Groene stroom is meestal duurder dan grijze stroom. Zeker als de stroom in Nederland opgewekt is. Omdat de vraag naar Nederlandse stroom toeneemt, is de prijs van Nederlandse garanties van oorsprong gestegen.
Het verschil zit 'm vooral in de manier van opwekken en dat heeft invloed op de prijs. Groene stroom is stroom die we opwekken uit duurzame bronnen als de zon, wind en water. Bij de productie van onze groene stroom komt geen CO2 vrij. Het gebruik van groene stroom is dan ook niet slecht voor het milieu.
Groene stroom is niet of nauwelijks duurder dan grijze stroom. Tussen energieleveranciers zijn er verschillen in prijs. Het loont om prijzen te vergelijken. De prijs van groene stroom op basis van Nederlandse windenergie en biomassa kan hoger zijn dan de prijs van groene stroom op basis van waterkracht uit Scandinavië.
De prijs komt tot stand door de afstemming van de totale vraag en aanbod op de elektriciteitsmarkt via de EPEX-beurs. Elk uur wordt bepaald hoeveel stroom er nodig is en hoeveel kolen-, gas- en kerncentrales en zonne- en windparken kunnen leveren. Daaruit rolt een prijs, waarvoor de aanbieders elektriciteit leveren.
Nadelen van groene energie
Als er bijvoorbeeld veel windmolens worden gebouwd om groene energie te leveren dan nemen ze ruimte in beslag en zorgen ze voor schaduw. Op die manier kunnen ze natuurgebieden aantasten. Daarnaast gaan er jaarlijks heel veel vogels dood doordat ze in windmolens vliegen.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Zonnepanelen plaatsen is zowel nu als in de toekomst interessant en nog altijd rendabel. Door de afgebouwde salderingsregeling zul je wellicht geld verliezen, maar dat neemt per jaar heel weinig af, waardoor je jouw zonnepanelen-installatie nog steeds binnen 5 jaar kunt terugverdienen.
Het antwoord is dus eigenlijk heel erg simpel: gas is duurder. Gas betaal je per m3 aan Essent en stroom per kWh. En bij welke energieleverancier je zit, je betaalt altijd meer voor gas dan voor stroom. Bovendien is de energiebelasting vanuit de overheid ook hoger op gas dan op stroom.
Windenergie, zonne-energie en waterkracht zijn veruit de schoonste manieren van duurzame energie opwekken. Of biomassa wel zo duurzaam is, wordt nog veel over gediscussieerd. Biomassa heet duurzame energie omdat de bron hernieuwbaar is.
Al onze klanten, thuis en in het MKB, ontvangen binnen enkele jaren 100% groene stroom uit Nederland. Ook investeren we in de opwek van groene stroom uit zon en wind.
Zo hoort energiedirect.nl dus altijd tot de goedkoopste energieleveranciers van Nederland.
Het tarief van een kWh stroom varieert in 2022 tussen de 15 en 62 cent, afhankelijk van je contract. Daarvan is 8 cent voor de energiebelasting en ODE, en de rest voor de elektriciteit zelf (de marktprijs). De energiebelasting en ODE waren vorig jaar hoger, 15 cent per kWh.
Die vergoeding stijgt op 1 januari 2022 van 0,044 euro per kWh naar 0,064 euro per kWh.
Een andere factor waarom het voor Nederland lastiger is over te stappen op duurzame energie dan voor sommige andere Europese landen, heeft te maken met de ligging. Nederland heeft relatief weinig zonuren (zonne-energie), nauwelijks hoogteverschillen (waterkracht) en minder ruimte voor windmolens (windenergie).
Dit zijn de groenste energieleveranciers
Dat zijn: Energie vanOns, om | nieuwe energie, Powerpeers, Pure Energie en Vrijopnaam. En er zijn ook nog eens 5 stroombedrijven die boven een 9 scoren: Energy Zero, Greenchoice, HVC Energie, EasyEnergy en VandeBron.
Windmolens op land zijn de op één na goedkoopste vorm van duurzame energie. Alleen aardwarmte is iets goedkoper. Windmolens op land gebruiken meestal maar zo'n 4 cent per kWh subsidie. Fossiele industrie daarentegen ontvangt juist enorm veel subsidie.
Voordelen van duurzame energie
Minder vervuiling van de aarde dan bij gebruik van fossiele brandstoffen. Lagere kosten voor uw energieverbruik. Zonnepanelen leveren de stroom voor uw huishouden. Meer duurzame energie betekent minder verbruik van beperkt beschikbare fossiele brandstoffen.
De energiebronnen van de toekomst bestaan voor Nederland vooral uit zonne- en windenergie, aangevuld met bijvoorbeeld aardwarmte en groen gas. Pieken en dalen vangen we op met innovatieve oplossingen voor opslag, zoals batterijen en groene waterstof.
Bij het opwekken van zonnestroom komen geen milieuvervuilende stoffen of broeikasgassen vrij. Met een set van 10 zonnepanelen op je dak bespaar je 1.400 kilo CO2 per jaar. Er komt wel wat CO2 vrij bij de productie van zonnepanelen, want daar is energie voor nodig en die komt meestal nog uit fossiele brandstoffen.
Mensen die een uitkering ontvangen, krijgen deze compensatie (als het goed is) in het eerste kwartaal van 2022 op hun rekening. De uitbetaling gaat via de gemeente waarin je woont; deze weet of je een uitkering krijgt of niet. Kom je in aanmerking, maar zit je niet in de bijstand? Meld je dan aan bij de gemeente.
Het is misschien wel het grootste misverstand in zonnepanelenland: het idee dat zonnepanelen in de winter helemaal niets opleveren. Een zonnesysteem draait op de zon, maar niet op de warmte ervan. Juist het licht van de zon wordt omgezet in energie. Ook op minder zonnige dagen doen zonnepanelen dus gewoon hun werk.
Want met het toenemend aandeel van zonne-energie is het stroomaanbod 's nachts veel lager dan vroeger. Dus wen er nu vast aan en zet je wasmachine en afwasmachine vanaf morgen vooral midden op de dag aan.
Zonnepanelen kopen in 2023
Als je in 2023 zonnepanelen koopt, profiteer je nog tot eind 2024 van 100 procent salderen. Daarna wordt het elk jaar wat minder.