Door te lezen val je makkelijker in slaap Voor de meesten zal het heel herkenbaar zijn: je begint met lezen en na 15 minuten vallen je ogen bijna dicht. Lezen kost wat inspanning voor de ogen en wanneer je ermee stopt wekt dit een ontspannen gevoel op.
Val snel in slaap
De kans is groot dat je in slaap valt tijdens het lezen van een boek. Dit is volkomen normaal als je lekker comfortabel en warm ligt. Als je een boek leest dat een beetje saai is, heb je misschien kans dat je sneller in slaap valt.
Het is niet aan te raden te lezen op je tablet voordat je gaat slapen. Door het licht dat die apparaten afgeven, raakt je bioritme verstoord en worden er minder slaaphormonen aangemaakt. Dit maakt dat het lezen in bed dus averechts werkt.
Door te lezen val je sneller in slaap
Na een kwartiertje lezen in bed zul je merken dat je ogen zwaar worden en bijna letterlijk dicht vallen. Niet gek, want lezen is inspannend voor je ogen. Daarnaast is een vaste routine voor het slapengaan, zoals het lezen van een boek, goed voor je slaapritme.
De inspanning die je ogen moeten doen tijdens het lezen, maakt ze moe. Kijken naar een scherm doet dit ook, maar het blauw licht dat het scherm uitstraalt, zorgt ervoor dat we geen melatonine aanmaken. En melatonine is het hormoon dat ons slapen en waken regelt.
nieuws Steeds meer mensen kampen met bijziendheid. Recent onderzoek onder kinderen laat een forse toename zien. Ook een derde van de sterk bijziende volwassenen krijgt nog voor het pensioen met ernstig slecht zien of zelfs blindheid te maken.
Drink vanaf 4 tot 6 uur voor het slapen gaan geen zwarte thee, koffie, cola, energiedrankjes en eet geen chocola. Deze dranken/voedingsmiddelen bevatten cafeïne en kunnen het inslapen moeilijker maken.
Lezen stelt je in staat inzichten op te doen over de maatschappij waarin je leeft en kennis te verwerven over het verleden, over gebeurtenissen in landen ver weg en over mensen met een andere achtergrond. Door te lezen train je je fantasie en je verbeelding; je leert je inleven in anderen en ontwikkelt empathie.
Lezen stelt je bijvoorbeeld in staat kennis en inzichten op te doen over het verleden, over gebeurtenissen in landen ver weg, en over mensen met een andere achtergrond. Door te lezen leer je je inleven in anderen; je krijgt empathie en je traint jezelf in denken en reflecteren.
“We hebben dan een verhoogde spierspanning, hartslag en ademhaling. Alles gaat op standje 'actief'”, bevestigt Kleijn. En je raadt het al: dat is precies waarom je eenmaal in bed niet meer zomaar in slaap valt. Bewust of onbewust ben je simpelweg te veel bezig met het idee te móéten slapen.
Ouder worden treft alle cellen in het lichaam, dus ook die in de biologische klok. Dit maakt het moeilijker om een goed dag- en nachtritme aan te houden. Daarnaast vermindert de productie van melatonine, het hormoon dat je lichaam vertelt dat het tijd is om in slaap te vallen.
Kies je leestijd
Neem een gemiddeld boek: dat bevat zo'n 250 tot 300 pagina's. Indien je dagelijks zo'n 40 bladzijden leest, heb je dat binnen een week uit. Dat is geeneens zo gek. Zeker niet wanneer je ervan uitgaat dat je gemiddeld ook zo'n 40 bladzijden per uur leest.
Maar wat veel mensen niet weten, is dat je door te lezen ook de gezondheid van je hersenen op peil kunt houden. En daarvoor hoef je echt niet elke dag urenlang boeken te verslinden. Want wat blijkt? Een kwartiertje lezen per dag is al genoeg om je brein scherp te houden.
Uit onderzoek is gebleken dat het lezen van boeken een goede manier is om stress te verminderen. Door het lezen van een verhaal, of het nu waargebeurd of fictie is, word je even naar een andere wereld getransporteerd. Hierdoor kun je je eigen problemen even vergeten.
Het onderzoek van Stichting Lezen noemt redenen waarom jongeren minder boeken lezen. Jongeren zouden het lastig vinden om actuele boeken te vinden die hen aanspreken. Jongeren bezoeken immers geen bibliotheken en boekwinkels en in de media komen ook weinig boeken voorbij.
Wie leest, leert de wereld!
Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen en jongeren of ze lezen of niet. Want lezen is noodzakelijk voor leren, zeker het leren op school. Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen.
Beperk de tijd die u in bed doorbrengt tot maximaal acht uur (zie ook de alinea Slaaprestrictie). Dit helpt om de slaap te verankeren en dieper te maken. Probeer op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan. Sta in het weekend maximaal twee uur later op, ook als u weinig uren heeft geslapen.
Niet alleen te weinig, maar ook te veel slaap is slecht voor het hart en vergroot de kans op hartfalen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Eén ding staat echter als een paal boven water: lezen bij zwak licht maakt het moelijker om de woorden op de bladzijde te zien.Lezen wordt daardoor inspannender, wat ervoor kan zorgen dat de ogen vermoeid raken. Dit kan leiden tot rode ogen en hoofdpijn.
Het lezen van kleine lettertjes is zeker niet slecht maar juist heel plezierig. Mits je ontspannen blijft. Het is voor je ogen veel makkelijker zich te richten op een klein gebied (kleine letters) dan op een groter vlak (wat je bij de koeienletters in kinderboeken moet doen).
Kan het kwaad om dan ook nog een e-reader gebruiken? Dat valt eigenlijk best mee. E-readers maken namelijk gebruik van digitale inkt in plaats van lcd-schermen en zijn daardoor niet zo belastend voor uw ogen.
In 2021 en 2022 lazen Nederlanders gemiddeld twaalf boeken. Het aantal gedrukte boeken en luisterboeken was in deze periode hetzelfde, maar er werd gemiddeld een e-boek meer gelezen (KvB Boekwerk & GfK, 2023, meting 63).