Deze horeca-activiteiten mogen zonder exploitatievergunning plaatsvinden: hotels met horeca-activiteiten uitsluitend voor hotelgasten. alcoholvrije horeca in winkels (maximaal 20 procent of 20m2 van het oppervlakte) zonder terras. horeca in grootschalige tuincentra en warenhuizen.
Drank- en horecavergunning / Alcoholvergunning
Als je alcoholhoudende dranken schenkt, moet je als ondernemer in het bezit zijn van een Alcoholvergunning / Drank- en Horecavergunning (DHW-vergunning). Dit is een vergunning op basis van de Alcoholwet die je bij de gemeente moet aanvragen.
Een drank- en horecavergunning is verplicht voor alle ondernemers in de horeca. Dat geldt voor ondernemers die met hun zaak winst willen maken. Maar bijvoorbeeld ook voor sportverenigingen en stichtingen (paracommerciële horeca) die drank schenken.
U heeft geen vergunning nodig om bier, wijn, port en sherry via een webshop te verkopen. Heeft u geen slijterij of andere winkel? U mag dan alleen bier, wijn, port en sherry op bestelling afleveren vanuit een afgesloten ruimte waar geen klanten mogen komen.
U hebt een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als klanten direct eten en drinken bij u in uw horecazaak kunnen consumeren. Het gaat dus om horecazaken, maar ook om sportkantines. Ook voor het plaatsen van gokkasten of speelautomaten hebt u deze vergunning nodig.
Een alcoholwetvergunning kost € 356,75. Dit bedrag moet u ook betalen als u de vergunning niet krijgt.
In de meeste gemeenten moet je voor je restaurant beschikken over een exploitatievergunning. Deze vergunning wordt verstrekt door de gemeente. De kosten voor een exploitatievergunning variëren van € 500 tot een paar duizend euro.
De kosten bedragen voor: Aanvragen vergunning: € 459,55. Wijziging vergunning door bouwtechnische veranderingen of verandering ondernemingsvorm: € 165,50. Toevoegen leidinggevende(n): € 165,50.
Voor alle winkels en horeca-afhaalpunten die alcohol verkopen, geldt een verbod op de verkoop van drank na 20.00 uur 's avonds. Bestellen van alcohol online mag wel na die tijd. Je mag dit alleen tot 6.00 uur niet laten bezorgen.
Deze horeca-activiteiten mogen zonder exploitatievergunning plaatsvinden: hotels met horeca-activiteiten uitsluitend voor hotelgasten. alcoholvrije horeca in winkels (maximaal 20 procent of 20m2 van het oppervlakte) zonder terras. horeca in grootschalige tuincentra en warenhuizen.
Als je jouw broodjeszaak wilt openen, gelden er een aantal eisen en voorwaarden. Zo heb je te maken met milieuregels, brandveiligheid en een exploitatievergunning. Voor brandveiligheid en exploitatie kun je een vergunning bij jouw gemeente aanvragen.
Vraag een exploitatievergunning horecabedrijf aan
U heeft een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als klanten eten en drinken in uw restaurant of café. Soms is er geen exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Bijvoorbeeld voor een afhaalrestaurant of bedrijfskantine. Dit verschilt per gemeente.
In deze categorie zitten de horecabedrijven waarbij de exploitatie primair is gericht op het verstrekken van dranken voor gebruik ter plaatse en die voor een goed functioneren ook een gedeelte van de nacht geopend zijn.
Om oneerlijke concurrentie met de horeca te voorkomen krijgen buurthuizen die een bar in eigen beheer hebben daarom meestal een drank- en horecavergunning met beperkingen. De wet (artikel 4) noemt een drietal beperkingen.
110 liter bier. 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter bubbeltjeswijn als champagne, prosecco of cava. 20 liter lichte likeur of likeurwijn zoals sherry en port (maximaal 22% alcohol) 10 liter sterke drank, zoals wodka, whisky en rum (meer dan 22% alcohol)
Bestuurders van voertuigen zoals auto's, motoren en scooters mogen maximaal 2 glazen alcohol (maximaal 0,5 promille alcohol). Bestuurders die net hun rijbewijs hebben mogen minder dan 1 glas alcohol (maximaal 0,2 promille alcohol). Tussen 06.00 en 21.00 uur mogen televisie en radio geen reclame over alcohol uitzenden.
Voor alle winkels en horeca-afhaalpunten die alcohol verkopen, geldt een verbod op de verkoop van drank na 20.00 uur 's avonds. Bestellen van alcohol online mag wel na die tijd. Je mag dit alleen tot 6.00 uur niet laten bezorgen.
De drank- en horecavergunning is niet gebonden aan een geldigheidstermijn. De vergunning blijft geldig totdat er een nieuwe of gewijzigde vergunning wordt verstrekt, de vergunning vervalt of wordt ingetrokken.
Aan welke eisen moet je voldoen om toestemming te verkrijgen tot het schenken van drank? De onderneming staat ingeschreven bij de kamer van koophandel. Het pand voldoet aan inrichtingseisen voor hoogte, oppervlakte, ventilatie en de aanwezigheid van toiletten.
Sterke drank verkopen mag alleen in een drankwinkel of slijterij. U hebt dan een Alcoholwetvergunning voor het slijterijbedrijf nodig. Met deze vergunning mag u sterke drank verkopen met ten minste 15 procent alcohol. Klanten mogen de drank niet in uw winkel opdrinken of proeven.
Voor veel beroepen is een diploma nodig, maar om directeur te worden hoef je alleen naar de Kamer van Koophandel. Je kunt zelfstandig ondernemen zonder opleiding, vergunning, of papieren.
Horeca categorie 5
Onder categorie 5 worden de 'zwaarste' horecagelegenheden geschaard, namelijk de discotheken, dancings, nachtclubs en zalencentra.