Er zijn verschillende soorten groenten die je goed kunt laten klimmen door ze op te binden. Enkele voorbeelden zijn pompoenen, bonen en augurken. Let wel op welke planten je eromheen zet, want doordat je de planten opbindt, creëren ze schaduw in jouw moestuin die niet door alle planten gewaardeerd wordt.
Zeker proberen. Bladgroenten doen het ongelooflijk goed in een pot: sla, veldsla, spinazie. Maar ook tomaten, pepers en aubergines, bolgewassen zoals stengeluitjes en look kan je gerust uitproberen. Vooral de snelgroeiende soorten en de groenten die in de hoogte groeien zijn interessant en geven een ruime opbrengst.
Gebruik hiervoor een touwtje dat geen schade kan aanrichten (dus niet te scherp). Eventueel kun je hiervoor hol binddraad gebruiken, maar dat hoeft niet. Knoop het vooral ook niet strak aan, maar leg het heel losjes om de plant heen.
Wil je verticaal te werk gaan dan zijn klimmende groenten een logische keuze. Je kan bijvoorbeeld beginnen met capucijners, peulen en doperwten. Als deze rijp zijn in juni, dan trek je na de oogst de planten er uit en begin je opnieuw met pompoen en (snij)bonen. Ook courgettes en komkommers zijn succesvolle klimmers.
Groenten die een normale dosis kalk nodig hebben (1 kg/10 m²): Vruchtgewassen, zoals: tomaten,komkommer, courgettes, pompoenen, meloenen … Peulgroenten, zoals: bonen, erwten … Kleinfruit, zoals: aarbeien, frambozen, rode bessen, witte bessen, kruisbessen ...
Tomaten in de open lucht kunnen barsten krijgen als ze veel regen op hun kop krijgen en/of bij te veel water gieten. Onder een afdak is er minder kans op tomaten met barsten of vlekken of rotte vruchten (paprika's of tomaten).
De constructie van een moestuinbak is heel makkelijk: schroef 4 houten planken tegen elkaar aan en leg er worteldoek onder. Je moet alleen opletten hoe je de planken met elkaar verbindt zodat je bak lekker stevig wordt. Er zijn verschillende soorten hoekverbindingen die je kunt gebruiken.
Je zaait komkommer binnenshuis voor. Ze kunnen namelijk niet tegen kou, maar ook omdat bijvoorbeeld muizen de zaden erg lekker vinden. Bovendien kunnen komkommerzaden ook heel slecht tegen natte grond (de zaden kunnen dan makkelijk rotten voor ze kiemen). De zaden kiemen bij kamertemperatuur binnen 1 tot 2 weken.
Maak voordat je begint de grond vlak en spit de aarde van de moestuin goed om. Verwijder zoveel mogelijk begroeiing/onkruid. Als je dat gedaan hebt, bedek je de bovenste 10 centimeter van de moestuin met Intratuin biologische moestuingrond. Plaats aan de hand van je ontwerp de zaden en plantjes op de juiste plek.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
Plant de aardbeien 25 tot 30 cm uit elkaar in rijen met een onderlinge afstand van 50 tot 60 cm, zo krijgen de plantjes voldoende licht en lucht. Geef de eerste weken na het planten geregeld water.
Toppen doe je door de stam te verwijderen boven de 2 eerste bladeren na de laatste tros. Tomatenplanten kunnen echt groeien als onkruid. Het verwijderen van bladeren heeft als voordeel dat de plant beter opdroogt na regen (buitenteelt), maar ook dat er meer licht en lucht aan de plant en zijn vruchten kan.
Pluk ook niet in één keer te veel bladeren van een plant af, daar schrikt een tomatenplant van en dat vindt hij niet fijn. Beter is het om regelmatig ( bijv. 1x per week) 2 tot 3 bladeren te verwijderen.
Tomaten toppen
Bij buitenteelt moet je al na 3 tot 5 bloemtrossen toppen, afhankelijk van hoe warm of miezerig de zomer is. Indien je dit niet doet, gaat dit ten koste van mooie tomaten. Toppen doe je door twee bladeren boven de laatste tros de top weg te snijden. In de bovenst bladoksels zullen terug dieven groeien.
Een moestuinbak moet ongeveer 20 cm diep zijn
Omdat je de bak straks gaat vullen met Makkelijke Moestuinmix, hoeft die niet al te diep te zijn. Deze mix geeft je planten namelijk precies wat ze nodig hebben en daarom is een laag van 20 cm mix voldoende.
Als je overzichtelijk en 'recht toe recht aan' wilt kunnen schoffelen, dan zijn lijnen in de lengte van het bed handig, met een tussenruimte van 30 cm of 50 cm. Je kan dan lopend, 'naast je' schoffelen. Bij een bed van 120 cm breed heb je dan resp. 1, 3 of 4 rijen en bij een bed van 1 meter: 1, 2 of 3 rijen.
Een zeer geschikte houtsoort om een moestuinbak mee te maken, of te kopen, is douglashout. Niet alleen is douglashout onbewerkt, het is ook nog eens duurzaam. Het hout gaat veel langer mee omdat er veel hars in het hout zit.
De meest gekende preventiemaatregel om een aantasting van tomatenplanten met de tomatenziekte (Phytophthora infestans) te voorkomen is ze afdekken. Meestal gebeurt dit door te telen onder afdak of in een serre.
Bied tomaten in de buitenlucht bescherming tegen de weersinvloeden. Deze tomatenhoes van UV-bestendig wit vliesdoek (15 m x Ø 50 cm) is ideaal voor het beschermen van opgroeiende tomatenplanten tegen plotse kou en wind. Het zorgt er daarnaast voor dat er een optimaal klimaat ontstaat waarin de plant goed groeit.
De plant wordt flink hoog: in een kas al snel zo'n twee meter of hoger, maar in een warme zomer halen ze dat buiten ook. Bind 'm daarom regelmatig vast aan het klimrek.
Goede tomatengrond is luchtig en voedselrijk. Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest. Dit hebben wij op de kwekerij, waar we de pottomaten kweken, in proeven heel duidelijk ondervonden.
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.