Voeding uit een potje is handig als je een keer weinig tijd hebt of onderweg bent. Het bevat de voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Een nadeel is wel dat de smaken meestal gemengd zijn.
Kant en klare potjesvoeding is vrij duur, maar heeft enkele voordelen en specifieke kernmerken: Het is een alternatief voor zelfbereide voeding. De hele productie, van de grondstoffen tot de verwerking, staat onder strenge controle. De maaltijden zijn gesteriliseerd.
Kies voor babyvoeding dat vooral uit groente en fruit bestaat. Groente en fruit bevatten namelijk naast vitaminen en mineralen ook veel vezels. Deze vezels zijn buitengewoon belangrijk voor de gezondheid2 van je kleintje. Zo dragen vezels onder andere bij aan een goede darmflora.
De ingrediënten van deze fruitmix zijn 34% appel, 16% appelsap, 16% banaan, 11% sinaasappelsap, 11% witte druivensap, 8% ananassap, 2,5% tapiocazetmeel, 1,5% rijstebloem, vitamine C. Per 100 gram bevat het 17 gram koolhydraten, waarvan suikers 14,6 gram en 1,6 gram voedingsvezel.
Het babyvoeding-dieet
Ongezond is het dieet niet, want anders zouden baby's die potjes ook niet voorgeschoteld krijgen. Maar als volwassene heb je een gebit waarmee je voedsel kunt kauwen, want de structuur en het uiterlijk van voedsel zijn ook wat waard. Dus gepureerde maaltijden liever pas weer in het bejaardenhuis.
Je kunt beginnen met pap van rijstebloem en gepureerde groente- en fruithapjes. Deze oefenhapjes geef je naast de gewone melkvoedingen en zijn bedoeld om te wennen aan vast voedsel. Is je baby zes maanden oud, dan heeft hij de extra babyvoeding pas echt nodig.
Met oefenhapjes heeft je kind kunnen wennen aan verschillende smaken en het happen van een lepel. Vanaf 6 maanden heeft je kindje vaste voeding ook echt nodig naast de borst- of flesvoeding. Je kindje mag bijna alle gezonde producten eten die je zelf ook eet.
Het bevat de voedingsstoffen die het kind nodig heeft. Een nadeel is wel dat de smaken meestal gemengd zijn. Zo went je kind niet aan 'losse' smaken. Kies daarom in het begin voor potjes met een enkelvoudige smaak.
Olvarit bio, een heerlijk biologisch fruithapje om je kindje te laten wennen aan fruit. Fruithapje voor 4 maanden zijn uitsluitend bedoeld als aanvulling op volledige borstvoeding en/of flesvoeding.
200 ml borst- of flesvoeding*. Voeg er ook eens 2 - 3 eetlepels (10 gram) Olvarit rijstebloem aan toe. Het advies is om maximaal 2 papflessen per dag te geven (dus 20 gram).
Uit recent onderzoek lijkt het volledig uitstellen tot ná de leeftijd van zes maanden ook voor baby's met een allergische aanleg de kans op het ontwikkelen van voedselovergevoeligheid, luchtwegklachten en eczeem niet te verkleinen.
Welk soort zuigelingenvoeding? Standaard 'volledige zuigelingenvoeding' (voor 0 tot 6 maanden) is geschikt vanaf de geboorte. Het is niet nodig om op voorhand een speciale voeding te gebruiken, bijvoorbeeld tegen allergieën of spugen. De meerwaarde van dit soort voedingen is bovendien niet bewezen.
Voedingsschema baby 6 maanden
Vaste voeding: 1 tot 2 keer per dag, bijvoorbeeld geprakte groente, pap, fruit, rijst, pasta, aardappel, of brood. Natuurlijk kan je ook verschillende dingen mixen in een prakje. Flesvoeding: 4 tot 6 flesvoedingen per dag met opvolgmelk, per voeding 150-200 ml.
4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per voeding: 150 - 200 ml. 1 à 2 keer per dag een paar lepels geprakte groente, fruit, rijst of pasta en als je kindje wil een beetje brood zonder korst.
Als je baby tussen de 4 en 6 maanden is, kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Deze oefenhapjes komen nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Je kunt bijna alle gezonde producten geven, zoals groente, fruit, aardappelen, vis en pap.
Voorbeeld voedingsschema baby 4 maanden
Dan drinkt hij genoeg. 4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit.
Het lijkt heel erg op hoe jij, en vele generaties voor jou, het eten voor je kindje thuis klaarmaakt. Er wordt bewust gekozen om de ingrediënten te stomen. Stomen is namelijk de beste manier om de vitamines, mineralen en smaak te behouden. Daarna worden onze potjes kort verhit en luchtdicht afgesloten.
De inhoud van onze Olvarit potjes kun je het beste opwarmen in de magnetron, maar het kan ook verhit worden in een pannetje. Schep eerst de inhoud uit op een bakje geschikt voor de magnetron. De Olvarit 4 maanden potjes verwarm je in de magnetron gedurende ca. 20 sec op 600 Watt.
Een plaspotje is heel geschikt voor kinderen van 1 tot 2 jaar: de maat van dit plaspotje is ideaal voor een dreumes. Ze kunnen er dan goed en stevig op zitten. Als je op latere leeftijd begint met zindelijkheidstraining, is een potje vaak te klein, omdat je kind dan al wat langere benen heeft.
Rauw vlees (zoals bv. gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën. Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd.
Rijstebloempap is een geschikte pap om mee te beginnen omdat het licht verteerbaar is. Dat komt omdat het minder vezels bevat dan andere soorten. Je kunt beter niet te vroeg met pap beginnen (in elk geval niet voor 4 maanden). Het spijsverteringsstelsel van je baby kan de vezels in de pap nog niet goed verteren.
Door koken krijgt fruit en groente een zachtere structuur, maakt ze romigere en makkelijker te verteren. Denk hierbij maar eens aan moes of compote en velouté (romige soep). Door te koken krijgen de ingrediënten meer, minder of een andere kleur.
Het voordeel van zelf babyvoeding maken is dat je zelf kunt bepalen hoe fijn of hoe grof de voeding moet zijn. Koop je een potje voeding dan is dat al bepaald door de fabrikant. Hoe kleiner de baby hoe fijner de structuur van de voeding is, oudere baby's krijgen voeding met wat meer stukjes erin.
Als je kindje 8 maanden is, eet hij vast al heel wat verschillende soorten groente en fruit. Wellicht pureer je het eten nog met tot kleine zachte stukjes, maar dat hoeft nu niet meer. Je kunt je kindje nu ook eten geven met een wat grovere structuur. Zo leert je kindje kauwen en zijn tandjes gebruiken.