Artrose in de knie is een van de meest voorkomende oorzaken voor invaliditeit onder ouderen. Het risico op invaliditeit ten gevolge van deze vorm van artrose is zelfs te vergelijken met het risico op invaliditeit ten gevolge van hart- en vaataandoeningen. Artrose is ernstiger dan velen denken.
Onder andere de conclusie van een reumatoloog dat de artrose van de handen leidt tot verminderde belastbaarheid. De Raad vindt dat hiermee in de FML (de zogenaamde 'Functionele Mogelijkhedenlijst') rekening is gehouden en dat er meerdere beperkingen zijn opgenomen voor hand- en armgebruik.
'Medicijnen die artrose genezen zijn er niet, maar wel behandelingen die de klachten verminderen en ervoor zorgen dat je kan blijven leven en werken. ' Margreet Kloppenburg benadrukt dat artrose meer is dan kraakbeen dat slechter wordt.
Bij artrose heb je last van pijn, stijfheid en moeite met bewegen. Artrose kan je in 1 gewricht krijgen, maar kan ook in meerdere gewrichten voorkomen. Er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals in de knieën, de heupen, de gewrichten in de nek en onderrug, de duim, de vingers en de grote teen.
Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening. Het is een chronische ziekte; artrose gaat niet meer over. Klachten zijn onder meer (start)pijn en/of (start)stijfheid in het gewricht. Artrose is geen 'gewrichtsslijtage': er is dus wél iets aan te doen!
Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim. Bewegen helpt tegen de pijn. Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
Vermoeidheid. Sommige artrosepatiënten hebben last van vermoeidheid. De oorzaak daarvan kan zijn dat men slecht slaapt door de pijn of doordat het meer energie kost om de dagelijkse handelingen te verrichten met pijnlijke gewrichten.
Artrose is een chronische aandoening waardoor meestal jarenlang medicatie gebruikt moet worden. Vanwege het grote risico op ernstige bijwerkingen gaan steeds meer artrosepatiënten op zoek naar alternatieve behandelingen.
De ernst van artrose wordt met een MRI scan goed zichtbaar. Hierdoor krijgt de behandelend specialist een nauwkeurige diagnose waarmee een gericht behandelplan kan worden gestart. Op een MRI van Privatescan zijn de botten, gewrichten, kraakbeen, banden en pezen en omliggende weefselstructuren te zien.
Verloop en prognose
Meestal worden uw klachten langzaam erger, maar in het algemeen wisselen perioden van meer klachten af met rustigere perioden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat artrose in de handen en knieën vaak te maken heeft met overgewicht.
Sporten kunt u beter helemaal niet meer doen als u eenmaal artrose heeft aan een gewricht dat u daarmee belast. Want bij het sporten is de kans op overbelasten aanzienlijk aanwezig. U zult bij het sporten soms onverwachtse bewegingen (moeten) maken, waarbij er misschien extra schade ontstaat in de gewrichten.
De meeste mensen doen niet de hele dag exact hetzelfde in hun werk. Zij wisselen computerwerk af met bijvoorbeeld tijd in het archief of op een productievloer. Als u artrose heeft, moet u goed nadenken over deze afwisseling. Wissel zitten af met staan en wissel klein gedetailleerd werk af met grof tilwerk.
Voor het stellen van de diagnose artrose, kan over het algemeen worden volstaan met een lichamelijk onderzoek. Hierbij let de arts op de pijn en de beperkingen bij het bewegen van het gewricht, de stand van het gewricht, drukpijn, en of het gewricht opgezet en warm is. Ook extreme vermoeidheid kan op artrose wijzen.
Hoe verloopt artrose? Artrose is een chronische gewrichtsaandoening die in de loop der jaren geleidelijk verergert. Soms is maar een gewricht aangedaan, soms zijn vele gewrichten pijnlijk en stijf. De aandoening verloopt bij iedereen weer anders en kan per gewricht verschillen.
Slijtage van dit kraakbeen is een natuurlijk proces en komt vooral voor op oudere leeftijd. Artrose daarentegen is een reumatische aandoening aan het (gewrichts)kraakbeen en kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Artrose is een van de meest voorkomende chronische gewrichtsziekten.
Artrose ontstaat meestal geleidelijk en neemt langzaam toe met de leeftijd. De aandoening kan jaren stabiel blijven, maar er zijn uitzonderingen. Wie bijvoorbeeld een breuk in een gewricht heeft gehad, kan in enkele jaren tijd ernstige artrose ontwikkelen.
De invloed van weersomstandigheden bij Artrose
Warmte zorgt voor een betere doorbloeding bij hogere temperaturen. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht. In de winter is de doorbloeding slechter, waardoor gewrichten eerder pijnlijk aanvoelen.
Pijn bij artrose wordt meestal behandeld met een pijnstiller. Als deze onvoldoende werken, kan uw arts in zeldzame gevallen capsaïcine crème voorschrijven.
De verspreiding van artrose voorkomen is lastig; voldoende bewegen is het advies van artsen. Een gedoseerde vorm van beweging helpt het gewricht soepel te houden. Zwemmen en wandelen zijn goede sporten, maar gewricht belastende sporten zoals hardlopen en tennis kunt u het best vermijden.
Psychosociale factoren, zoals stress, angst en depressie kunnen een belangrijke versterkende rol spelen. Andere klachten zijn: Osteofyten en de afname van het gewrichtskraakbeen veroorzaken mechanische veranderingen van het gewricht, waardoor er bewegingsbeperking ontstaat.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
De leeftijdsgrens voor artrose gaat gestaag omlaag. Werden tot voor kort vooral mensen vanaf 55 jaar met deze aandoening gediagnosticeerd, tegenwoordig melden ook steeds meer jongeren in de leeftijdsgroep van 35-45 jaar zich met versleten gewrichten bij de orthopeed.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Alcohol bevat veel purine, wat de aanmaak van urinzuur stimuleert. Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen botten en wervels. Alcohol is af te raden als je last hebt van artrose. Je kan best veel drinken, maar liefst geen alcohol.
Soms wordt fibromyalgie verward met artrose. Het verschil tussen deze aandoeningen is echter dat de klachten bij artrose worden veroorzaakt door het achteruitgaan en uiteindelijk verdwijnen van het kraakbeen, wat bij fybromyalgie niet het geval is. Wel vallen beide aandoeningen onder de verzamelnaam reuma.