Bloemkoolrijst en andere producten die volledig uit groenten bestaan, zijn gezond en staan in de Schijf van Vijf. Producten die deels uit groente bestaan, zoals bloemkoolpizza, staan niet altijd in de Schijf van Vijf.
Toch zijn niet alle alternatieven volgens Seidell slecht. Courgette spaghetti en bloemkoolrijst zijn volgens hem wél gezond. “Maar bloemkoolpizzabodems kun je beter laten staan. Deze bevat veel tarwebloem, dat ook gebruikt wordt bij de bereiding van een reguliere pizzabodem en is ongeveer even gezond als witbrood.”
Een gezonde pizza klinkt natuurlijk heel goed, maar wat is er dan precies gezond aan? Ten eerste is de pizzabodem voor een groot deel gemaakt van groenten. Zo bevat een Magioni bloemkool pizzabodem al 37% bloemkool. Een normale pizza bevat eigenlijk alleen gist, bloem en water.
Bloemkoolpizza (100 g) bevat 153 calorieën. Calorieën Verdeling: 54% vet, 13% kolhy, 33% eiwit.
In deze bloemsoort zitten weinig vezels, waardoor het ongeveer even gezond is als wit brood. Ook de pizzabodem van bloemkool bevat veel tarwebloem, dat ook gebruikt wordt bij de bereiding van een reguliere pizzabodem. Wie een pizza wil maken, is dus niet per se veel beter uit met een bodem van bloemkool.
Een gezonde optie is dus om een goed Italiaans restaurant te kiezen of natuurlijk je eigen verse pizza te maken. Gebruik dan volkoren pizzadeeg, veel tomatensaus, een scheutje olijfolie en niet te veel kaas. En voor de Italiaanse touch kun je de pizza bestrooien met Oregano, wat rijk is aan antioxidanten.
De pizzabodem heeft een neutrale smaak en proeft daardoor helemaal niet anders dan een normale pizzabodem. De bloemkool pizza is na 12 minuutjes in de oven lekker krokant en zelfs de randjes zijn lekker.
Het gezondst is een pizza zonder vet vlees en een veelvoud aan druipende kazen. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
“Vooral de kaas is de boosdoener, want daar gebruik je ongemerkt best veel van.” En die saus mag dan lekker licht lijken, maar ook die zit volgens het Voedingscentrum vol met vet en suikers. En ja, dat tikt aan dan. Nou zal zelfs de meest doorgewinterde voedingsdeskundige niet zeggen dat we nooit meer pizza mogen.
Een Pizza Margharita (met alleen tomatensaus en kaas) is het minst calorierijk. Logisch, daar zit het minste op. Hoe vetter de topping, hoe meer calorieen je pizza bevat.
De winnaar qua vezels is de Magioni Ultra thin salami met ruim 1 gram vezels per 100 gram meer dan het gemiddelde gehalte van de andere pizza's in deze test. Alsnog niet schrikbarend veel, maar iedere gram telt. De minste vezels vind je in de AH Pizza Margharita.
Laag in koolhydraten
Bloemkoolrijst kan een goede vervanger voor normale rijst zijn wanneer u minder calorieën wilt eten. Het bevat per 100 gram namelijk slechts 3 gram aan koolhydraten, wat een heel stuk minder is dan in gewone witte rijst. Daarnaast bevat bloemkoolrijst ook aanzienlijk minder calorieën.
Er zitten 339 kilocalorieën in 1 stuk (150 gram) pizzabodem. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pizzabodem'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Een Margherita pizza met gewone bodem bevat al snel zo'n 800 kilocalorieën. De Dr. Oetker bloemkoolvariant zit er met 672 per pizza wat onder. Ook de Magioni variant is met 647 kilocalorieën minder calorierijk.
It's the dough: als eerste pizzaketen bezorgt New York Pizza de bloemkoolbodem bij je thuis. Nog nooit at je zo eenvoudig en zo lekker meer groente. De nieuwe bodem bevat 37% bloemkool en minder calorieën. En het goede nieuws is dat je deze bloemkoolbodem bij je favoriete pizza kunt kiezen.
Bloemkoolpizza bodem ingrediënten: ½ bloemkool of een zak (diepvries) bloemkoolrijst (a 450 gram), 1 losgeklopt ei, 50 gram kaas (een handje), peper en zout, 1 eetlepel oregano of Italiaanse kruiden, en 2 theelepels olie. Beleg de bloemkoolpizza vooral met je favoriete toppings!
'Over het algemeen bevatten pizza's met salami of meerdere soorten vlees de meeste calorieën. Zo kan een diepvriespizza met salami wel 1.200 calorieën bevatten. ' Maar ook pizza met shoarma (en vergeet de knoflooksaus niet), ham of kip bevat de nodige calorieën.
Diepvriespizza's bevatten over het algemeen weinig gezonde voedingsstoffen. Het aantal vitaminen en mineralen is minimaal en vaak zit er te veel suiker en te veel zout in. Ook de gebruikte conserveringsmiddelen en het bewerkte vlees in pizza's dragen meestal niet echt bij aan een gezond eetpatroon.
Italiaanse bloem speciaal voor pizzadeeg heeft vaak een fijnere maling dan gewone bloemsoorten en daarmee zou je dus een betere pizzakorst krijgen. Veel supermarkten verkopen daarom inmiddels type 00 bloem voor pizza. Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza.
Naast veel zout en veel ongezond verzadigd vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën (kcal) per pizza. In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet.
In feite is een pizza niet veel meer dan een plak deeg met saus op basis van olijfolie en tomaten, versierd met groenten en vlees en rijkelijk bestrooid met kaas. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.