In de ochtend en avond is de bloeddruk vaak lager dan in de middag. Als u sport, beweegt, praat of heftige emoties ervaart, kan de bloeddruk tijdelijk stijgen. De bloeddruk is voor de meeste mensen goed als de bovendruk lager is dan 135. De onderdruk moet lager dan 85 zijn.
De bloeddruk verschilt tijdens de dag, de avond en de nacht. 's Morgens is onze bloeddruk vaak lager dan 's middags of 's avonds. Tijdens de nacht (slaap) zakt de bloeddruk. Ook medicijnen, inspanningen en emoties hebben invloed op onze bloeddruk.
Bij een normale bloeddruk is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 90. Een bovendruk van 120 of lager is een ideale bloeddruk.
Zo is de bloeddruk 's morgens iets hoger en daalt weer in de loop van de dag. De lage bloeddruk in de nacht wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het herstel van het hart.
De bloeddruk varieert gedurende de dag. 's Nachts is de bloeddruk het laagst. De bloeddruk stijgt 's morgens bij het ontwaken en daalt in de loop van de dag. Aan het einde van de dag stijgt deze weer wat. De bloeddruk stijgt tijdens het sporten of bij stress, heftige emoties of pijn.
− 's morgens 2x, bij voorkeur direct na het wakker worden, tussen 06.00 en 09.00 uur.− 's avonds 2x, bij voorkeur tussen 18.00 en 21.00 uur. Het gemiddelde van deze 16 metingen wordt gebruikt voor de beoordeling en behandeling van uw bloeddruk. Het streven is een bloeddruk van 135/85.
Meestal is je bloeddrukwaarde in de middag hoger dan in de avond of ochtend. Meet je bloeddruk daarom altijd meerdere keren per dag, over verschillende dagen.
Een hoge bloeddruk in de ochtend geldt als bijzonder gevaarlijk. Dat is de reden waarom u een meting altijd 's morgens moet uitvoeren. Idealiter voert u een tweede meting in de avond uit. Indien u bloeddrukverlagende medicijnen slikt, dan is het zeer belangrijk om de ochtendmeting te doen voordat u deze inneemt.
110/65 in het eerste levensjaar;115/75 tussen 1 en 5 jaar;125/85 tussen 6 en 10 jaar;140/90 boven de 10 jaar.
Dagelijkse schommelingen
De bloeddruk schommelt gedurende de dag. In de ochtend en avond is de waarde vaak wat lager dan 's middags.
U heeft een goede bloeddrukmeter nodig met een band voor om de bovenarm. Om te oefenen meet u 5 dagen 's ochtends en 's avonds thuis uw bloeddruk. Ga voor het meten eerst 5 minuten rustig zitten. Schrijf steeds op wat uw bloeddruk is.
Bij een bloeddruk van 140/90 of hoger heb je een hoge bloeddruk. Met een hoge bloeddruk heb je meer risico op een hartinfarct of beroerte.
Bij 2 patiënten vonden de onderzoekers grote verschillen in bloeddruk tussen de linker- en rechterarm (systolisch verschil 76 en 42 mmHg). Dit verschil werd veroorzaakt door een obstructieve arteriële ziekte. Bij de overige patiënten bleek de bloeddruk aan de rechterarm steeds een paar mmHg hoger.
duizeligheid. licht in het hoofd. zwarte vlekken voor de ogen. misselijkheid en wazig zien.
Minimaal drie metingen
Houdt u zelf uw bloeddruk in de gaten, bijvoorbeeld omdat u bepaalde medicijnen slikt? Dan kunt u zelf bepalen hoe vaak u uw bloeddruk meet: dit mag twee keer per dag, maar kan ook één keer per week. Makkelijk uw eigen bloeddruk meten doet u met een bloeddrukmeter van Bloeddrukmeterswebshop.nl.
Wat is een (te) hoge onderdruk? Doorgaans kunt u spreken van een (te) hoge onderdruk wanneer deze waarden stelselmatig boven de 90 mmHg a 100 mmHg zitten. Wel is het zo dat een te hoge onderdruk minder relevant is voor het bepalen van een hoge bloeddruk.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk flink hoger is dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is.
Over het algemeen heeft u een lage bloeddruk als uw bovendruk onder de 90 is of uw onderdruk onder de 60. Dit verschilt ook tussen mannen en vrouwen. Bij mannen kan er ook al sprake zijn van een lage bloeddruk bij een bovendruk onder de 110 of een onderdruk onder de 70. Bij vrouwen is dit vaak wat lager.
Er is sprake van ochtendhypertensie als het weekgemiddelde in de ochtend hoger is dan 135/85 mmHg. Verdere verschillen tussen deze twee bloeddrukmeters zijn er niet. Beide bloeddrukmeters zijn van uitstekende kwaliteit en worden niet voor niets aangeraden door de Hartstichting en Consumentenbond.
De richtlijn: “De bloeddruk dient gemeten te worden aan de arm die het minst gebruikt wordt, of aan de arm die door uw arts wordt aanbevolen.” Bent u voornamelijk linkshandig dan meet u aan de rechterarm. Bent u rechtshandig dan meet u aan de linkerarm.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Bij iemand met orthostatische hypotensie kan de bloeddruk in liggende houding normaal of zelfs hoog zijn, maar wanneer iemand gaat staan daalt de bloeddruk. Een lichte daling veroorzaakt geen klachten, maar als de bloeddrukdaling meer dan 20 mmHg is in staande houding, is er sprake van ''orthostatische hypotensie''.
Water houdt je bloeddruk op peil
Een hoge bloeddruk is ongezond. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die voldoende water drinken een lagere bloeddruk hebben.
U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. Bij mensen boven de 70 jaar is in rust een bovendruk van maximaal 150 nog gezond.
De richtlijn voor de bloeddruk bij ouderen is daarom anders dan bij jongere mensen. Bij gezonde mensen van boven de 60 jaar wordt over het algemeen een bloeddruk van 160/90 mmHg aangehouden als te hoog. Bij gezondheidsklachten kun je het beste met de huisarts overleggen wat voor jou gezonde bloeddrukwaarden zijn.