In het Nieuwe Testament duidt 'evangelie' op de 'goede boodschap' die door Jezus Christus is verkondigd. 'Evangelie' is in de christelijke traditie bovendien de aanduiding van een boek dat de grote betekenis van Jezus' levensloop voor het heil van de mensen schetst.
Veel uitleggers nemen aan dat Marcus het oudste evangelie is. In deze tekst zou voor het eerst allerlei overgeleverd en in kleine bundels verzameld 'evangeliemateriaal' zijn samengevoegd tot een groter inhoudelijk geheel. Het evangelie van Marcus vormt als zodanig een mijlpaal in de traditie.
De kern van het Nieuwe Testament bestaat uit de vier evangeliën die werden geschreven door Johannes, Lucas, Marcus en Matteüs. Ze hadden het leven van Jezus van dichtbij meegemaakt en hebben de belangrijkste verhalen op schrift gezet. Johannes en Matteüs waren twee van de apostelen van Jezus.
Het woord 'evangelicaal' staat voor 'het Evangelie centraal stellend'. 'Evangelie' betekent volgens de evangelicals: "Wie Jezus gelooft en navolgt, is gered". In het evangelicalisme is de persoonlijke band met Jezus allesbepalend voor het bereiken van geluk, hier en in het hiernamaals.
Het Thomas-evangelie is een van de teksten die werden teruggevonden in 1945 bij Nag Hammadi. Anders dan de evangeliën uit het Nieuwe Testament bevat het Thomas-evangelie geen levensgeschiedenis van Jezus. De tekst bestaat uit 114 losse uitspraken van Jezus, zogenoemde logions.
Het Evangelie van Thomas, niet te verwarren met het Kindheidsevangelie van Thomas, is geschreven tussen 130 en 160 in het Koptisch. Het is kort en het bekendste apocrief; het bestaat uit 114 uitspraken (logia) die van Jezus zouden zijn. Evangelie van Filippus waarschijnlijk geschreven door een leerling van Valentinus.
De gnostiek is een vroegchriste- lijke stroming uit de eerste eeuwen van onze jaartelling. Kernthema van de gnostiek is dat de mens vergeten is wie hij in werkelijkheid is. Jezus is in de gnostische teksten een bood- schapper die de mens oproept zich- zelf te herinneren: "Sta op en herinner jezelf."
Evangelisch betekent letterlijk in overeenstemming met het Evangelie. Verschillende christelijke stromingen hebben zich in de geschiedenis met de term evangelisch geassocieerd.
Ondanks grote interne verschillen hadden de protestanten hun afkeer van het katholicisme gemeen. Ze waren het niet eens met de visie dat de kerk God vertegenwoordigt en tussen God en de gewone gelovige staat. Volgens de protestanten staat elk mens rechtstreeks in contact met God.
Evangelischen leggen meer dan traditionele protestanten de nadruk op de persoonlijke kant van het geloof. "In de evangelische manier van geloven is er volop aandacht voor persoonlijke keuze en innerlijke beleving. De herontdekking van de zintuigelijkheid van het geloof sluit nauw aan bij de huidige belevingscultuur."
Een centraal thema van het evangelie is immers de verhouding tussen joden en christenen. De hoofdgedachte van het Matteüsevangelie is dat Jezus Messias is, Zoon van David. In Jezus zijn de woorden van de profeten uit het Oude Testament tot volle betekenis gekomen.
Het evangelie van Marcus is het eerst geschreven, omstreeks het jaar 70. Dit geschrift is voor een groot deel in bewerkte vorm overgenomen in de evangeliën van Matteüs en Lucas, die waarschijnlijk omstreeks het jaar 80 of 90 geschreven zijn.
Jehovah's Getuigen geloven in een almachtige God, Jehovah. Voor het Wachttorengenootschap is Jezus Christus het grootste voorbeeld. Hij is de eerste die de medemens bekeerd heeft en is de grootste Getuige, maar hij is geen goddelijkheid.
Meest gezocht. De kwalificatie apocrief wordt gebruikt voor religieuze geschriften waarvan de heiligheid, de authenticiteit of het gezag niet wordt erkend. Het bijvoeglijke naamwoord 'apocrief' komt van het Griekse αποκρυφος (apokruphos).
De bekendste boeken uit het tweede testament zijn de VIER EVANGELIES: Marcus, Matteüs, Lucas en Johannes. Het woord evangelie betekent: "Blijde Boodschap". Voor alle duidelijkheid: de evangelisten zijn niet de apostelen en zijn ook geen leerlingen van Jezus.
Letterlijk betekent 'apostel' dus: 'iemand die is weggezonden', 'iemand die eropuit is gestuurd' of gewoonweg 'gezondene'. Dat 'apostel' in het Latijn en veel moderne talen onvertaald is gebleven, heeft te maken met de Bijbelse betekenis: Jezus stelde twaalf mannen aan die Hij uitzond om Hem te representeren.
Bij de protestanten staat de bijbel centraal. Volgens hen staat elk mens rechtstreeks met god in contact. Vanaf de 16e eeuw werden steeds meer mensen protestant. Deze mensen wilden zonder tussenkomst van de kerk (en de staat) kunnen geloven.
Het zijn net 2 verschillende stromingen. Over het algemeen is hervormd wat zwaarder.
DEN HAAG - René de Reuver (1959) is donderdag door de generale synode (landelijke kerkvergadering) benoemd tot scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De scriba is de landelijk secretaris van de kerk.
Naast financiële voorspoed mogen gelovigen ook spirituele groei en fysieke gezondheid verwachten. Zo zijn er zelfs ware 'genezingsdiensten', waarbij iedereen die ziek is, naar voren mag gaan voor gebed, met de hoop op genezing. Op deze manier leren gelovigen als het ware te bidden met hun portemonnee.
Reformatorisch verwijst naar de Reformatie van de zestiende eeuw en de Nadere Reformatie van de zeventiende eeuw. Sinds de jaren zeventig van de 20e eeuw wordt de term (ook afgekort als refo) in Nederland vooral gebruikt als zelfaanduiding door organisaties uit de bevindelijk-gereformeerde zuil.
Samenvattend: het begrip gnosticus is een verzamelnaam voor vroeg-christenen die Jezus Christus als een profeet zagen en die geloofden in een individuele strijd tegen het kwaad door de wereld af te wijzen. Zij zagen de wereld als de Hel op aarde.
Gevoelsstoornissen omvatten zowel vitale als gnostische, perceptieve (bewuste) en reflexmatige (onbewuste) stoornissen van pijn-, temperatuur- en aanrakingszin, tastzin, vibratie- en bewegingszin. Bij lichamelijk onderzoek worden de aard en lokalisatie van deze stoornissen vastgelegd.
De banen van de gnostische sensibiliteit kruizen pas in de medullo oblongata. De banen van de vitale sensibiliteit kruizen direct na binnenkomst in het ruggenmerg over de midline heen. Het eerste neuron is het neuron die afkomstig is van de receptor. Deze synapteert vervolgens over naar een 2e neuron.