uitzonderingen. Krijgen ze te veel zon, dan worden de randen bruin en verbleken de bladeren.
De Hosta (Hartlelie) is een vaste plant met prachtige grote bladeren die behoort tot de Agavefamilie. De Hosta doet het vooral goed op schaduwrijke plekken in de tuin. Naast de schaduw houdt de hosta van een neutrale, vochtige bodem. In de felle zon zijn de hosta's erg gevoelig voor verbranding van het blad.
Besproei je Hosta met water & knoflookpoeder
Om slakken weg te houden bij de Hosta in jouw tuin, kun je deze besproeien met in water opgelost knoflookpoeder. Dit mengsel zou ervoor moeten zorgen dat slakkeneitjes tussen jouw Hosta niet meer kunnen uitkomen. Wanneer je 's avonds laat sproeit, blijft de Hosta langer nat.
Bij het kiezen van het ras moet erop gelet worden dat bladeren met weinig chlorofyl (bladgroen – bv. de gele of bijna witbladige soorten) geen zon verdragen en een schaduwplek wensen. Groenbladige vormen met stevig blad verdragen de zon wel beter. Hosta's houden van een humeuze, vochtige bodem, zonder ophopend vocht.
Het is belangrijk dat de grond vochtig maar niet te nat is. Zaaien op deze manier kan het hele jaar door. Door klein te beginnen, zaai je als het ware voor. Als de zaadjes zijn ontkiemd en de plantjes groot genoeg zijn, kun je ze buiten uitzaaien in de volle grond, in een grotere moestuinbak of in potten.
De droogtijd is afhankelijk van de zaden, de gemiddelde droogtijd ligt tussen de drie en zes dagen. Laat ze liever een week te lang drogen dan een dag te kort. Te lang drogen kan geen kwaad, maar als de zaden vochtig blijven gaan ze schimmelen en zullen ze verrotten.
De bloemzaden bewaren doe je het liefst op een droge en donkere plek in huis. Zet de zaden ook niet te dicht bij een verwarming, maar liever op een koele plaatsen in het huis. Je kunt de zaden het beste bewaren in papieren zakjes, zoals enveloppen.
Borderplan Daan - Hosta borderpakket - Groenblijvende schaduwplanten. De tuinplanten in dit borderpakket hebben haar eigen sierwaardes. De Hosta's of beter bekend onder de Nederlandse naam Hartlelies, hebben namelijk stuk voor stuk schitterende bladeren.
In de halfschaduw moet de bodem wel voldoende vochthoudend zijn. Als borderplant doet de Hart lelie het ook goed, want ze combineert goed met andere planten. Het is wel een opvallende plant, waardoor de Hartlelie - Hosta ook goed solitair te gebruiken is.
Ieder voorjaar bemesten met een bij voorkeur organische meststof. Hostas zijn niet al te kieskeurig, maar op pot is bemesten noodzakelijk. Het aanbod meststoffen is groot, maar een eenvoudige koemestkorrel volstaat. De potten kunnen goed in de winter buiten blijven staan.
Slakken bestrijd je met koffiedik
Slakken kunnen een vervelende plaag zijn wanneer ze je planten opeten. Gooi wat van de koffieprut rondom de planten die aangevreten zijn en de diertjes blijven weg. Ook gemalen koffie helpt slakken verjagen.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Door je gewassen te bespuiten met een aftreksel van knoflook kan je voorkomen dat vlinders hun eitjes leggen en je gewassen ten prooi vallen aan honderden rupsen. Knoflook beschermt ook de wortels van je planten tegen de schade die aaltjes aanrichten, omdat het een organische zwavelverbinding bevat.
De plant krijgt te weinig water of voeding.
Bij een tekort zal de groei stoppen en zal de plant wegkwijnen. Een tekort aan voeding komt weliswaar ook voor in vollegrond, maar is voornamelijk een probleem bij planten in potten. Gebruik goede potgrond, en verpot de planten regelmatig.
Hosta kan ook prima tegen vorst. Zo eind februari, vlak voordat de plant bovenkomt, kun je een beetje organische meststof geven.
Vooral hosta's met dikker en stugger blad zijn minder gevoelig voor slakken. Veel blauwe hosta's hebben dit kenmerkende dikke en stugge blad. Ook hosta's die rechter op groeien, of meer vaasvormig groeien, lijken langer bestand tegen slakken.
Hosta of hartlelie is een geslacht van vijfentwintig tot veertig soorten uit de aspergefamilie (Asparagaceae). Het geslacht is inheems in noordoost Azië. De botanische naam wordt ook in het Nederlands gebruikt. In oudere literatuur komt men wel de botanische naam Funkia tegen; deze naam wordt niet veel meer gebruikt.
De Hosta soorten staan leuk in iedere type tuin. Ze staan graag in de schaduw en blijven relatief laag. Leuk om bijvoorbeeld tegen de schutting aan te planten of in de schaduwzone van bomen en heesters. Door lagere planten aan te planten creeërt u verschillende lagen in uw tuin of border.
-- Blauwkleurige Hosta's zijn de meest schaduwrijke naargelang deze een blauwe waslaag hebben en deze door de zon snel weggebrand wordt. -- Tweekleurige Hosta's met de witte centrums en witte randen plaats je ook best naar de halfschaduw.