Het drinkwater in Barcelona is zeer onsmakelijk waardoor het hoogst aanbevolen is om flessenwater te drinken terwijl u hier bent. Ondanks dat u kraanwater veilig kunt drinken, is flessenwater echt beter.
Veel mensen die naar Spanje op vakantie gaan vragen zich af of het kraanwater te drinken is. Het antwoord daarop is ja, in 99,3% van het Spaanse grondgebied is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel drinkwater.
Chloor smaak
In principe wordt in al het kraanwater, ongeacht waar het vandaan komt, chloor toegevoegd om ziekteverwekkers te elimineren. Het is echter de geur en in sommige gevallen de smaak van het chloor in het kraanwater wat er voor zorgt dat veel buitenlanders en Spanjaarden het kraanwater liever niet drinken.
Je kunt het kraanwater in Spanje gewoon drinken en gebruiken met koken. In 99,3 % van de gevallen is het water van zodanige kwaliteit dat je het kunt drinken. Dus check altijd even of je niet toevallig over de 0,7 % beschikt die je niet kunt drinken.
Veel landen, zoals Frankrijk en Spanje, voegen chloor toe aan leidingwater. Dit doen ze omdat chloor de bacteriën dood en het water dus schoner maakt. Het voordeel is dat chloor goed werkt tegen de meeste vervuiling en ook nog eens goedkoop is.
Zwitserland biedt het beste kraantjeswater aan ter wereld. Het evenaart zelfs de kwaliteit van flessen mineraalwater, alleen is het bijna vijfhonderd keer goedkoper. De Noren hebben een speciaal systeem ontwikkeld om grondwater optimaal te beschermen.
Laag in nitraat: in sommige streken, vooral in de landbouw, kan het water veel nitraat bevatten. Dat is op zich niet schadelijk, maak nitraat kan zich omzetten in nitriet, en een teveel aan nitriet leidt tot onvoldoende zuurstoftransport in het bloed. Voor baby's is maximaal 25 mg nitraat per liter water veilig.
Kook het water voor u het drinkt: het koken van water vermindert het chloorgehalte, omdat chloor verdampt. Met het koken van water worden tevens bacteriën en andere schadelijke micro-organismen gedood die met het blote oog niet te zien zijn.
Qua stopcontacten gebruikt men in Spanje dezelfde als in Nederland. De type C stopcontacten (2.5A), geschikt voor de kleinere huishoudelijke apparaten zijn compatibel met stekkers van de types C, en in de geaarde stopcontacten van het Type F (16A) kun je gebruikmaken van stekkers van het type C, E en F.
MADRID - Mensen die in Spanje wonen vragen zich dikwijls af of het kraanwater wel veilig genoeg is om te drinken. Het smaakt namelijk anders dan water uit de kraan in Nederland of in België. Toch is het kraanwater in Spanje in principe veilig, uitzonderingen daargelaten.
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het is schoon en veilig om te drinken. Dit blijkt uit metingen door drinkwaterbedrijven.
Volgens TripSavvy zijn dit 'veilige landen' waar je kraanwater kunt drinken: Andorra, Oostenrijk, België, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Gibraltar, Griekenland (met uitzondering van de eilanden), IJsland, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Luxemburg, Macedonië, Malta, Monaco, ...
In principe is het leidingwater op Ibiza gewoon te drinken. Wel kan het wegens de drukte voorkomen dat in het hoogseizoen een watertekort ontstaat. In de meeste gevallen heb je nog wel water, maar geen hoge waterdruk. Het is verstandig om altijd enkele flessen met vers water in voorraad te hebben.
De reden waarom leidingwater drinken wordt afgeraden verschilt per land. In sommige landen is het leidingwater officieel veilig, maar kunt u er toch ziek van worden. Dit heeft te maken met de leidingen waar het water doorheen stroomt. Het leidingennet is in het buitenland vaak niet goed onderhouden.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Maar de prijs van water mag niet zomaar omhoog. "Water is zo goedkoop omdat volgens de Verenigde Naties iedereen recht heeft op betaalbaar drinkwater", legt Jan Peter van der Hoek, hoogleraar drinkwatervoorziening uit. "Je moet het niet duurder maken om er een schaars goed van te maken en het gebruik te reduceren.
Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. je hebt geen verloop- of wereldstekker nodig.
Spanje kent namelijk een warmer klimaat dan Nederland. Houdt dus rekening met warme dagen en zwoele nachten in de zomer en milde maar winderige dagen in de winter. Ga dus voor zomer en/of lente kledingstukken en neem laagjes mee: een vestje, een zomers jasje, een dunne broek, een legging of een panty.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Spanje. Jouw stekkers passen. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
Olie of 'leave-in' conditioner
Nadat je het haar nat hebt gemaakt, kun je wat olie of 'leave-in' conditioner aanbrengen om het extra goed te beschermen. De olie zal het water namelijk afstoten. Een nadeel hiervan is dat het je haar vettig maakt en daardoor kan zorgen dat je badmuts eerder afglijdt.
Af en toe eventjes in een zwembad met chloor duiken en wat baantjes trekken heeft niet al te veel effect op je haar, maar als je regelmatig zwemt kan je haar beschadigd worden. Het chloor verwijdert alle natuurlijke oliën, waardoor het haar poreus en breekbaar wordt. Je haar wordt zichtbaar droog en ruw.
Zuivering en controle
Kraanwater is zo zuiver dat het perfect drinkbaar is. Daar zorgt het waterbedrijf voor. Eerst wordt het water opgepompt uit de grond of uit een rivier, nadien wordt het gefilterd en gezuiverd. De waterbedrijven controleren het kraanwater dagelijks.
Roeren en niet schudden
Meng de melkpoeder goed met het water door te roeren of de fles te zwenken (rustig wenden, keren). Dus niet schudden. Door het schudden komen er luchtbelletjes in de voeding en kan je baby krampjes krijgen.
Vandaar dat een ongeopende fles lang houdbaar is. Maar eenmaal geopend is het minder lang houdbaar. Dan komen er door ons speeksel bacteriën bij waardoor het kan bederven. Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Flesvoeding bewaren en opwarmen
De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden. Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar je baby ziek van kan worden.