Deze onthardingszouten bestaan vaak uit natriumchloride (NaCl), simpelweg keukenzout. De calcium en magnesium ionen in het water binden zich aan de chloride ionen uit het zout.
In principe is regeneratiezout hetzelfde als keukenzout. Het grote verschil is wel dat regeneratiezout oftewel onthardingszout veel puurder is dan gewone zout. Het is het meest zuivere zout dat bestaat en garandeert de levensduur van de waterontharder. Dit kennen wij misschien als natriumchloride (NaCI).
In het kort: gebruik altijd regeneratiezout en geen gewoon zout. Regeneratiezout is het meest zuivere zout dat er is en garandeert de levensduur van je waterontharder. Zo gaat je waterontharder zo lang mogelijk mee en blijft hij zo goed mogelijk functioneren.
Om kalkaanslag te voorkomen, is elke vaatwasser uitgerust met een waterontharder. Hiermee worden alle kalkdeeltjes uit het water gehaald. Na verloop van tijd raakt de ontharder verzadigd met kalkdeeltjes en kan deze zijn werk niet meer goed doen. Om dat te voorkomen, heb je vaatwasser zout nodig.
De meest gangbare modellen waterontharders gebruiken een stof, zoals ionenwisselaarhars, die de ionen chemisch aan zich bindt door deze te vervangen door een andere stof zoals natrium. Het water dat uit de waterontharder stroomt is hierdoor zachter dan het water dat erin ging.
Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
Hoe vaak je zout in de vaatwasser moet bijvullen is afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Zet je dagelijks de vaatwasser aan dan zal er meer zout verbruikt worden, dan als je de vaatwasser eenmaal per week reinigt.
Om water te ontharden en kalkaanslag te voorkomen, gebruik je zout. Dit wordt ook wel regenereerzout of onthardingszout genoemd. Voeg vaatwasserzout toe als je een wasmiddel zonder zout gebruikt. Gebruik je een all-in-one-tablet, dan hoef je tot een waterhardheid van 21 °dH meestal geen zout toe te voegen.
Soda. Kristal soda bevat niet dezelfde krachtige middelen als machinereiniger en is daarom niet afdoende om de vaatwasser mee te reinigen. Soda is ook niet hetzelfde als vaatwasmiddel en niet hetzelfde als onthardingszout.
Wanneer je kiest voor zouttabletten op basis van ingedampt zout zit je helemaal goed. Kies ook steeds voor een gekend merk zoals Axal zouttabletten of Soft-sel onthardingszout. Deze kan je online kopen in de webshop.
Zouttabletten worden gemaakt van vacuümzout dat uit ondergrondse mijnen wordt gewonnen, een proces met veel stappen die telkens veel energie vergen. Kristallen bestaan echter uit zuiver zout dat door middel van natuurlijke indamping wordt vervaardigd.
De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 200. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars. Hierdoor oogt én smaakt het water natuurlijk zacht, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout. 'Deze bestaan voor het overgrote deel uit natriumchloride en zijn niet gezonder dan gewoon keukenzout', zegt Geleijnse.
Hoeveel zout moet je in de vaatwasser doen? Vul het zoutreservoir tot het water verdrongen wordt en eruit loopt. Raadpleeg bij twijfel de gebruikershandleiding. Vul het zout bij als het lampje voor bijvullen op het bedieningspaneel gaat branden.
Zeezout bevat vergeleken met gewoon keukenzout een klein beetje meer mineralen, zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium. Dit is zo weinig dat het (bij normale consumptie) niet bijdraagt aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.
Vaatwasser reinigen met soda
Baking soda is een prima middel om de vaatwasser weer lekker fris mee te maken. Gebruik hiervoor een theelepel soda en doe dit in het zeepbakje. Draai vervolgens een wasprogramma op de hoogste temperatuur om de vaatwasser van binnen goed te reinigen.
Vaatwastabletten waterontharder
Met een waterontharder heeft u geen last meer van kalk in uw vaatwasser. Dit betekent dus ook dat u vaatwastabletten zonder zout kunt gebruiken. Het vaatwaspoeder voor zacht water is speciaal samngesteld voor mensen met een waterontharder.
Vaatwaszout wordt als korrels verkocht en helpt de interne waterverzachter van uw toestel om de hardheid van het kraantjeswater te verminderen. Wanneer het lampje voor vaatwaszout op uw vaatwasmachine brandt, is het tijd om het zout bij te vullen.
Als de vaatwasser niet goed schoon is na gebruik, dan wordt dit meestal veroorzaakt door vetresten of kalk. Je kunt dit probleem echter heel goed verhelpen door gebruik te maken van huishoudsoda, een professioneel ontvettings- of ontkalkingsmiddel of een kop azijn.
Onthardingszout, ook wel regenereerzout genoemd is niet duur. Voor één kilo regenereerzout betaal je 40 tot 45 cent. In een standaard huishouden met vier personen heb je ongeveer 100 kilo zout per jaar nodig. Op jaarbasis kost een waterontharder je dus gemiddeld 40 tot 45 euro aan zout.
Waterontharder eens per 4 à 6 weken bijvullen
Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijg je opnieuw last van kalkaanslag.
Voor de AquaCell gebruikt u blokken zout van slechts 4 kilogram per stuk. Die zijn per kilo in aanschaf iets duurder, maar het zout is veel gemakkelijker in gebruik en u heeft er minder van nodig.
Water zonder kalk is te koop in de supermarkt in de vorm van bronwater. Maar let wel goed op: niet al het bronwater in de supermarkt is ontkalkt. Of het bronwater is ontkalkt, verschilt per merk. Informatie over hoe hard het bronwater is, lees je gemakkelijk op het etiket.
Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.