U heeft een buikoperatie gehad en hierbij is helaas een complicatie opgetreden. Deze complicatie noemen we een fascie-dehiscentie of een platzbauch.
Dit kan ontsierend zijn maar is zelden gevaarlijk, omdat de breukpoort vrijwel altijd zo wijd is dat inklemming geen gevaar is. Als de breukpoort klein is, is er wel degelijk gevaar dat bijvoorbeeld de darm gekneld geraakt en blijft. Hevige buikpijn: onmiddellijk de arts raadplegen.
Bij een littekenbreuk gaat het buikvlies en wat buikinhoud (meestal vetweefsel, soms een stukje darm) uitpuilen. Het komt dan als het ware door de breukpoort naar buiten. Een littekenbreuk kan slechts enkele millimeters groot zijn en toch al veel (pijn) klachten veroorzaken.
Hoe lang dit duurt, hangt af van de grootte van de littekenbreuk. Dit kan 1 - 7 dagen zijn, maar vaak is dat al na 1 - 3 dagen. Als u naar huis toe mag, krijgt u een afspraak mee. Als u met een kijkoperatie (laparoscopie) bent geopereerd, hoeven er meestal geen hechtingen te worden verwijderd.
Een littekenbreuk is een onderbreking in de spierlaag van de buikwand. De meest voorkomende oorzaak van het ontstaan van een littekenbreuk is dat de buikwand na een vorige operatie niet goed is genezen. Dat kan zijn gebeurd door een bloeduitstorting, eventueel samen met een ontsteking.
De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen (zware boodschappentassen, vuilniszakken). Licht huishoudelijk werk zoals koken, afwassen kunt u geleidelijk weer gaan doen. Stop als u merkt dat u moe wordt! De eerste drie weken mag u niet fietsen.
Het is belangrijk om bij interne druk op de wond (bijvoorbeeld bij persen, niezen of hoesten) tegendruk te geven, door de wond met de hand of met een kussentje te ondersteunen. Zodra de pleisters verwijderd zijn mag u weer douchen. U mag dan echter nog niet in bad.
Artsen in twintig ziekenhuizen voeren gevaarlijke operaties uit, terwijl ze daarvoor volgens de normen te weinig ervaring mee hebben. Dat concludeert de Consumentenbond in een onderzoek dat gisteren is gepresenteerd. Het gaat om gevaarlijke operaties aan de aorta (buikslagader) en de slokdarm.
Wat zijn de symptomen van een buikwandbreuk? Een buikwandbreuk presenteert zich doorgaans door een zwelling. Bij sommige mensen kan het zijn dat de zwelling niet te voelen is door bijvoorbeeld een forse onderhuidse vetlaag. Een buikwandbreuk kan klachten geven van een onaangenaam gevoel.
Een buikwandbreuk ziet er over het algemeen uit als een zwelling. Afhankelijk van de hoeveelheid organen die naar buiten stulpen, kan de zwelling groter of kleiner zijn. Als de breuk groot is en er beklemming ontstaat, kan een buikwandbreuk pijn doen of klachten veroorzaken.
Op volwassen leeftijd herstelt een buikwandbreuk meestal niet meer vanzelf. Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort.
Als u geen klachten heeft, is geen behandeling nodig. Vaak helpt het dragen van een corset. Als u wel klachten heeft, is een operatie nodig. De arts brengt met een kijkoperatie of een open buikoperatie de uitstulping weer binnen het buikvlies.
Uw specialist heeft voorgesteld uw buikwandbreuk te opereren. Hij maakt de breuk dicht en verstevigt de buikwand eventueel met een stukje kunststof. De operatie gebeurt via een snee in uw buik (open methode) of een kijkoperatie (laparoscopisch/endoscopisch).
Een buikwandbreuk kan pijnklachten geven, klachten bij bewegen of een ontsierende zwelling van de buik geven. Soms bestaat er ook een risico op beklemming van de breuk.
Een buikbreuk (ook: hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand (breukpoort). De breuk is herkenbaar aan een zwelling ter plaatse. Een breuk kan verschillende oorzaken hebben.
Verschijnselen bij een littekenbreuk zijn: Een bult of zwelling op de plaats van de breuk. Een pijnlijk, branderig gevoel. Wanneer de breuk bekneld raakt, verergert de pijn en heeft u mogelijk rugklachten.
De inhoud van de navelbreuk bestaat meestal uit vetweefsel, dit zal geen levensbedreigende situatie geven. Bij grotere breuken kan de inhoud ook uit een deel van de darmen bestaan. Wanneer de darm in de breuk bekneld raakt, ontstaat wel een gevaarlijke situatie.
Een bovenbuikbreuk komt vaker voor bij mannen. Meestal geeft deze breuk geen klachten, maar soms kan het pijn doen. Meestal zit er alleen vetweefsel in de breukzak. Daarom heeft een beklemming geen ernstige gevolgen.
De opening of verzwakking in de buikwand kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Uitrekking kan optreden in het verloop van het leven bijvoorbeeld door zwaar tillen, toename in lichaamsgewicht, persen bij bemoeilijkte stoelgang, veel hoesten, enzovoorts. De breuk wordt dan groter.
Een bypassoperatie is een zware operatie die vaak wordt uitgevoerd. De operatie verloopt meestal zonder problemen en duurt ongeveer 4 uur. Vaak blijft een patiënt iets langer dan een week in het ziekenhuis. Daar start meteen de revalidatie.
Voor deze ingreep moet u rekenen op zeven dagen opname. Na zes weken bent u meestal weer volledig hersteld van de operatie. Het kan tot een jaar duren voor u zich pas echt weer de oude voelt. Regel goede nazorg voor uzelf in de zes weken na de operatie.
Bij ruim één op de vijf operaties worden er nog fouten gemaakt. Vooral betere communicatie kan dit volgens Patiëntenfederatie Nederland ondervangen. Patiëntenfederatie Nederland heeft 955 mensen bevraagd die in de afgelopen twee jaar een operatie ondergingen.
Een buikwandcorrectie, het verwijderen van overschot aan buikhuid en onderhuids vet, is een uitgebreide operatie. Daarom vergt een buikwandcorrectie ook een behoorlijke herstelperiode , die meestal 6 tot 8 weken duurt. Het is van belang dat u na de ingreep voldoende rust neemt en uw lichaam niet te veel (over) belast.
Een buikwand- of littekenbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. De bovenbuikbreuk zit in de buikwand precies in de middenlijn van de bovenbuik. Bij deze breuk komt meestal geen buikinhoud naar buiten, maar alleen vetweefsel. De breuk komt vaker voor bij mannen.
Buikpijn rond de navel, hangt vaak samen met een aandoening van de dunne darm: een ontsteking, zoals de ziekte van Crohn, besmetting met een parasiet of bacterie. Bacteriële infectie.