De leidingen die u kunt isoleren zijn de waterleidingen en cv-leidingen. Waarom deze twee leidingen? Allereerst de cv-leiding: deze zorgt ervoor dat er warm water naar uw radiatoren gaat, wanneer deze eerst door een koude ruimte gaat verliest deze al een deel van zijn warmte.
Leidingenisolatie en warm tapwater
Let hierbij wel op dat u alleen circulatieleidingen isoleert. Het isoleren van andere leidingen van het warme tapwater is niet verstandig. Normale leidingen moeten namelijk zo snel mogelijk afkoelen om legionella in de leidingen te voorkomen.
Uit vele onderzoeken en testen blijkt dat leidingisolatie zinvol helpt tegen warmteverlies. Buisisolatie bespaart tot ongeveer 2 euro per meter per jaar (dat is 3 m³ gas). Als je weet dat buisisolatie ongeveer 1 tot 2 euro per meter kost, is het duidelijk dat dit een hele slimme en rendabele investering is.
Er zijn twee types buisisolatie: één met en één zonder sluiting. Het type met sluiting heeft een plakrand en werkt makkelijker, maar is iets duurder. Met buisisolatie zonder plakrand ben je goedkoper uit, maar daarbij moet je wel zelf alle naden dicht tapen. Je hebt hier speciale buis isolatietape voor.
De koudwaterleiding dient geïsoleerd te worden om condens te voorkomen en opwarming te vermijden. Condensvorming kan corrosie, lekkage en schade aan inventaris, opgeslagen meterialen of plafonddelen of gebouwconstructies veroorzaken. Meerdere isolatiematerialen zijn geschikt voor de isolatie van koudwaterleidingen.
Oorzaak 1 legionella: koud water dat opwarmt
Bij hoge temperaturen vanaf 55 graden – die in een goed functionerende warm waterleiding wel worden gehaald – wordt het de bacterie te heet en sterft hij af. Dit zorgt ervoor dat legionella in een koud waterleiding veel vaker voorkomt dan in een warm waterleiding.
De leidingen die u kunt isoleren zijn de waterleidingen en cv-leidingen. Waarom deze twee leidingen? Allereerst de cv-leiding: deze zorgt ervoor dat er warm water naar uw radiatoren gaat, wanneer deze eerst door een koude ruimte gaat verliest deze al een deel van zijn warmte.
Bij een radiator met één plaat is het beter om geen radiatorfolie aan de radiator plakken. Bevestig de radiatorfolie in dit geval aan de muur, omdat je anders de plaat inpakt en hierdoor de warmteafgifte van de radiator aan de ruimte beperkt.
Liggen de verwarmingsbuizen heel dicht naast elkaar? Isoleer deze buizen dan samen. U kunt hiervoor repen glaswol of steenwol gebruiken die u met ijzerdraad om de buizen vastzet. Let ook op de bevestigingspunten van de verwarmingsbuizen.
Radiatorfolie is een soort zilverfolie dat je tegen de muur of aan de achterkant van een radiator aanbrengt. Dit folie werkt door de straling van de radiator te reflecteren.
Zoals bijvoorbeeld bij een kruipruimte of zolder waar een cv-buis loopt. Door het isoleren van leidingen krijgt u de warmte alleen daar waar u het hebben wilt. Daarnaast voorkomt het ook geluidsoverlast van het tikken van leidingen. Dit scheelt heel wat stookkosten en ergernissen in de winter!
Buisisolatie wordt gebruikt voor het isoleren van leidingen (leidingwerk en buizen). Buisisolatie wordt om het leidingwerk geplaatst en middels een plakstrip dicht gemaakt. Het is een makkelijk te plaatsen isolatiemateriaal waarmee u ook meteen energie bespaart.
Ook isolatie kan dan niet verhinderen dat het koude water plaatselijk opwarmt. Voorkom kruisingen en leg warme en koude waterleidingen in een vloer het liefst 0,75 meter uit elkaar. De enige goede oplossing is dus: voorkom kruisingen en leg warme en koude waterleidingen in een vloer het liefst 0,75 meter uit elkaar.
Als jouw waterleidingen en kruipruimte niet geïsoleerd zijn, dan heb je een grote kans dat in de winter jouw waterleidingen zullen bevriezen. Bij nachtvorst zal de temperatuur in de kruipruimte door tocht en vocht snel afnemen. Als je dit probleem hebt, dan kun je natuurlijk altijd de loodgieter inschakelen.
Radiatorfolie houdt stralingswarmte tegen
Radiatorfolie is gewoon een soort aluminiumfolie. En elke padvinder weet dat aluminiumfolie goed werkt om bananen of aardappels te poffen op een kampvuur zonder dat je eten aanbrandt.
Een gewone radiatorfolie heeft wel een warmteweerstand en kan daarom niet achterop de radiator geplaatst worden.
Radiatorfolie: verminder je gasverbruik. Bij veel radiatoren gaat een deel van de warmte verloren door de buitenmuren. Met radiatorfolie hou je de warmte binnen. Zo hoeft je cv-ketel minder hard te werken en bespaar je flink op gas.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Isolatieparels (spouwmuur) of PIR platen (dak) zijn goed in warmte vasthouden, maar matig als geluidswerende isolatie.
Wanneer je de buis in de grond wilt leggen, graaf je een geul van minimaal 30-35 cm diep. Maak daarbij de eventuele graszoden voorzichtig los van de grond zodat je ze goed terug kunt plaatsen. Wil je de waterleiding tegen vorst beschermen dan dien je de geul minimaal 80 cm diep te graven.
Leidingen isoleren met glaswol en polyethyleenschuim
Glaswol wikkel je in stukken rond de buizen en kleef je vast met tape of ijzerdraad. Voor isolatie met polyethyleenschuim kan je speciale buisisolatie gebruiken die je heel eenvoudig over de buizen kan klikken.
De tyleen waterleiding is te herkennen aan een blauwe streep aan de buitenzijde van de tyleenslang. De tyleen waterleiding wordt met name gebruikt voor een waterleiding buiten het huis. Omdat u graag het water wilt drinken is het belangrijk om een tyleenslang te nemen die voorzien is van het KIWA keurmerk.