Zuiver water heeft een pH van 7. Dit wordt een neutrale oplossing genoemd. Een basische oplossing heeft een pH tussen de 7 en de 14.
Verder is water nu een amfolyt, een stof die zowel protonen kan accepteren als doneren. Dat wil zeggen dat het zowel een zuur als een base is. Het waterevenwicht zelf wordt nu een zuur-basereactie (H+-ion wordt overgedragen aan een base).
Het sterkste zuur is H2O, de sterkste base is OAc-. De oplossing is basisch (alkalisch). Een zout dat opgebouwd is uit een kation van een sterke base en een anion van een zwak zuur levert een basische oplossing bij oplossen ervan in water.
Met de pH, of zuurgraad, wordt aangegeven hoe zuur of basische een oplossing is. De pH loopt van 0, heel zuur, tot 14, heel basisch. Als de pH lager is dan 7 is een oplossing zuur, als de pH hoger is dan 7 is een oplossing basisch. Als een stof een pH heeft van 7,0 is de oplossing neutraal.
Als een base wordt opgelost in water, nemen de basische deeltjes een H+-ion op en reageren de watermoleculen juist als zuur. De watermoleculen staan dus een H+-ion af waardoor er OH--ionen (hydroxideionen) ontstaan. De aanwezigheid van OH--ionen maakt een oplossing, je raadt het al, basisch.
Water is neutraal als de pH-waarde gelijk is aan 7. Bij zuiver water is dat bijvoorbeeld het geval.
Water met een pH-waarde onder de 7.0 wordt aangeduid als zuur of acide water, terwijl water boven de pH-waarde 7.0 aangeduid wordt als basisch of alkalisch water. De waarde 7.0 noemt men ook wel pH-neutraal. Het water uit de kraan is in Nederland vrijwel overal licht tot gemiddeld alkalisch.
Verzurende voedingsmiddelen
Zuurvormende voedingsmiddelen laten na verbranding zure reststoffen achter, zoals urinezuur, fosforzuur, looistof en azijnzuur. Zuurvormende voeding omvat o.a. melk en zuivelproducten, frisdranken, koffie, vis, vlees, eieren, snoep en granen.
Zuur is kortgezegd alles met een pH-waarde lager dan 7. De pH-waarde is de maat voor de zuurgraad; hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder het is.
Een base is een verbinding die een proton H+-ion op kan nemen. Daarom wordt een base ook wel een protonacceptor genoemd. Er hoeft dan ook geen H+ in de molecuulformule voor te komen. Voorbeelden van basen zijn NH3, CH3NH2, HSO4- , SO42– en H2O.
Fluorantimoonzuur (HSbF6) is het sterkste, tot nu toe bekende synthetische superzuur. Het zuur wordt gevormd door waterstoffluoride (HF) en antimoon(V)fluoride (SbF5) in verschillende verhoudingen met elkaar te mengen.. De 1:1-verhouding vormt het sterkste superzuur.
Van deze deeltjes is NH4 het sterkste zuur, en OH- de sterkste base.
Zuur is een bekende smaak. In de keuken komen veel verschillende zuren voor, als citroensap, azijn, tomatenpuree, bijna alle fruitsoorten, wijn. Basen of een basische smaak proef je minder vaak, het is de smaak van zeep.
CO2 is zuur en bicarbonaat is basisch.
Als het bloed te zuur wordt dan noemen we dat acidose en als het te basisch wordt alkalose. Gelukkig gebeurt dat niet zo snel, want de pH-regulatie in het bloed is heel nauw tussen de 7.35 en 7.45. De zuren en basen kunnen elkaar namelijk wegvangen, dat is de buffer.
Yoghurt is een zuur melkproduct. Dit komt doordat bacteriën melksuikers uit melk omzetten in melkzuur. Magere en halfvolle yoghurt staat in de Schijf van Vijf. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten.
In het geval van NaCl, opgebouwd uit de ionen Na+ en Cl- heeft geen van beide ionen een zuur of basisch karakter. Het zout als geheel is dus een neutrale stof; beïnvloedt in oplossing niet de pH van die oplossing.
Limoen is met een pH van 2,1 (voor zover bekend) de zuurste vrucht die er is.
Wat is de zuurste Toxic Waste? De zuurgraad van Toxic Waste snoepjes wordt gemeten in pH-waarden, en de meest beruchte variant is de "Toxic Waste Hazardously Sour Candy" met een pH-waarde van ongeveer 1.0. Dit maakt het een van de zuurste snoepjes ter wereld!
Suiker smaakt zoet maar is een sterk zuurvor- mend voedingsmiddel. Een zure sinasap- pel geeft echter na de vertering een basische rest. Zuurvormende voeding- middelen zijn rijk aan zwavel, fosfor, chloor, fluor, stikstof, jodium, kiezel, ei- witten en calorieën en arm aan water.
Als je bloed te zuur wordt, probeert je lichaam dit te herstellen.Je gaat sneller en dieper ademhalen, zodat zure stoffen je lichaam kunnen verlaten. Deze zure stoffen worden opgelost in de lucht die je uitademt. Ook kunnen je nieren meer zure stoffen gaan uitscheiden via je plas.
Het perfecte verloop van je meetwaarden is ochtendurine onder de 7 en daarna gemiddeld tussen de 7 – 7,5. Onder de 7 is zuur. Hoe lager de zuurtegraad van je urine, hoe zuurder en hoe groter de kans dat gezondheidsklachten kunnen ontstaan.
Een pH tussen de 5 en 6 is ideaal. Minder dan 5 is te zuur, meer dan 6 is te alkalisch. Je brengt de zuurgraad van de urine omhoog door citrusfruit, zoals sinaasappelen, appels, grapefruit en cranberry capsules of -sap te gebruiken.
Het natuurlijke mineraalwater SPA® Reine is met een pH van 6 bijna neutraal en dus ideaal om de zuurtegraad te bestrijden, zonder de spijsvertering te belasten. Aangezien het mineraalarm is, wordt het organisme ook niet overbelast.
Verzurende voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen die je zuur maken zijn onder andere dierlijke eiwitten, suikers, koffie, alcohol, frisdrank, verzadigde vetten en dergelijke. Maar ook diverse granen en notensoorten verzuren het lichaam.
Zuiver kraanwater heeft een pH-waarde in de buurt van 7. Dat noemen we pH neutraal. Alkalisch water heeft een pH-waarde van meer dan 7. De pH-waarde van water is weer iets anders dan de waterhardheid.