Uw hond heeft last van jeuk en krabt zich veel of misschien ziet u rode plekjes op zijn huid of veranderingen aan zijn vacht. Het kunnen tekenen zijn van parasieten. Om te weten of uw hond hier last van heeft, is het belangrijk om te weten wat parasieten precies zijn en hoe u ze kunt herkennen.
Een parasiet is een beestje dat zich voedt met het bloed of de voeding van je hond. Parasieten veroorzaken nare klachten en kunnen zelfs gevaarlijk voor hem zijn. Besmetting gebeurt door contact met een ander besmet dier of door het opeten van de parasieteneitjes, bijvoorbeeld via voeding.
Voor darmparasieten kunnen wij als dierenarts een lichamelijke examen uitvoeren en een fecaal monster testen. Als vaststaat dat je huisdier één van deze parasieten heeft, kunnen wij de gepaste behandeling opstarten. Voor hartworm is preventie de sleutel. Hartworm infectie is bijna altijd voorkombaar met medicatie.
Symptomen Giardia bij de hond en kat
De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen. Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig. Dieren kunnen afvallen.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Vaak verdwijnt de parasiet vanzelf uit het lichaam. Het is niet altijd te voorkomen dat iemand besmet raakt. Wel is belangrijk om op het volgende te letten: Was regelmatig uw handen met water en zeep.
De infectie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken. In sommige gevallen, meestal bij verminderde weerstand, ontstaat er een chronisch ziektebeeld met diarree en gewichtsverlies.
Een infectie met Giardia lamblia wordt opgelopen als de cysten via de mond, slokdarm en maag in de dunne darm terechtkomen. In de dunne darm barst de cyste open en komt de parasiet vrij. Deze gaat zich vervolgens vermenigvuldigen en zich vasthechten aan de darmwand. De darmwand raakt hierdoor beschadigd.
De meeste honden met Giardia hebben geen problemen. De honden die wel symptomen laten zien, zien we vaak brijachtige, stinkende diarree. Ook kan er veel slijm of zelfs bloed bij de ontlasting zitten. Is de infectie heftiger, dan kunnen de honden er van gaan braken en hebben veel buikkrampen.
Iemand is besmettelijk zolang de parasiet in de darm voorkomt. Iemand die giardiasis heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de parasiet op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklik zitten. Hierdoor kan de parasiet via de handen in de mond terechtkomen.
Veelvoorkomende uitwendige parasieten bij honden zijn vlooien, teken en mijten. Inwendige parasieten nestelen zich in het lichaam. Inwendig komen bij honden vooral wormen en giardia voor.
Darmparasieten worden overgedragen door contact ontlasting. Echter, lang niet iedereen raakt besmet. Omdat de meeste parasieten buiten het lichaam langere tijd kunnen overleven, is een goede hygiëne belangrijk. In de eerste plaats moeten de handen worden gewassen na toiletgebruik.
Een lintworm geeft bij de hond, kat en bij kinderen(!) vooral jeuk rond de anus. Alleen als je heel veel lintwormen hebt kan je buikpijn en diarree krijgen en afvallen. Zo'n ernstige besmetting komt weinig voor.
Wat is giardiasis? De darminfectie giardiasis wordt veroorzaakt door de parasiet Giardia lamblia. Deze parasiet komt ook veel voor bij dieren als honden, kalveren, bevers en muizen. De meeste van de Giardia-soorten die bij deze dieren voorkomen zijn niet besmettelijk voor mensen.
Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik.
Voeding bij giardia.
Voedsel zonder koolhydraten ondersteunt het "verhongeren" van giardia. Het beste is dus vers vlees of Carnibest vers diepvries voer. Wanneer u dit niet kunt of wilt geven, is blikvoer van goede kwaliteit zonder granen een alternatief.
De voer- en drinkbakken kunt u schoonmaken met kokend water en erna goed droogmaken (Giardia overleeft het beste in een vochtig milieu). U kunt bijvoorbeeld uw huisdier met honden/katten shampoo wassen, en vloeren en tapijten reinigen met een stoomreiniger.
De mate van klachten verschilt erg per hond. Veel honden dragen de parasiet bij zich en hebben geen klachten. Indien honden besmet raken met Giardia duurt het gemiddeld 1 a 2 weken totdat de symptomen ontstaan.
Infectie met parasieten is te herkennen doordat de ontlasting wisselend van structuur is. Wanneer om de vier tot tien dagen normaal gevormde ontlasting wordt afgewisseld met een brij, is de kans groot dat er parasieten in de darm aanwezig zijn.
De Giardia parasiet kan behoorlijk lang in een omgeving leven om dat de cyste goede bescherming biedt. Met name vochtig en koude omgeving zijn voor deze parasiet prima omstandigheden. De kans is dus groot dat een behandelde dieren zich her-besmetten. Water kouder dan 10 graden laat de parasiet tot 3 maanden overleven.
Giardiasis is een ziekte veroorzaak door de parasiet Giardia intestinalis (ook wel genoemd lamblia). De parasiet hecht zich met een zuignap vast aan de wand van de dunne darm. De cysten van Giardia worden met de ontlasting uitgescheiden.
Giardia bevindt zich in de omgeving en kan daar lang overleven. Honden en katten worden besmet door het opeten van de parasiet bijvoorbeeld door van de straat te eten of te drinken. Ook kan het voorkomen dat een hond of kat de parasiet binnenkrijgt door het likken aan de poten.