Soepen in blik- en poedervorm bevatten immers enorm veel zout en bewaarmiddelen, en vaak wordt er ook room in poedervorm aan toegevoegd om het geheel te binden. Hoewel de caloriewaarden nog steeds laag kunnen liggen is instant- of bliksoep dus echt niet zo gezond.
Soep is een goedkoop, gezond en snel alternatief voor een warme maaltijd. Wie kiest voor een lekkere kom soep als lichte snack, vermijdt dat hij tussendoor gaat snoepen. Groentesoep bevat weinig calorieën, vetten en cholesterol. Zo bevat een portie groentesoep (250 ml) maar 65 kcal!
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Het binnenkrijgen van deze stof is echt niet gelijk ziekmakend, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
dossier Soep is een goede manier om kinderen groenten te doen eten of te laten wennen aan de smaak van diverse groenten, maar ook voor volwassenen is dagelijks een tas soep drinken een goed idee.
Niet dat een zakje soep even gezond is als een stuk fruit, maar als afwisseling kan het af en toe zeker. Volgens het voedingsinformatiecentrum bevat een gezond tussendoortje niet meer dan 100 à 150 calorieën. Kania van Lidl is de energierijkste: 100 kcal per zakje - mooi binnen de grenzen dus.
In een Amerikaanse studie is bewezen dat kippensoep de ontsteking van de bovenste luchtwegen kan verlichten, wat ervoor zorgt dat je plots minder last zult hebben van een verstopte neus, hoesten en andere verkoudheidskwaaltjes. De reden hiervoor is eenvoudig.
Niet laten koken
Het is erg belangrijk dat je een soep nóóit laat koken. Op deze manier verliest hij namelijk zijn smaak.
Soep is een lekker en gezond tussendoortje, maar kan ook als complete maaltijd (als je er volop groenten in stopt en ook eiwitten als gekookt ei, peulvruchten, vlees, vis of kip). Soep is handig om, in de vriezer, achter de hand te hebben. Ideaal na een drukke werkdag of bij onverwachts bezoek rond lunchtijd.
Soep zit boordevol vitaminen en vezels
En da's belangrijk, want voedingsvezels hebben een positief effect op de werking van je darmen, je cholesterol en je bloedsuikerspiegel. Bovendien zorgen ze ervoor dat je je verzadigd voelt, zodat je niet snel naar (ongezonde) snacks zal grijpen.
Soep is een goed idee wanneer je een gevoelige maag hebt
Misschien kun je niet zo goed brood of granen verteren in de ochtend. Wanneer je ziek bent geweest is soep toch ook altijd het eerste dat je begint te eten wanneer je herstellende bent. Terecht, want soep belast je spijsvertering veel minder dan anders voedsel.
In de tomatensoepwijzer van onderzoeksbureau Questionmark kwam Unox Tomatensoep op de laatste plaats te staan. Veel te veel zout, zo vond Questionmark. Dat is nu teruggedraaid: ze bleken een oud etiket te hebben onderzocht. Unilever, waar Unox onder valt, wees het bureau op de ingrediënten van de tomatensoep-in-blik.
Kant-en-klare soep is veel te zout
Gemiddeld bevatten soepen uit blik, pak of zak per 100 ml ongeveer 0,75 gram zout. Van soep eet u al snel 250 ml en dan zit u dus met een bord soep al aan bijna 2 gram zout. En dat terwijl we niet meer dan 6 gram zout per dag binnen zouden moeten krijgen met ons eten.
Soepen in blik- en poedervorm bevatten immers enorm veel zout en bewaarmiddelen, en vaak wordt er ook room in poedervorm aan toegevoegd om het geheel te binden. Hoewel de caloriewaarden nog steeds laag kunnen liggen is instant- of bliksoep dus echt niet zo gezond.
Bij veel allergieën is het dus goed opletten. Met een kop soep krijg je maar liefst 1,7 gram zout binnen, dat is 28% van wat je maximaal binnen zou moeten krijgen (advies is maximaal 6 gram zout per dag). Dus dagelijks om 4 uur een cup a soup en je krijgt waarschijnlijk in al snel meer zout binnen dan goed voor je is.
Een zakje van deze heerlijke Cup-a-Soup Tomaat bevat 61 calorieën per mok. Zoals je van ons gewend bent, besteden wij veel zorg en aandacht aan ons recept en gebruiken wij alleen de beste ingrediënten om de goede smaak te waarborgen.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Onderzoek heeft bewezen dat je echt opknapt van kippensoep. De Joodse gemeenschap zweert al heel lang bij kippensoep als geneesmiddel, niet voor niets wordt het Joodse penicilline genoemd. Het stofje 'carnosine' heeft hier veel mee te maken: het helpt je immuunsysteem om van verkoudheid en griep af te komen.
Tijdens het dieet krijg je gemiddeld 800 tot 1000 calorieën per dag binnen. Dit maakt het een crash dieet. Het is de bedoeling dat je het dieet een week lang volgt. Op deze manier zou je per week 4 tot 7 kilo kwijt raken.
Tijdens het koken gaan er wel wat vitamines verloren, maar koken zorgt er ook voor dat er andere stoffen vrijkomen die ook goed zijn voor de gezondheid. Mensen die regelmatig soep eten, hebben minder last van een hoog cholesterol en overgewicht. Soep bevat, over het algemeen, weinig calorieën en vult toch goed.
Soep is sowieso gezond. Ze bevat meestal groenten en zit dus bomvol vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels. Ga dus voor zoveel mogelijk vitamientjes in je soep als je ziek of verkouden bent.
Koffie en (liefst) thee - en dan wél de variant zonder suiker en melk graag - tellen ook mee in de dagelijkse hoeveelheid water. Soep, bouillon of yoghurt tellen trouwens ook mee als vocht.
Het schuim bevat ook andere vervuilingen als bloedresten of wat dan ook.Dat is niet alleen niet zo fris, maar geeft daarnaast ook vaak een zurige of bittere smaak. Dat wilt u niet. Het is daarom zaak dit laagje wit schuim door afschuimen te verwijderen.
Aardappel als soepverdikker
Zetmeel is een natuurlijk verdikkingsmiddel en doet niets raars met de smaak van je soep. Koks gebruiken deze snelle truc al jaren in bijvoorbeeld een groenterijke linzensoep met bleekselderij.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.