Denk bijvoorbeeld aan: Er is al snel een goede kandidaat in beeld, bijvoorbeeld iemand die de werkgever al persoonlijk kent. Het bedrijf of de organisatie is verplicht om een openbare vacature uit te schrijven, ondanks het feit dat ze eigenlijk al een tijdelijke kracht hebben die ze die functie willen geven.
Meestal worden er per vacature drie tot zes kandidaten uitgenodigd. Soms vertelt de recruiter uit zichzelf hoeveel het er precies zijn en of jij daar de eerste of laatste van bent. Zo niet, dan kun je dit het beste vragen aan het einde van het gesprek. Misschien ben je de enige kandidaat die nog over is.
De reden waarom een werkgever je sollicitatie afwijst, is bijvoorbeeld: een interne kandidaat voor de vacature. je opleiding, kennis en/of ervaring sluit onvoldoende aan op de functie-eisen. je voldoet aan de eisen, maar een andere kandidaat matcht nóg beter.
#4 Je toonde geen interesse in de functie
Het komt vaak voor dat sollicitanten worden afgewezen gebaseerd op het feit dat ze tijdens het gesprek gewoon te weinig interesse toonde. Dit kan met allerlei factoren te maken hebben waar je niet altijd even bewust van bent.
Zeg iets als: 'De vakken die ik heb gevolgd tijdens mijn opleiding hebben me goed voorbereid op deze functie' of 'De twee jaar die ik gewerkt heb bij bedrijf x hebben me ruime ervaring bijgebracht met alle taken en vaardigheden waar u om vraagt in uw vacaturetekst. '
Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Gevoelens van afwijzing hebben direct te maken met jouw behoefte aan waardering, erkenning en respect. Je voelt je afgewezen wanneer je je bedreigd voelt in jouw behoefte aan waardering. Wat je dus zou kunnen leren is om anders met jouw behoefte aan waardering om te gaan!
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
Toon oprechte interesse, maak gebruik van complimentjes, let op je non-verbale communicatie, kom goed voor de dag en pas jezelf aan! Stelling: De gunfactor is de meest bepalende factor om aangenomen te worden na een sollicitatiegesprek!
Reageren op afwijzing sollicitatie
Reageren op een afwijzing doe je door een bedankmail te sturen. Geef hierin aan dat je het jammer vindt dat de keuze niet op jou is gevallen. En dat je graag voor toekomstige vacatures in hun gedachten blijft.
Als u belt, vergroot u de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De werkgever weet door uw telefoontje al wie u bent wanneer hij later uw brief en cv ziet. Besef ook dat slechts 5% van de groep sollicitanten belt voor informatie.
Wanneer het solliciteren even niet wil lukken, doe je er goed aan je sollicitatiestrategie eens kritisch onder de loep te nemen. Daardoor ben je actief bezig je kansen op een leuke baan te vergroten. De eerste stap van de evaluatie is het vaststellen van het moment waarop je het vaakst de mist in gaat.
Het aantal gespreksrondes en de inhoud ervan is afhankelijk van het niveau van de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Soms is één gespreksronde voldoende voor een werkgever om zijn keuze te maken. Vaak zullen meerdere gespreksrondes nodig zijn.
"Wat spreekt je minder aan in deze job?" Opnieuw: wees eerlijk, maar niet té eerlijk. Zorg er voor dat je geen hoofdtaak aanhaalt. Solliciteer je bijvoorbeeld naar een job als consulent, dan zal je niet aangeworven worden als je zegt dat je niet graag met mensen werkt.
Wat zegt de wet? In de wet (de zogenaamde cao nr. 38) staan een aantal gedragsregels die een werkgever (en een sollicitant) moeten naleven bij een selectieprocedure. Daarin wordt vermeld dat de werkgever alle inlichtingen betreffende de sollicitant vertrouwelijk moet behandelen.
Draag kleding die comfortabel zit en goed past: geen trekkende stof bij de knoopjes. Neem je cv en een schrijfblok mee in een map of in een nette tas. Ook al is het nog zo warm buiten, draag geen mouwloze hemdjes, top of slippers. Verder is een verzorgd uiterlijk erg belangrijk.
Je gekwetst voelen en je eigen behoeften
De pijn komt ergens vandaan. De negatieve gevoelens die gepaard gaan met het kwetsen komen vaak voort uit een bedreiging van jouw behoeften. Dit kan uit een behoefte aan respect zijn: iemand beledigt jou over je uiterlijk, dit komt respectloos op jou over, je bent gekwetst.
Ieder mens heeft zichzelf wel eens gekwetst of afgewezen gevoeld. De ene mens is echter gevoeliger voor kwetsing en afwijzing dan de ander. Het is bekend dat mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde zich sneller gekwetst of afgewezen voelen dan mensen die wel voldoende zelfvertrouwen hebben.
Het werkwoord kwetsen wordt in de standaardtaal gebruikt in de betekenis 'psychisch verwonden', 'krenken, beledigen'. Ook het daarvan afgeleide bijvoeglijk naamwoord gekwetst is standaardtaal in de betekenis 'psychisch verwond' of 'gekrenkt, beledigd'.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Begin met je naam, leeftijd en geef een paar karaktereigenschappen. Vertel in een paar zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt. Wanneer je vanuit je passie vertelt, zullen je ogen gaan twinkelen en komt er vanzelf een informeel gesprek op gang.